Duivensites.nl
 
Kijk op de week (03-05-09)
Johan Hamstra  3-5-2009
 

Weer zijn we al een weekje verder. Ik weet niet hoe het bij jullie overkomt maar voor mijn gevoel gaat de tijd toch verdomde snel. Ik heb het wel eens eerder geschreven in een weekverslag dat toen onze dochter geboren werd dat de grootouders in die tijd vertelden zoiets van, "geniet er nu van, want voor je het weet is ze groot". Toen dacht ik echt zoiets van wat een gelul. Nu goed de nodige jaren later als ik ze dan samen met der moeder zie lopen zie ik een mooie jonge dame aankomen die volgende maand ook alweer 14 lentes zal tellen. En echt, zo snel gaat ongemerkt toch het hele leven voorbij.

De duiven

Na ze vorigeweek van elkaar gedaan te hebben is hier afgelopen vrijdag nogmaals alles een keer de mand in gegaan. De jaarlingen gingen voor de vierde keer mee terwijl de oude duiven voor de derde keer achtereen volgens de mand in gingen. Weer werd het een mooi concours en wat dat betreft hebben we met onze fondduiven om ze kilometers te laten maken zeker geen klagen. Op eigenhok draaide de eerste twee hier om iets van tien voor en aansluitend kwamen ze gewoon normaal af. Ik zal eerlijk zijn, echt vergelijkingsmateriaal wat fondduiven betreft hier in de regio heb ik niet omdat ik verders met weinig mensen contacten heb hier. Ja, uitslagen zie ik wel maar als ik kijk hoe sommige dan zouden draaien als ze zeggen dat het fondduiven zijn, "ja, dikke ....." Maar goed, laat een ieder in zijn waarde en als dadelijk de "echte" vluchten komen zien we wel weer verder denk ik zo. Van de gehele club die mee was deze keer moet er nog 1 jaarling duivinnetje komen. In totaal staat de teller van die, die nu nog onderweg zijn op 4 van de 34 jaarlingen. Maar kijkend naar de vluchten die nog komen gaan zullen er dat ongetwijveld meerdere zijn over enkele weken/maanden.

De jaarlingen

Zoals aangegeven zijn er nu in totaal 4 achter gebleven of nog onderweg. Aankomende week zullen de jaarlingen er ook weer aan moeten geloven en staat Creil op het programma met donderdag inkorving. Tot de eerste dagfondvlucht vanuit Orleans over drie weken zullen deze telkens mee gaan. Als dan eenmaal Orleans is gevlogen gaan ze om de twee weken de mand in om enkele dagfondvluchten af te werken. Als dan dadelijk eenmaal Chateroux is geweest kijk ik verder. Of dan zal er gestopt worden maar de kans bestaat ook dat als er een grote groep nog over is dat dan nog enkele vluchten zullen volgen. Maar goed, de tijd zal dit leren en zien hoe te handelen.

De ouden

Wat de oude duiven betreft zijn deze nu 3 keer achter elkaar mee geweest. Dit was Strombeek 106 km., Pommeroul 167 km. en nu afgelopen weekend Peronne met zijn 237 km. Aankomende donderdag zal alles weer gekoppeld worden. Dit is de datum om ze op een juiste stand te krijgen voor St. Vincent. Die dan naar St. Vincent gaan kunnen blijven broeden en van de rest zal wekelijks de nesten van worden verbroken. Het koppel wat naar Pau zal gaan zal deze aankomende week ook nog naar Creil gaan en zal een weekje later gekoppeld gaan worden. De bedoeling is om ze dan zelf zowel aankomende week als het weekend erop ze zelf een lapje te geven om vervolgens de week daarna, op het koppel van Pau na wat dan op eieren moet komen Orleans te laten verwerken.

Waarom Orleans

Door de jaren heen heb ik echt vele hokken bezocht, en dit zowel in binnen- als in buitenland. Sommige fondspelers doen het zus terwijl andere het weer zo doen. Zelf speel ik de oudere duiven nu al enkele jaren altijd naar de eerste dagfondvlucht. Ik hoop dan meestal ook dat dit een pittige vlucht zal worden en dat ze een beetje moeten inboeten. Als ze dan eenmaal van die eerste dagfondvlucht thuis zijn is het spel hier, zoals zo vaak en mooi kan worden omschreven op de wagen. Dan hebben ze kilometers zat gemaakt en kan mijn inziens het spel beginnen. Nee, met wat ik hiervoor omschreven heb wil ik zeker niet aangeven dat ik de wijsheid in pacht zal hebben of wat dan ook. Maar een ieder zal het doen naar een systeem waar hij of zij van denkt het beste bij je past. En zoals hiervoor omschreven past dit bij mijn persoontje.   

Te gek voor woorden

In dit verslag wil ik ook nog even terugkijken naar iets wat enkele van mijn mede clubleden afgelopen week is overkomen. Enkele mannen in onze club hebben gezien de niet aanwezige ruimte, of het niet thuis kunnen houden van hun duiven hun hokken op een gezamelijk stukje land staan. Gewoon een leuke en gezellige duiventuin waar diverse liefhebbers onze mooie hobby beoefenen. Afgelopen maandag- op dinsdagnacht werd bij de meeste van deze mannen hun hobby op een abnormale manier verstoord. Wat was er gebeurd!!! In de nacht van maandag op dinsdag is er in diverse hokken ingebroken en U gelooft het misschien niet, maar de velden van de Unikon systemen werden bij deze mannen onvreemd. Kabels werden doorgeknipt en de planken meegenomen. Dankzij de opgelopen schade van de vernieling die aangericht is en dat de benodigde spullen ontvreemd zijn zijn deze liefhebbers, zoals u zal begrijpen, behoorlijk gedupeerd.

Wie doet nu zoiets

Duiven die gestolen worden en zaken die maar niet opgelost worden. Nu bij enkele clubleden hokken open gebroken en hun antennes weggenomen. Nee, alles bij elkaar doet dat de sport zeker geen goed. Of deze zaak opgelost zal worden, ik weet het niet maar wat ik wel weet is dat het allemaal mensen betreft die van hun A.O.weetje of ee npensionetje de sport ondanks alles beoefenen en nu op zo'n smerige manier worden benadeeld en wat weer de nodige centjes zal gaan kosten.

Zeker niet bedelen

Beste lezers, ben U na het lezen van het voorgaande ook met stomheid verslagen, ik kan het me voorstellen. Maar heeft U in de schuur, kelder, hok of welke opslagruimte dan ook nog velden die U niet gebruikt en zou kunnen missen, schroom niet en mail me ( j.hamstra@versatel.nl) zodat ik misschien enkele van deze gedupeerden blij kan maken met een andere (kosteloze) antenne. Geloof me, het zou de sport goed doen!!!

Johan

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.