Duivensites.nl
 
Oefenen vanuit Zutphen
RenĂ© Dalmolen  16-4-2009
 

We zijn weer begonnen onze duiven hebben al twee vluchten achter de vleugels. Vorige week moest er worden uitgeweken naar de zondag om te kunnen lossen. We vlogen toen Zutphen en het was een mooie seizoensopening. Het weer was zondag prima en de duiven hadden hier alle kans om goed thuis te komen.
Het was eigenlijk een oefenvlucht maar bij ons in de club telt de vlucht wel dus de klokken werden gesteld. In de vereniging werden 498 duiven ingekorfd voor deze "oefenvlucht". Mijn duiven waren in de voorbereiding 3 keren weggebracht en dat verliep lang niet vlotjes. Het gebeurde vaak dat er `s avonds nog wat jaarlingen moesten komen en de verwachtingen waren dus niet hoog gespannen. Het resultaat viel achteraf niet tegen, er werd begonnen met de 1e in de vereniging. In de CC was het de 4e tegen 2.094 duiven. De rest kwam niet echt vlot maar binnen een uur waren er 39 van de 40 thuis.

Dan de afgelopen week, weer Zutphen maar nu overal een echte vlucht. In de week trainden ze aan huis behoorlijk. Op donderdag moest ik `s avonds weg en ik besloot om de duivinnen zelf naar binnen te laten lopen. Achteraf geen goede beslissing want toen ik `s nachts thuiskwam zaten ze allemaal nog op het dak. Mijn schoonouders hadden ze tot diep in de schemering nog zien vliegen. De volgende morgen heb ik ze stevig gevoerd en bij het inkorven hadden een aantal nog voer in de krop.
Dus ook nu stond ik niet vol van vertrouwen te wachten op zaterdag. De eerste was een duivin die `s nachts buiten had gezeten! Dan moet ik even wachten en daarna kwamen ze regelmatiger maar niet echt goed. Het resultaat was weer de 1e in de vereniging, nu tegen een kleine 700 duiven. In de CC was het ook goed voor de 1e tegen 2.789 duiven. Ik ben dus best tevreden met de start van het seizoen 2009. Het mag allemaal nog wat vlotter en ik merk vooral dat de jaarling doffers het echt nog niet snappen.
Op een gegeven moment moest ik nog 10 duiven hebben waarvan 9 jaarling doffers. Later kwamen ze uit het noorden druk klapperend aan helemaal dol en doorgevlogen. Ze moeten nog een hoop leren. Misschien was het achteraf beter geweest om ze niet te tonen al geloof ik daar ook niet zo in. Ze moeten het gewoon doorkrijgen dat ze naar huis moeten voor de duivin en de bak. Nu zijn ze met van alles bezig behalve naar huis komen. Voor het seizoen meer werk maken van het africhten was beter geweest.

Gisteren heb ik nog wat jongen bijgespeend en ik begin binnenkort met het verduisteren. De jongen komen al mooi buiten en een aantal vliegt ook al wat bij huis. Een mooi gezicht en er zitten prachtige jongen bij. De kweekduiven beginnen aan hun 3e legsel en alles lijkt nu vanzelf te gaan met de kweek. Van de volgende ronde gaan er nog een paar naar mijn jonge duivenhok en de rest gaat weg naar duivenvrienden. Dan haal ik de kweekduiven uit elkaar en kunnen ze uitrusten. Het is misschien wat vroeg maar zo hoop ik wat langer plezier te hebben van mijn kweekduiven. In het najaar gaan een aantal nog weer samen voor wat ingeteelde laatjes maar na deze ronde is het eerst even rust. 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.