Duivensites.nl
 
Raar maar waar
12-5-2009
 

GroenLinks wil de duiven in het centrum van Rotterdam een anticonceptiepil verstrekken. Zo zou het gemeentebestuur de overlast moeten aanpakken.

In plaats van doden

Raadslid Arno Bonte heeft voorgesteld op vier plekken in de binnenstad duiventillen te plaatsen, met voer waarin een anticonceptiemiddel is verwerkt. Dat moet een alternatief zijn voor de aanpak van wethouder Lucas Bolsius, die over de buitenruimte gaat. Hij wil de beestjes met netten vangen en vervolgens naar de andere wereld helpen.

Hetzelfde peil

Bonte vindt dat een wrede en dieronwaardige methode. Bovendien is volgens hem in de praktijk gebleken dat het vangen van duiven slechts een zeer tijdelijk effect heeft. 'Jonge vruchtbare duiven zullen snel de plaats innemen van de weggevangen duiven. De populatie blijkt in veel gevallen binnen een jaar weer op hetzelfde peil te zijn.'

Bij de bron beginnen

'Als je het duivenprobleem wilt oplossen, zul je bij de bron moeten beginnen', zegt Bonte. 'Je beperkt daarmee nieuwe aanwas van duiven. Bovendien voorkom je ziektes, omdat de duiven als voedingsbron niet langer zijn aangewezen op vette patat of beschimmeld brood.'

Vier kilo anticonceptiezaad

Een woordvoerder van de dienst die de werkzaamheden uitvoert, vindt het plan van GroenLinks niet realistsch. De duiven zouden 4 kilo anticonceptiezaad moeten eten om onvruchtbaar te worden. Bovendien zou het voer ook door beschermde vogels worden geconsumeerd.

Bron: www.binnenlandsbestuur.nl

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.