Duivensites.nl
 
Gokken op duiven toch niet verboden in Nederland
6-12-2008
 

Gokken op duiven wordt niet verboden in Nederland. Dat schrijft de Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag in een Kamerbrief.
De Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren riepen op tot een verbod toen bleek dat de grote eenhoks-duivenrace op Werelddierendag, de Dutch Open, aan zo'n zestienhonderd postduiven het leven had gekost. Dat kwam vooral door een virus.

Voor de race in oktober werden de vogels van vier en vijf weken oud ter voorbereiding in één hok gezet. Dat gebeurde al in mei met bijna 2.100 vogels. Toen het virus uitbrak, kwamen honderden vogels om.
Toch gingen de duivenhouders na een quarantaine van twee maanden door met trainen. Daarbij kwamen volgens het ministerie nog eens 694 duiven om. Van de 510 duiven die overbleven, keerden er 487 terug. De winnaar kreeg honderdduizend euro aan prijzengeld.

Vaccineren

Strengere wetgeving is volgens de minister niet nodig. Als reden voert zij aan dat duivenhouders verplicht zijn de dieren tegen het virus te vaccineren als zij op wedstrijd worden gestuurd. Ook de overige regels die de duivenhouders zichzelf opleggen zouden het welzijn waarborgen. Daarnaast zou de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) veel onderzoek doen naar dierenwelzijn.

Wel zijn de verliezen bij de Dutch Open volgens de minister 'fors' te noemen. Ook kunnen wat haar betreft vraagtekens worden gezet bij het besluit om de wedstrijd door te laten gaan. Daarom wil ze met de NPO in gesprek om verliezen in de toekomst te voorkomen.

De Partij voor de Dieren had eerder al bezwaar gemaakt bij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) omdat op de wedstrijduitslagen was gewed. De minister beaamde dat alleen de Lotto weddenschappen op sportprijsuitslagen mag organiseren en stuurde de Dutch Open een waarschuwing. (novum/mvdb)

Bron: www.hlv.be

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.