Duivensites.nl
 
Het gaat spannend worden!
Gert Jan Beute  30-1-2009
 

Op de voorjaarsbeurs te Houten (28 februari en 1 maart) zal mijn 2e boek uit komen en op de Beurs te Kassel (november 2009) mijn eerste boek in de Duitse taal, dus met recht spannende tijden voor deze gewone jongen, wie had dat ooit gedacht?
Eerst het boek “Uiterlijke kenmerken van Crackduiven” waar ik 400 van de beste duiven van Nederland door de handen nam en een groot deel hiervan uitgebreid aan u voorstelde doormiddel van mijn puntensysteem, heel duivenland stond op zijn kop, het eerste weekend dat het te koop was werd een record aantal verkocht, het was niet aan te slepen en snel uitverkocht maar de drukker wist gelukkig raad.
Het 2e boek zou eigenlijk in zijn totaal over het wereldberoemde koppel Vechter x Witpenneke van wijlen Jos van Limpt de Klak gaan maar door zeer weinig medewerking van de zogenaamde Klak-hokken is dat op een lager pitje komen te staan.
Het 2e boek wat dus nu uitkomt zijn voor een groot deel de verzamelde columns van 2006/2008 maar met heel veel nieuwe details waaronder het complete verlichtingsschema, de oogtheorie en het lijnenteelt programma van wijlen Arnold Beute en zeer interessante foto’s. Het zal een naslagwerk voor zowel de beginner als de prof zijn, drie jaar duivensport bekeken door de ogen van Mr. Positivo.

Seizoen 2009

Maar wat dacht u van het nieuwe seizoen? Volgens mij gaat het onwijs spannend worden.
1. Wie gaat Barcelona winnen?
2. Gaan de verdachten sportieve revanche nemen?
3. Gaat de N.U. ook eendaagse fondvluchten organiseren?
4. Blijft een gedeelte van het N.P.O. bestuur zitten?
5. Komt er eindelijk een serie over de duivensport?
6. En niet alleen een serie, maar gaat hij ook op tv komen?
7. Gaat het zuiden een beetje van het noordelijke positivisme overnemen?(qua ledenaantallen)
8. Wie gaat de serie-spelers op de eendaagse vluchten sportief tegenstand bieden?
9. Gaan de positief ingestelde mensen het overwicht terug krijgen op de azijnzeikers en kantlijnbrallers
10. Gaat er nu eindelijk eens een duivendief gepakt worden?, we horen al tijden dat ze weten wie het zijn, nu willen we graag weten wie.

Maar natuurlijk ook op eigen hok gaat het spannend worden. Op de hokken in Wilhelminaoord gaat voor het 3e jaar eendaagse fond gespeeld worden, en met 4 teletekst plaatsen in twee jaar gaat het volgens plan, maar je wilt altijd beter.
De eerste ronde van de kwekers (die voor ons zelf gebruikt gaan worden) zijn gekruist met andere rassen cq duiven.
We hebben in ruim 45 jaar eigenlijk niet gekruist, steeds alleen Janssen duiven op de hokken, maar nu voor 2009 hebben we 20 van de 29 koppels kwekers min of meer gekruist.
Zo hebben we nu tegen onze ingeteelde 063 sprinters duiven staan rechtstreeks van:
C & G Koopman (uit Pamela en New Hope)
G & S Verkerk (o.a uit Max x Temptation)
Eijerkamp & Znn (o.a direct uit Jackpot Heremans-Ceusters en de Claes Duivin 435 zit ook op ons kweekhok die moeder is van duivin met 3 eersten en 4e NPO)
Van Luc & Bart Geerdinckx zit de bekende Witpen 051 op ons hok.
Van Comb. Vd Stouwe Douna kwamen twee uit hun Branco (Veenstra/Koopman) doffer x dochter Chè van Eijerkamp etc.
En waar ik ook veel van verwacht zijn de kinderen van de 567-Kweker x 882.
Deze 567-Kweker (Inteelt 613 Klak) was met twee duivinnen al vader van teletekst duiven en onze beste jaarling, en is nu voor 2009 gekoppeld aan de 882 die weer moeder en grootmoeder is van supers (882 Lijn Bonte Meeuw en 063!), zo hebben we allemaal weer hoop op het nieuwe jaar.
In 2010/2011 kunnen we pas wat verwachten van de nieuwe duiven (speciaal gehaald voor de eendaagse fond), maar je moet altijd aan de toekomst denken, daarna aan het heden en niet meer aan het verleden !

En over enkele dagen kan ik mijn 15 Eijerkamp jongen weer halen, ook afgelopen 1,5 jaar heb ik weer vreselijk mijn best gedaan om familie, kennissen en vrienden over te halen om hun nieuwe meubel aankopen bij Eijerkamp te doen.
In ons Familieblaadje (4 x per jaar) heb ik zelfs een oproep gedaan, maar dat het zijn vruchten af heeft geworpen mag duidelijk zijn, een mand vol toppertjes komt weer mijn kant op. Vorig jaar(2008) had ik er ook een aantal waarvan 6 overbleven waarvan 4 toppers en 2 goeden, beter kan haast niet toch?
Dus ook hier geldt “Het gaat spannend worden”,doen ze het in 2009 weer?

Een drukke 14 dagen

Wat was het druk de laatste 14 dagen! Eerst natuurlijk 4 dagen in Dortmund op de Olympiade (Verbandausstellung), groot feest, goed georganiseerd met prachtig mooie en goede duiven te bezichtigen.
Over de matige prestaties (al dan niet terecht) van onze Nederlandse duiven laat ik me in mijn column niet uit, over de standaard klasse heb ik een andere mening dan vele anderen en over de prestaties van de Oostblok landen weet ik niet genoeg om daar over te oordelen.
Eén van de attracties was de “Olympic-Belg” van Ydo en Elco Homma uit Steggerda (jeugdleden uit mijn club, PV de Vredesduif), deze duif was 3e van Nederland geworden in de categorie Jeugd en mocht ons land dus vertegenwoordigen op de Olympiade (WEM), Trots als een pauw gaven ze hem op woensdag mee aan NPO Voorzitter AJ de Jong (ook Steggerda), de jongens moesten naar school dus konden de Olympic-Belg zelf niet brengen, het NPO bureau stelde natuurlijk ook een koerierdienst ter beschikking, maar als de NPO voorzitter in je dorp woont en er toch heen moet, kan hij hem net zo goed even mee nemen dachten de jongens. Gelukkig kon Elco zondag meerijden met Richard vd Horst om de duif weer op te halen, thuis gekomen met de Olympic werd hij snel in het kweekhokje geplaatst waar hij gekoppeld gaat worden aan twee duivinnen van Piet Beerda uit ter Idzard (clubvoorzitter).
De Olympiade op zich zelf was één megagroot feest, de standhouders glommen allemaal van oor tot oor, de verkopen waren zoals ik hoorde heel goed, ook de organisatie was heel goed en de sfeer was zelfs perfect.
Klaasje en ondergetekende waren er vier hele dagen samen met Jos en Marijke Voortman en Guus van Aken (Koerier duivenfilms), groot feest !, Super gezellig, volgend jaar weer! En weer het zelfde Hotel (Park Inn). Drie dagen feest met de familie Herbots, Vanwinkel en tientallen Chinezen, heerlijk!
 
Op donderdag 22 januari was ik te gast bij Arjan Beens uit Genemuiden om daar zijn kwekers te bekijken. Wauw wat een ongelofelijke toppers zitten daar, enkele duiven zal ik nooit vergeten! Het zou goed zijn als de Koerier daar eens een film gaat maken, wat een klasse, wat een kennis van duiven!

Op vrijdag 23 januari was in eerst de gast bij de familie Wijtman in Bodegraven om hun vliegploeg eens te bekijken. Ze hebben er een paar jaar weinig mee gevlogen maar willen in 2009 ouderwets losbranden op de overnachtfond, hier zaten hele goede duiven en twee wereldtoppers (vader en zoon van 2004/2005).
Later die middag zat ik in de Lier bij Piet vd Marel en Aad Bergenhenegouwen aan de koffie met gebak, gezellig te kletsen over de steeds beter wordende noordelijke fondduiven, vooral diegene waar een vleugje Beerda bloed in zat was hun opgevallen.
Na dit uurtje prettig samenzijn even 4 km verder naar Peet, Natasja en Paloma Solleveld (Keizer ZLU 2008), hier stond de kippensoep en bami al op me te wachten, na heerlijk gegeten te hebben mee naar hun Clubgebouw (Maasdijk) waar ik een avond zou vullen over de duivensport. Hier zaten met recht superduiven voor de toekomst, vooral die van Jan de Bruyn en Pim de Koning (uit mijn hoofd gezegd), die van Ted Franke kreeg een 7+, maar hij gaat er alles aan doen om er een 8 van te maken!
Wat een feestgangers daar in het Westland, schitterend, diep in de nacht ging ik weer naar huis!
Bij Peter Solleveld (Sol of Keizer voor vrienden), mocht ik nog even de Stropdas, Henkie Graszaad en de RubyStar vasthouden (sublieme duiven).

Op zaterdag 24 januari was ik te gast bij èèn der sterkste verenigingen van noord Nederland PV de Zwaluw te Zwaagwesteinde.
Hier zat topmateriaal en dan vooral die van Djoerd vd Veen en W & G Elzinga, maar zijn dat ook niet twee van de beste spelers van Nederland? Zeker weten! Je pakt ze er vaak zo uit: topduiven van topspelers !

Huishoudelijke mededelingen PV de Vredesduif

Op zaterdag 14 februari as hebben we in het clubgebouw van p.v. de Vredesduif aan de Indusstriestraat te Noordwolde, een grote bonnenverkoop t.b.v. het Nationaal inkorfcentrum Noordwolde (0268) Komt allen.

En op donderdagavond 19 februari is het wederom feest in hetzelfde clubgebouw; Dan komt de wereldberoemde voedingdeskundige Willem Mulder een lezing geven met film en dia’s hoe kampioenen voeren, hoe u beter kunt gaan voeren en dus meer prijzen kunt gaan winnen. En verteld hij u alles over eiwitten, vetten en koolhydraten, en niet zomaar wat geneuzel, nee, steeds met bewijzen!
Leer hier iets bij! Komt allen, gratis intree, zaal open 19.00 uur.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.