Duivensites.nl
 
Duivenarts De Weerd alsnog volledig vrijuit
7-3-2009
 

Den Bosch - Duivendokter Henk de Weerd uit Breda gaat na ruim vijf jaar strafvervolging alsnog vrijuit. Het gerechtshof in Den Bosch vernietigt het vonnis van de Bredase rechtbank die De Weerd vorig jaar een boete van 5.000 euro oplegde. Ook De Weerds bedrijf kreeg een boete van 5.000 euro. Op basis van deze strafvonnissen hing de Bredase dierenarts bovendien een Plukze-vordering van 750.000 euro boven het hoofd.

Het gerechtshof oordeelt echter in hoger beroep dat De Weerd zich al die tijd terecht op overmacht heeft beroepen toen hij duivenhouders niet toegelaten medicijnen verstrekte. Nu er geen andere werkzame medicijnen waren om de zieke duiven te genezen was de keuze om zijn in Nederland verboden medicijnen toch te leveren volgens het Hof 'redelijk en gerechtvaardigd'.

De politie en de AID vielen in november 2003 binnen in twee panden van De Weerd in Breda en Effen. Zij namen grote hoeveelheden niet geregistreerde diergeneesmiddelen in beslag. Op de levering daarvan staat een maximum gevangenisstraf van zes jaar. De officier van justitie eiste, naast de boete, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Het gerechtshof laat van dat al niets over. De Weerd verklaarde dat er geen geschikte legale middelen beschikbaar waren en dat hij daarom wel verboden middelen moest leveren omdat hij het 'als zijn plicht als arts beschouwt om zijn patiƫnten (duiven met levensbedreigende ziektes) lijden te besparen'. De Weerd staat bekend als een van de weinige dierenartsen in de wereld gespecialiseerd in duivengeneeskunde. Volgens prof. G. Dorrestein, specialist in ziektekunde van vogels, verkeerde De Weerd in een 'chronische noodsituatie'. Het gerechtshof is het daarmee eens.

Bron: BN De Stem

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.