Duivensites.nl
 
Interessante weetjes (1)
Gert Jan Beute  7-2-2009
 

Nog zo’n drie weken dan is het weer zover, de mooiste, drukste, gezelligste en leukste beurs van Nederland: De Voorjaarsbeurs te Houten.
Dit jaar maarliefst 4 hallen! Door de enorme mensenmassa die de laatste jaren af komt op deze beurs moest Pieter Kos en zijn team wel uitbreiden.
De duivensport leeft nog, we hebben een akelige tijd gehad de laatste 8 maanden maar het ergste hebben we gehad denk ik, vanaf nu naar voren kijken, op naar de toekomst en op naar de voorjaarsbeurs te Houten.

Weetjes!

Elke week lees ik wel een duivenboek van A tot Z of bekijk voor de zoveelste keer die succes dvd op zoek naar iets wat me verder kan brengen op de ladder naar succes in onze duivensport.
Een zeer interessant boek is “Het handboek voor de duivensport” van Drs. J. van der Sluis en wijlen Dr. J.W.E.Stam, ik raad het iedereen aan (niet alleen toekomstige keurmeesters die dit boek uit hun hoofd moeten kennen, maar iedereen die iets wil leren).
Verder denk ik dat mijn 2e boek wat 28 februari van dit jaar (2009) uit komt, ook voor een ieder zeer interessant verzamelwerk is, drie jaar duivensport uit de praktijk, met hoogte en diepte punten, goede beslissingen en hele slechte, lees het boek in één adem uit en maak niet de fouten die ik maakte, lees, leer en geniet. Dus kom even langs mijn stand (altijd naast de Koerier duivenfilms), koop het boek en begin 2009 goed met honderden tips op kweek, medisch, motivatie en trainingsgebied.

Weer even terug naar de aanhef: Interessante weetjes.

1. Het grootste deel van de vliegspieren van een duif zijn de zogenoemde “rode” spieren. Deze kunnen door veelvuldig trainen (al dan niet verplicht met vlag) krachtiger worden en zullen dan minder snel vermoeid raken. Vooral eendaagse en overnachtspelers doen daar hun voordeel mee: Langer trainen is beter thuiskomen tijdens “hun’ vluchten.

2. Groene ontlasting bij duiven is niet altijd verkeerd, een duif heeft geen galblaas waarin gal bewaard wordt maar transporteert het direct van uit de lever naar de darmen, en als er dan niets in de darmen zit is het alleen gal wat er uit stroomt (bij thuiskomst van een wedvlucht bijvoorbeeld)

3. Duiven hebben nauwelijks darmflora vandaar de grote verdraagzaamheid voor antibiotica.

4. Natte bakken bij meestal jonge weduwnaars duid niet altijd op zieke duiven. Door stress drinken ze te veel en dat geeft dunne ontlasting (Polydipsie).

5. Bij omkoppelen van duivinnen moeten ze 14 dagen gescheiden zitten om voor 100% zeker te zijn dat de eieren bevrucht zijn door de “nieuwe doffer”, de zaadcellen van de oude partner kunnen tot 14 dagen bewaard blijven in de eileiders door de duivin.

6. Oude dons bestaat wel degelijk (al beweren anderen van niet). Door slechte conditie of dat en duif een tijdje niet in orde geweest is blijft dons soms achter tijdens de rui. Naast het borstbeen (en er achter) zijn de plekken waar we het dan vinden. In deze tijd (januari) wil een kuur van 14 dagen met karnemelk wel eens wonderen verrichten.

7. Wanneer een duif onverhoopt toch op één of twee oude slagpennen blijven staan kunnen we die januari of februari nog trekken. Maar knip de te trekken pen eerst voor de helft af, laat hem 10 dagen “afsterven” en trek hem dan, dit voorkomt in de meeste gevallen problemen.

8. Scheve pennen in de broek(achtervleugel) komen het vaakst voor bij duiven die goed tot zeer goed gepresteerd hebben. Deze scheve pennen niet trekken, ze komen namelijk in de zelfde stand terug.

9. Uit twee blauwband duiven kan geen kras komen, maar ook geen rode of vale.

10. Uit twee krassen kunnen wel blauwen geboren worden.

11. Uit twee rode of vale duiven kan geen blauwe doffer geboren worden, wel een duivin met de blauwe kleur.

12. Boven het plafond in uw duivenhok moet het kouder zijn dan in het hok bij de duiven, warme/gebruikte lucht moet kunnen stijgen en dat kan alleen wanneer het boven in de nok kouder is.

13. Wanneer een oudere bewezen duif “opeens” niet meer presteert, controleer of het talgkliertje niet verstopt is. Bij verstopping voorzichtig met èèn duim masseren tot er een druppeltje talg verschijnt. De duif zal na enkele dagen weer glad worden en wederom kunnen presteren.

14. Bij een tekort aan vitaminen zal een duif nooit tot topprestaties komen. De belangrijkste vitamine voor een duif is de B-groep, maar aangezien een duif deze niet kan opslaan zoals b.v. vitamine A is het verstandig om hem regelmatig te verstrekken (b.v. biergist)

15. Grit, kiezel en roodsteen is bijna net zo belangrijk als voer, zorg dat het altijd vers tot beschikking staat. Een duif kan de granen en zaden niet vermalen zonder deze “tanden”

Volgende week gaan we weer verder met interessante weetjes !

Rijssen en Hank

Afgelopen vrijdag en zaterdag was ik te gast bij één der grootste verenigingen van afdeling 9 te Rijssen (70 leden), ik was hier al vaker geweest dus kende de weg en de mensen. Richard van der Horst vergezelde me, hij als nieuwe duivenmelker wilde zo’n avond wel eens mee maken en dat mocht natuurlijk. Ongeveer 35 jaarlingen zaten in de kooitjes op me te wachten. Wat me opviel dat de kwaliteit beter was als vorig jaar, mensen leren snel blijkt maar weer. Er zat één extreme uitschieter tussen, die in de hand zoveel meer had dan de anderen dat ik hem een 0,5 punt meer gaf om dit te verduidelijken. Nu maar te hopen dat de eigenaar van de duif er alles aan zal doen om deze topper ook daadwerkelijk een topper te laten worden.

In Hank (bij Werkendam) was de kwaliteit uitzonderlijk goed, de gemiddelde kwaliteit in de hand was zelfs uitzonderlijk te noemen, ook niet verwonderlijk natuurlijk als men ziet wie daar allemaal spelen en aanwezig waren (nationale grootheden).
Het was weer een druk maar zeer gezellig weekend.

Noordwolde

Zaterdag 14 februari (Valentijnsdag) is er in Noordwolde een bonnenverkoop georganiseerd door en voor de overnachtspelers van nationaal inkorfcentrum 0268. En donderdag 19 Februari komt de wereldberoemde voedingdeskundige Willem Mulder naar Noordwolde, zaal open 19.00 uur, aanvang 19.45. Thema: Hoe voert men zich kampioen.

Tot volgende week!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.