Duivensites.nl
 
Koppelen
René Dalmolen  4-2-2009
 

Het is vandaag een prachtige dag, een mooie blauwe lucht met een zonnetje erbij. Je krijgt meteen zin om de duiven los te laten en je begint zelfs al even aan het komende vliegseizoen te denken. Helaas zit losvliegen er voor mijn duiven nu nog niet in. Ze zijn net een week gekoppeld en dat is ideaal voor de roofvogel die dagelijks langs mijn hokken vliegt. Ik heb het al vaak gehad, dat een druk koerende doffer werd gepakt door een rover. Duiven die jagen letten niet op, net als duiven met jongen die denken alleen maar aan eten en pikken in de tuin of op het dak maar kijken niet in de lucht. Ik wacht meestal tot de jongen er een week af zijn en laat ze dan pas weer los maar dat duurt nog even.

Het koppelen verliep vrij goed, al waren er wel een aantal doffers behoorlijk fel en hebben hun duivin flink toegetakeld. Maar door deze koppels een dag alleen op het hok te laten hebben ze elkaar toch nog gevonden. Ik vraag mij hierbij altijd wel af in hoeverre er nog liefde is, of komt tussen deze duiven. Er zijn nog geen eieren maar die verwacht ik zo rond de 9e á 10e dag en ik ben tevreden als alles met een dag of 15 op het eerste ei zit. Hier geen duiven die alles volgens het boekje doen maar gewone duiven en met het bevruchten is hier ook niet alles raak. We wachten af wat er van komt, ze hebben mooie nesten gemaakt en ze kunnen de bakken nu goed vinden.

De eerste dagen na het koppelen voer ik de duiven allemaal in de bakken dit om de rust te bewaren. Zo gaan de duiven niet massaal naar de grond met alle problemen van dien. Ik wacht meestal tot de 7e dag en ga ze dan weer in de voerbak op de grond voeren. Meteen ontstaat er paniek en de duiven vliegen massaal mis en ik laat de duiven dan even een uurtje alleen. Ik wil mij niet ergeren en na een uur zit bijna iedereen weer in de goede bak. Deze manier van doen heeft als voordeel, dat ze voor het leggen toch nog leren om vanuit de grote groep de bak te vinden.

De duivinnen die waren gepikt behandel ik met oogdruppels, twee duivinnen hadden beide ogen volledig dichtzitten. Na een paar dagen met twee keer daags een oogdruppel hebben ze de ogen weer goed los. Duiven koppelen vraagt veel van je geduld en je moet niet op je hokken komen met een slecht humeur want dan blijf je er niet altijd goed bij.

Op dit moment voer ik de duiven 1x per dag, dit doe ik normaal nooit maar ik zit anders met teveel uren licht bij de duiven. Daarom doe ik het nu op deze manier en ze krijgen alleen `s avonds te eten. Ik laat de lampen branden vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur. Ik kan dan een uurtje bij de duiven zijn en zo kan het allemaal precies. Als er jongen zijn krijgen ze wel weer 2x daags te eten maar dat duurt nog even en dan kan ik het waarschijnlijk `s morgens doen zonder de lichten aan te moeten steken.

Tussen de koppels zitten ook een aantal late jongen en ik voorzag wel wat problemen met deze laatjes. Ik heb ze wel gekoppeld maar had mij voorgenomen er niet teveel mee te knoeien. Als het niet ging dan wilde ik ze meteen weer gaan scheiden. Maar wonderwel koppelden ze meteen goed en ze hebben allemaal een nestbak met grote nesten, ik ben benieuwd hoe snel ze zullen gaan leggen.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.