Duivensites.nl
 
Kijk op de week (22-02-09)
Johan Hamstra  22-2-2009
 

Weer is er een week voorbij en ongemerkt komen we steeds dichter bij het seizoen 2009. Wat het dit jaar weer allemaal zal gaan brengen is, en blijft gelukkig voor een ieder nog een vraag. Persoonlijk hoop ik, en dit zullen velen met mij kunnen beamen dat we nu eens een jaar krijgen met mooi weer. Hiermee bedoel ik dan dat we gewoon iedere van te voren geplande dag kunnen lossen en dit voor zowel de duiven als voor de liefhebbers onder normale mooie onstandigheden. Als ik hier aan denk, over een duivenseizoen met mooi weer gaan mijn persoonlijke gedachten altijd naar het jaar 1976. Cees Donker heeft het er met zijn films ook altjd over en zal ook altijd het seizoen van het jaar 1976 aanhalen. Zelf speelde ik toen niet met duiven, ik was nog een broekie en was dat jaar bijn mijn opa en oom Gijs op vakantie in Harderwijk, maar ik kan het seizoen me nog goed herrinneren. Week ik week uit hoge temperaturen en kopwind. Zelf denk ik dan ook van, zou zo'n seizoen ooit nog eens komen, ja, dan zullen vele hokken de rekening gepresenteerd krijgen. Althans, dit is iets wat ik persoonlijk denk hoor. Vele hokken hebben zo door de jaren heen de nodige snelheid ingebracht bij hun fondduiven maar zou er onverwachts weer zo'n "echt" zwaar seizoen komen zullen deze hokken mijn inziens een zware tol moeten gaan betalen. Miscchien sla ik de plank finaal mis, maar ik denk er gewoon zelf nu wel zo over.  

Op eigenhok

De eerste eitjes zijn alweer uit en de in de schuur gekoppelde koppeltjes komen ook alweer op eitjes. Nu dat de oude duiven van elkaar zijn en sinds twee weken ook weer geregeld buiten komen vliegen ze alweer behoorlijk. Gisteren nadat ze in de ren een bad hadden gekregen en de duivinnen naar buiten gingen vlogen ze ruim anderhalf uur. Telkens een stukje wegtrekken en dan weer aankomen. Nu was het gisteren zo met het zonnetje erbij ook zalig weer hoor. Maar kijkend naar hoe de duiven zich gedroegen zou je haast zeggen dat het seizoen al zijn aanvang had genomen.

Chippen

Gister middag tevens even naar de club geweest om mijn blokje en chipringen 2009 in orde te maken. Zelf was ik zo klaar hoor om alles in orde te maken. Er staan wat dat betreft maar 22 duiven in mijn blokje. Dit betreft een 10 stuks oude duiven en een 12 stuks nieuwelingen van 2007 die er vanaf dit jaar aan zullen moeten gaan geloven. De zo gezegde jaarlingen van 2008, die ik zelf als mijn jongen zie zullen niet gechipt gaan worden. Deze worden dit jaar toch enkel en alleen gespeeld om ervaring op te doen.

Enten

De duiven hebben ook recentelijk allen weer de verplichte enting ondergaan. Ik weet niet hoe het bij u is maar zelf merk ik het op eigen hok altijd wel hoor als ze de enting hebben gehad. Kijkend naar de duivinnen zitten ze er toch altijd eventjes anders bij dan anders. Gelukkig is dit maar voor korte duur. En nogmaals, dit is zoals ik het op eigenhok altijd mee maakt hoor. Maar ook hier zullen vele andere anders over denken en of praten. Maar ik weet nog uit de tijd dat ik met mijn vader speelde, als er iets was, altijd trof hebt ons zo leek het wel. En wij vertelde dit altijd in de club maar vreemd als het was, nooit had iemand iets en wij hadden altijd alles. Gelukkig wezen de nodige kampioenschappen jaren anders uit. Sindsdien ben ik er achter dat ook andere hokken/liefhebbers geregeld iets hebben maar of die zien het niet, en dat zijn er velen of die schamen zich en voelen zich meer dan andere waardoor de indruk bestaat dat sommige nooit iets hebben. Ja, ja, dikke .............

Koppelen

De datum dat er dadelijk gekoppeld gaat worden alhier staat ook al in de agenda. Ik heb dit ook gelijk maar geregeld op de zaak en heb gelijk maar een weekje verlof genomen. Op maandag 29 maart zullen ze er aan moeten geloven. Eerst op zondag de huldiging van de Club der Azen en dan op maandag koppelen. Dan ben ik lekker enkele dagen vrij en is het de bedoeling om de jaarlingen weer even enkele keren goed te lappen in deze week mits het weer mee zit. Ook zal het winter onderkomen (zie foto's) weer uit de tuin verdwijnen en voor een tijdje bij mijn zwager in de garage komen te staan.


Zo, voor deze week wil ik het hier wel weer even bij laten. Naar buiten kijkend is het een geheel ander weertype dan dat het gisteren was en denk ik gelijk weer aan die mooie warme zomer van 1976.

Mensen, tot de volgende ..........
Groet Johan 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.