Duivensites.nl
 
Op bezoek bij Beute in Wilhelminoord
Wim Pol  16-12-2008
 

Al geruime tijd speelde ik met de gedachte eens contact op te nemen met Gert Jan Beute uit Wilhelminoord. Ik lees zijn columns altijd graag. Helder, duidelijk en simpel taalgebruik. Daar hou ik van! Geen hoogdravend gedoe, waar niemand een hout van snapt! Daarnaast heeft de man ook nog verstand van duiven. Dat heeft hij in de loop der jaren bewezen. En ik weet natuurlijk ook best dat niemand, maar dan ook niemand in een duif kan kijken. En dat de mand de beste keurder is. Maar toch zijn er bepaalde liefhebbers die net een pietsje meer in een duif zien, dan de meeste liefhebbers onder ons. Maar dat alles draait om goede duiven, mag duidelijk zijn! Maar niet alleen dat, zegt onze vriend uit Wilhelminaoord, ook hok en ligging van hok, verzorging, milieu en nog meer van dat soort zaken spelen een grote rol. En de beste keurder van de wereld heeft daar weinig of geen invloed op. Klopt dat allemaal, ja, dan pas is het kringetje rond! 

Ik herinner me nog deksels goed een bezoekje, dat ik jaren geleden bracht aan Roelof Coster in Staphorst. Ook een dergelijk man. Uit een beste “vracht duiven” van mij pakte Coster twee duiven (soort Willem Muller/Wilhelminadorp) en Piet Heikamp (Zetten). Om een lang verhaal kort te maken: sportvriend Jaap Mazee (Ens)kreeg deze twee fondduiven van me. En wat rolde er uit? De beste fondduif van Nederland! En natuurlijk komt er een dosis geluk om de hoek kijken. Maar waarbij niet? Dus onlangs de stoute schoenen aangetrokken en Gert Jan Beute gemaild. En hij was genegen op een miezerige vrijdag, de duiven van mijn schoonzoon en ondergetekende te keuren. Dus met onze totale kolonie van plm. 70 duiven op naar Wilhelminaoord. Een karakteristiek dorp, pal gehurkt tegen het Friese land. Het dorp, gebouwd door vroegere kolonisten, telt ongeveer 800 inwoners. We waren veel te vroeg, maar niettemin werden we gastvrij ontvangen door Gert Jan Beute. Na een heerlijke mok koffie en duidelijke uitleg over zijn manier van keuren, ging hij aan de slag! Mijn schoonzoon nam de taak van notulist op zich en kweet zich uitstekend van zijn taak! Ik vond het verder een prettige bijkomstigheid, dat Beute werkelijk alle tijd nam en bij elke op en aanmerking een duidelijke toelichting gaf! Er werden cijfers gegeven van zes tot en met acht. Niet zo heel vaak daar boven. Gert Jan Beute: Dan kom je in de categorie klasseduiven terecht. En echt, cracks kom ik niet zo vaak tegen. Men liet mij als oudste van het stel, het eerste aan de beurt. Eerst mijn acht duivinnen. Die kwamen er goed door, moet ik zeggen! Drie duiven met respectievelijk 8, 8, en 8-; twee met 7.5; een met 7+ en een met 7. De laatste van het stel 6x. Een echte afvaller dus! En laat nu de drie beste duivinnen afkomstig zijn van twee goede liefhebbers, te weten Arie Wassink (Nijkerk) en Henk Ligtermoet (Putten). Wassink had na de eerste zifting, meestal niet zo moeilijk, nog een aantal duivinnen over.Twee van hen verhuisden naar de Sophialaan in Putten. Afgelopen vliegseizoen kreeg ik van Henk zes jonge duiven. De jonkies konden nipt met de jonge duivenvluchten de baan op. Uiteindelijk hield ik er twee over, waarvan de ‘320 er een was. Zij kreeg van Beute  een meer dan uitstekend cijfer en een puike beoordeling..

Van l.n.r  Arie Wassink (Nijkerk); Gert Jan Beute (Wilhelminaoord) en Wim Pol (Putten)
Foto Geerlof de Vries, Elburg

Als laatste de veertien doffers. Vier jonge jongens met 8-; 8+; 8+ en een 8.5! En laat dat nu net Arendsoog zijn!Nooit verwacht! Qua afstamming perfect, dat zeker. De ’05 bracht in zijn jonge leven weken door met een dubbel gebroken poot in een piepklein hokje bij vriend Arend, de “wonderdokter van Putten”!Na een liefdevolle, dagelijkse verzorging en massage(!)knapte de ’05 zienderogen op en kon nog een aantal vluchtjes mee op de natour. Nu gaat hij door het leven als Arendsoog en vertrekt binnenkort naar het prachtige kweekhok in Elburg.

Nageslacht

Om daar te zorgen voor een hopelijk succesvol nageslacht! Volgens Gert Jan Beute een “toekomstige crack” met en geweldige vlieg en kweekwaarde. “De laatste tijd heb ik echt niet een dergelijke duif in handen gehad’, volgens Beute! Ik stond er, als simpele krabber, best even van te kijken. De resterende tien doffers kregen de volgende cijfers vijf maal 7+; twee keer 7; twee keer 6.5 en een keer 6+! Al met al een redelijke score! Ik heb nu definitief besloten niet meer met oude duiven te spelen en mij –als de gezondheid het toelaat- uitsluitend te gaan richten op het spel met jonge duiven en de natour!In dat spel kan ik het beste mijn ei kwijt! En de rest van het seizoen. Geen stress meer, lekker fietsen en wat vaker een weekendje naar het Zeeuwse! Vervolgens vijftig stuks van mijn schoonzoon. Geerlof had zijn bijna zijn totale kolonie vlieg, kweek en wat late jongen meegenomen naar het Drentse land. Ook een zeker niet tegenvallende score van een duif met een 8.5; acht duiven met een 8; veertien met 7.5; dertien met een 7+ en veertien met een 6 tot 6.5. Na afloop had Beute alle tijd en gaf nog wat waardevolle tips. Hij adviseerde, de duiven met 7.5 tot 8 te koppelen en de rest absoluut te ruimen. Want uitsluitend, en alleen kom je met duiven van 7.5 tot 8 een stapje hoger op de duivensport ladder! Wel waarschuwde hij NOOIT twee geelogers tegen elkaar te zetten, twee staalogers mag wel maar NOOIT twee lichtogers. Doe je dat wel, prijs je jezelf uit de markt, volgens Gert Jan Beute! Het was al laat toen we weer thuis waren, na een drukke en toch wel vermoeiende dag. Maar wel een geslaagde! Criticasters mogen Beute dan best een flapdrol, blaaskaak, ijdeltuit en een eigenwijze hark noemen. Ik heb toch een totaal andere indruk van de goede man. Hij is een man die een duidelijk eigen mening, kijk en visie heeft op de duivensport. En eerlijk zegt hoe hij over een duif en de duivensport denkt! En ik weet, dat hem dat niet altijd in dank wordt afgenomen. Hij is ook een emotioneel man. Tal van zaken raken hem tot op het bot! Ook met de jeugd is hij erg begaan, en helpt waar nodig! Niet alleen met adviezen, maar ook met duiven en andere zaken. Als reporter en keurder van postduiven is hij bij velen bekend. En zeker niet bij minsten onder ons. Bij de top van Nederland is hij bijna kind aan huis. Op dat gebied maak je hem niks meer wijs. En Beute zegt ook eerlijk, dat we volgend seizoen zeker nog geen top zullen spelen, maar de weg naar meer succes wel hebben ingeslagen. En op wat langere termijn zullen we zeker betere duiven op het hok hebben. En daar houden we ons, dan maar lekker aan vast! En de rest daar omheen, kan me, behalve mijn gezondheid, gestolen worden!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.