Duivensites.nl
 
Ringen en loslaten
RenĂ© Dalmolen  24-2-2009
 

Ieder jaar kijk ik er enorm tegenop, het loslaten van de duiven ter voorbereiding op het seizoen. Afgelopen zaterdag ben ik er mee begonnen, ik was de hele dag buiten aan het werk en kon ze ondertussen mooi in de gaten houden. Mijn oude duiven zitten in twee afdelingen en ik probeer de risico's wat te spreiden door ze apart los te laten.
De jaarlingen beten het spits af en veel duiven hadden het meteen door dat spoetnik open stond en al vlot vloog er een koppel duiven boven het dorp. Het landen verliep minder goed, overal gingen duiven zitten zelfs op het nieuwe huis zaten er een aantal. Toen meerdere duiven richting het hok kwamen ging de koppel mee en ze liepen vrij vlot weer binnen.

Zondagmorgen moest ik eerst voor een interview naar Geert Munnik, ook hij wilde zijn duiven die dag voor het eerst uitlaten. `s Middags heb ik het tweede hok duiven losgelaten ook dat verliep prima. Meteen in de lucht en ze trainden zomaar een half uurtje. Omdat het zo mooi ging liet ik aansluitend  het eerste hok met de jaarlingen ook nog even weer los.
Ik liep wat het heen en weer in het hok toen ik ze plotseling op hoorde vliegen, toen ik buiten kwam vlogen overal duiven. Ik zag verder niets bijzonders `s avonds ontbraken er twee, een doffer en een duivin. Vanmorgen waren ze nog steeds weg dus ik heb er een hard hoofd in dat ze nog terug gaan komen. Eeuwig vasthouden kan ook niet maar nu ik met twee keer loslaten meteen weer twee duiven kwijt ben word ik wel weer bang om ze opnieuw los te laten.

Ik ben inmiddels druk aan het ringen en alle kweekduiven zitten op hun tweede legsel. Ik heb nog niet bekeken of de eieren ook bevrucht zijn. Op het vlieghok zijn er door vechterij ook al een paar jongen gesneuveld maar dat het ik bijna ieder jaar. Ik schreef het al eerder, hier geen 10 koppels duiven en 20 jonge duiven.

De conditie van de duiven is verder prima, ze blijven mooi rond staan ondanks dat ze op jongen zitten. Ze blinken en zijn eigenlijk perfect, nu maar hopen dat ze zo blijven. Ze zijn wel slechter geweest tijdens de winter. Maar nadat ik weer wat heb aangepast aan de hokken zijn ze gaandeweg steeds beter geworden. Even kort wat ik heb gedaan, de nok is volledig dicht en aan beide zijden van het hok zijn onder een paar rijen dakpannen klosjes aangebracht. Het resultaat is, dat de wind niet meer in het hok valt en dat is een enorme verbetering geweest. Het is nu natuurlijk erg winderig en er is dus voldoende ventilatie het is afwachten hoe het hok is als het echt zomeren gaat. De uitslagen vertellen het wel!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.