Duivensites.nl
 
Mijmeringen aan het einde van het jaar 2008
Wim Pol  12-12-2008
 

Het einde van het jaar 2008 nadert met rasse schreden. Wat heeft 2008 ons gebracht? Ziekte, narigheid, allerlei trammelant of een (deel)kampioenschap in de club, CCG of afdeling. Of misschien wel teletekst?

Waren we het hele jaar 2008 uitsluitend gefocust op het hard vliegen met duiven? Of speelden er in ons achterhoofd ook nog andere zaken mee? Dachten we ooit aan onze medemens in nood, aan een wereld die bloedt uit duizend wonden? Deden we ook nog iets voor onze naaste, keken we ook nog om naar een alleen wonende buurvrouw of buurman, of een alleenstaande in een bejaardenhuis of een bejaarde duivenmelker met een handicap?

Zo maar een paar losse opmerkingen aan het einde van en bijna vervlogen jaar! Nu ik het jaar overzie en terugblik, moet ik helaas constateren dat ik zelf ook op tal van punten in gebreke ben gebleven. De feestdagen staan voor de deur. Over een aantal weken staat Kerstmis voor de deur en herdenken we de geboorte van Gods Zoon. Daarna stappen we, volgepropt met oliebollen, appelflappen en de nodige alcoholische versnaperingen over de drempel naar 2009! Wat het ons brengt? Niemand weet het. De knapste koppen op deze aarde moeten het antwoord schuldig blijven.

Wat we wel weten is, dat de economische recessie als een orkaan over de wereld raast. Ook over Nederland! Veel bedrijven zitten en komen in de problemen. Mensen die nu nog werk hebben, verkeren in het ongewisse over hun toekomst! Men maakt zich terecht zorgen over hun zuurverdiende spaarcentjes!

Ook in de duivensport kommer en kwel. Duivendiefstallen aan de lopende band, fraude en allerlei misstanden zijn aan de orde van de dag. Liefhebbers, waar de doorsnee duivenmelker ooit tegen op keek, zijn door ongeoorloofd handelen, van hun voetstuk gevallen. En worden met de nek aangekeken!

Jammer! En hoe het allemaal komt? Persoonlijk denk ik, dat geld, eer en aanzien de bron van alle ellende is! Met goed geld verdienen op zich, is niks mis. Mits op een eerlijke manier verkregen. Maar het trieste is, dat een mens nooit genoeg heeft. Wil altijd meer. En de manier waarop? Acht dat maakt toch niks uit? De “grote meneren” doen het toch ook? Geen haan die er naar kraait, toch? En uiteindelijk gaat het van kwaad tot erger! Nog even een stamboompje vervalsen; iets aan de klok frommelen, de boel oplichten en nog tig van andere zaken. Moet toch allemaal kunnen in 2009? Voor veel liefhebbers is de lol er af! De “grote meneren” blijven wel over, maar de man met de kleine korf, haakt af! En gelukkig, is het grootste gros van de Nederlandse duivensport zuiver op de graat! Een ding moet anno 2009 wel gebeuren. Dat geldt zeker voor onze bestuurders, nl: Eerlijk en open met elkaar communiceren over misstanden en fouten in de sport. Eerlijk en duidelijk de zaak aan de kaak te stellen. Zaken verbloemen, verdoezelen en verdraaien van feiten, lost niks op. Het wordt het alleen maar erger! In de afgelopen maanden is dat wel duidelijk geworden! Geen al te vrolijk beeld schets ik u, aan het einde van het jaar 2008. Ik realiseer me dat!

Toch wens ik U allen, oprecht gezegende kerstdagen en een gezond, sportief 2009 toe!

Wim Pol

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.