Duivensites.nl
 
Jan Janssen beste duif over 3 seizoenen op de ochtendlossingen bij SMN.
Heimen Huisman  9-12-2008
 

Voor de laatste keer dit seizoen werd, om een reportage te maken, een bezoek gebracht bij een winnaar van Stichting Marathon Noord. We, bestuurslid Wim van Dorrestein en ondergetekende, moesten daarvoor naar Groesbeek, een gemeente die aan de ene kant grenst aan Nijmegen en aan de andere kant aan Duitsland.
Op de dag waarop we naar Groesbeek reden had het, voor het eerst in deze winter, gesneeuwd en we konden daarom onderweg genieten van mooie uitzichten in deze heuvelachtige omgeving. We kwamen trouwens ook dicht bij de zuidelijke grens van het werkgebied van Stichting Marathon Noord en helemaal in de oostelijke punt daarvan.
De winnaar die we bezochten was Jan Janssen die met zijn “Anouk” de beste duif over afgelopen 3 seizoenen heeft op de ochtendlossingen. De strijd om deze 1e plaats was hard want er waren 8 duiven met 4 prijzen met allemaal ruim 3900 punten en de eerste 3 binnen 5 punten van elkaar.

Jan met zijn uitblinker

De eigenaar van deze duif, Jan Janssen is een 52 jarige postbode die nu 38 jaar duiven heeft. Voor zijn werk begint Jan vaak’s morgens om 5.30u. Hij is dan natuurlijk wel vroeg thuis maar het ’s morgens verzorgen van de duiven is dan erg lastig vooral omdat het geregeld ook zes dagen per week is. Gelukkig is het zijn vrouw Thea, die hij zijn “steun en toeverlaat” noemt, die de verzorging van de duiven op zich neemt als Jan weg is. Het petekind van Jan en Thea heeft ook al belangstelling voor de duiven dus wie weet wordt het virus overgedragen op de jeugd. Jan kwam op 14 jarige leeftijd in aanraking met duiven door een oom die duiven had en twee broers die allebei ook duiven hadden. De broers hebben nu geen duiven meer omdat andere dingen de aandacht opeisten. Naast de duiven is Jan ook nog actief met voetbal zowel op het veld als in de zaal en kun je hem zien hardlopen, een actief baasje dus.

Voor de huisvesting van zijn kolonie duiven staan er twee hokken met een totale lengte van 16 meter achter het huis. Deze hokken zijn verdeeld in 7 afdelingen en staan op het NO en Oosten gericht. Vóór alle hokken zijn rennen  gebouwd zodat de duiven naar buiten kunnen wanneer ze willen. 

Dat ze dit geen kwaad doet was goed te zien want ondanks de lage temperaturen zagen de duiven er prima uit. De hokken worden elke dag schoongemaakt en dat was te zien, want het zag er in de hokken, ondanks de onplezierige weersomstandigheden, keurig verzorgd uit.

Jan heeft dit jaar geëxperimenteerd met allerlei vormen van verluchting en is tot de conclusie gekomen dat het toepassen van windbreekgaas de beste resultaten geeft.
Er verblijven in de winter ongeveer 120 duiven op de hokken waaronder 13 kweekkoppels.
Om de verjonging van de kolonie te garanderen worden +/- 50 vroege en 10 latere jongen gekweekt.
Omdat een aantal meters van de tuin moet worden ingeleverd zal binnen 3 maanden het “kleine” hok van 5 meter worden afgebroken en moet het hok van 11 meter worden opgeschoven richting het huis. Een hele onderneming waarvan onduidelijk is wat de invloed daarvan zal zijn op het nieuwe seizoen.

De duiven krijgen het hele jaar door een mengeling van Vesele Laga. Jan mengt daarvoor 2 zakken rui op 1 zak kweek en dit krijgen de duiven het hele jaar door. Er wordt in potjes gevoerd zodanig dat ze altijd genoeg hebben want zegt Jan “Ik houd niet van vliegen op de honger”.
Er wordt zowel op de overnachtvluchten, middag en ochtendlossingen als op de dagfond gespeeld. De overnachtfond duiven worden op het nest gespeeld en eigenlijk altijd op eieren want “ik houd er niet van jongen dood te maken” zegt Jan. De dagfond duiven worden op weduwschap gespeeld.
Om het risico op verspelen te verminderen worden de jongen in twee groepen verdeeld zodanig dat de ene groep op de jongeduiven vluchten meegaat en de andere helft op de natoer. De vroege jongen worden verduisterd om ze een eerlijke kans te geven.
Verder worden de duiven veel weggebracht. Dit kan omdat Jan kennissen heeft die het transport kunnen regelen daarom vliegen de duiven elk weekend en soms ook nog door de week op de africhtingsvluchten om die reden vliegen de duiven weinig om huis volgens Jan.
De medische verzorging “die is heel belangrijk” aldus Jan. “Niet om van alles en nog wat te geven maar omdat als er geen optimale gezondheid is resultaten uitblijven. Eigenlijk zou iedereen hier ruime aandacht aan moeten geven.” is de stelling van Jan.
De duiven die meegaan op de overnachtvluchten krijgen voor het inkorven een pil tegen het geel en ornithose toegediend en in de winter wordt een kuur tegen paratyfus gegeven.

We kwamen voor de beste duif over de afgelopen 3 seizoenen op de ochtendlossingen en dat is de 4-1739752 geworden die 4 prijzen verdiende. De prijzen waarmee deze duivin, die de naam “Anouk” kreeg, genoemd naar het petekind, winnaar is geworden staan hieronder.

Vlucht

Jaar

Prijs SMN

Inrun

2007

9

Perpignan

2007

34

Barcelona 

2008

22

Perpignan 

2008

20

De winnaares "Anouk" met ringnummer 04-1739752

De vader van deze duif is 100% Wim Muller (Wilhelminadorp) en de moeder is Muller x Brinkman die Jan heeft gekregen van clubgenoot TH. Hendriks die is gestopt met fondduiven en speelt nu vitesse en midfond. In de stamboom van de vader komt herhaaldelijk de bekende “Kraag” van Wim Muller voor.
Het duivenbestand van Jan bestaat voor 75% uit Eijerkamp/Muller en verder van Wanrooy via Eijerkamp, van Kooten van Bemmel, Chris Musters en Wilfried Stiel.
Jan die van zichzelf zegt “Ik ben soms te fanatiek”, heeft veel bewondering voor Wim Muller die het telkens weer presteert aansprekende prestaties neer te zetten en Hans Eijerkamp, die hij goed kent. “Hans is een markant en bijzonder mens en ik heb grote bewondering voor wat hij allemaal gedaan heeft en nog steeds doet”.
De mooiste ervaring voor Jan was de huldiging in Brussel waar hij als 10e werd gehuldigd in het klassement van beste eerste en tweede getekende op Barcelona over een periode van 5 jaar.
Grote teleurstelling was er toen zijn duiven 3 jaar geleden, tijdens het seizoen, pokken opliepen en spelen met duiven daardoor niet meer mogelijk was.

Ook bij de eindstand voor de beste duif over 3 jaar op de middaglossingen bij SMN eindigde Jan in de kop en wel op de 5e plaats en ook werd hij 5e in de eindstand op de ochtendlossingen.
Dat Jan niet alleen in Stichting Marathon Noord goed presteerde blijkt uit het 1e aangewezen en 2e onaangewezen overnacht- en dagfond in Nijmegen e.o.

Sinds de grens bij Marathon Noord 3 jaar geleden is aangepast is Jan deelnemer bij Stichting Marathon Noord “Want voor die tijd kon dat niet omdat mijn afstand te kort was” zegt Jan. “Maar ik ben blij dat ik nu wel mee kan doen want ik vind de competitie van Stichting Marathon Noord heel goed.”

Ook nu waren we weer op bezoek bij een zeer fanatieke en gedreven duivenmelker die weinig aan het toeval overlaat. Dit gegeven lijkt DE voorwaarde om succes te behalen want deze eigenschappen zijn we bij alle kampioenen tegengekomen.

We wensen Jan samen met Thea nog veel successen en plezier met de duiven en wensen ze sterkte bij het verplaatsen van de hokken.

Heimen Huisman

Website Marathon Noord: www.marathonnoord.nl

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.