Duivensites.nl
 
Kijk op de week (24-05-09)
Johan Hamstra  24-5-2009
 

Het is nog vroeg op deze mooie zondagochtend als ik alweer achter mijn pc'tje kruip. Gisteravond gaf Monique me nog aan van, "blijf nu ook eens lekker uitslapen". Maar echt, ik kan het niet en om iets voor half zes liep ik alweer in de tuin. En wat ik dan doe, koffiepot aan, shaggie rollen en genieten buiten van de rust en de fluitende vogeltjes. Na mijn eerste bakkie kruip ik achter mijn tikgeit om mijn weekverslag te maken en in de loop van de ochtend staat mijn eerste verslag voor de krant in de agenda. Hier later meer over in !!!

Zoals aangegeven in mijn vorige verslag stond er voor de woensdag in de avond een bezoek gepland bij Jan van Wanrooy bij Belgica de Weerd. Samen met zoontje Tim en een clubmakker waar het niet helemaal lekker ging zoals het bij hem behoorde te gaan zijn we voor controle gegaan.

Tim zijn eigen duifjes werden ook nagekeken.

Ook neef Wilfred was aanwezig om net zo voor het nieuwe seizoen een algehele controle te doen. Alles bij elkaar waren de resultaten eigenlijk wel goed te noemen. Alleen gaf Jan me aan dat die van mij nog niet waren zoals ze moesten zijn.

Nieuwe medewerker in opleiding !!!

In mijn ogen moest dat ook niet wat ze moesten eerst een hopelijk zware Orleans afwerken en dan begon pas de "echte" voorbereiding naar het seizoen. Althans, zo zie ik zelf. Maar gelukkig, gezond waren ze allemaal. Ook van neef Wilfred waren ze goed en mijn clubmakker kon met een gerust hart inkorven werd er aangegeven. En dat hij dat gedaan heeft zag ik aan de uitslagen die hij maakte. Vanuit St. Quentin pakte hij op zaterdagochtend met 15 (9 prijzen)mee 1, 2, 3, 4 etc. etc. en twee kopduiven erbij voor grootverband en vanuit Orleans, deze vlucht kwam voor hem nu in mijn ogen een week te vroeg pakte hij er 9 van de 20 en ging het 2, 3, 4, 7, 8 etc. Geen echte kopduiven voor het grotere verband maar hij zat er bij en pakte een mooie serie. Na afloop haden we het er nog over dat het begin er weer was en ik zag het aan de jonge knul, het was een last minder voor hem. Mooi is het om zulk soort gedreven mannetjes bezig te zien. Maar ook nu hoorde ik links en rechts weer het nodige commentaar. Het blijkt, je doe het nooit goed als je goed ben ...........

Ook Tim wilde de mest wel even nakijken of er niets fout ging !!!

Maar met een gerust en fijn gevoel gingen we allen huiswaarts na de controle op deze woensdagavond.

Inkorven.
Op donderdagavond stond het inkorven van Orleans in de agenda. Hier gingen alle oude en jaarlingen, en dit inclusief de laatjes op mee. Zoals de vooruitzichtend zouden zijn zou het een mooi en pittig vluchtje kunnen gaan worden. En zo geschiede dat op donderdagavond, op het koppel wat naar Pau toe moet alles de reismand in ging. In totaal gingen er 49 stuks de mand in op eigenhok. Dit betekende 30 stuks jaarlingen en laatjes en 19 stuks oude duiven.

Eerst nog een daagje naar Volendam.
Voor Orleans vervlogen zou worden zijn we dag er voor op vrijdag lekker met het gezin naar Volendam geweest. Het was jaren geleden dat ik hier geweest was en zo met de kinderen en natuurlijk de hond er bij was het best weer eens leuk. We zijn natuurlijk met zijn allen op de foto geweest en aan het einde van de dag lekker een pondje paling meegenomen.

Het trotse gezin Hamstra.

De vlucht Orleans.
Om kwart voor acht werden de duiven van ons gelost. Het zou een mooie vlucht voor de mannen worden en ook voor mij zou het een laatste vlucht worden ter voorbereiding op seizoen. Als de eerste duiven eenmaal gevallen zijn zo iets voor de klok van twee uur is het hier nog eventjes wachten. Als het dan half drie is geweest denk ik zo van, nou, nu mogen ze hier ook wel gaan vallen. Op dit tijdstip zaten de duiven nog boven de 1100 meter. Mijn eerste twee, twee jaarlingen van neef Wilfred waren er om 14:37 en 14:41 uur. Daarna komen de de eerste duiven verders om 14:51, 14:53, 14:54, 14:55, 14:55, 14:55, 14:56, 14:58 etc. etc. Dus alles bij elkaar zoals ze afkwamen zeker geen klagen. In de avond staat de teller op 44. En dit was ook in de vroege ochtend. 4 jaarlingen nog komen en 1 tweejaarse doffer. Van deze laatste had ik dat zeker niet verwacht maar goed, ze kunnen ook verongelukken denk ik dan maar.

Even terugkijkend op de vlucht Orleans.
Op zaterdagavond werd ik opgebeld door de coordinator van Zuid-Holland Arco van Vliet of ik naar Rotterdam wilde gaan. Daar zat naar zijn mening de winnaar van dit concours. Maar als ik compuclub bekijk is er in Zuid-Holland weer een vreemde uitslag. Er is namelijk een duif die even 700 meter vooruit de 1e zou spelen. Hoe dit kan?, ik weet het niet en hoef het ook niet te weten maar mijn gedachten gaan wel gelijk weer naar enkele jaren geleden toen er enkele duiven met een heel grootverschil vooruit vlogen. Maar in de loop van de ochtend ga ik naar Rotterdam voor het opnemen van het verslag van de overwinnaar Orleans. En deze duif is er niet zomaar eentje. Nee, hij heeft al drie overwinningen op zijn conto staan. Meer hierover zal U volgende week kunnen lezen in de vernieuwde gezamelijke krant van N.P.O. / De Fondkrant.

Sommige hadden het zwaar.
Dat sommige duiven het zwaar hebben met zulke omstandigheden weten we. Ook hier in de tuin zaten we te wachten als daar plots een bonte steekt. Wat bleek, het was een vreemde. Zoon Tim zat met water te spelen en de duif kwam uit de lucht via het schuurdak even bij hem drinken. Als je dan zo'n duifje zie genieten van een verfrissende slok water, machtig !!!

 

De vreemde dorstige kostganger.

Op eigenhok.
Hier op de hokken hebben voor wat de oude duiven betreft deze genoeg kilometers gemaakt. Nu zullen ze wekelijks, mits het weer goed is zelf wat weggebracht gaan worden. Nu gaan we ze proberen in de juiste staat te krijgen voor de vluchten waarop ik het liefste mee wil doen. Mijn eerste zal St. Vincent zijn en dan zullen de Z.L.U. vluchten komen. Ook de vlucht Montauban zal dit jaar gespeeld gaan worden. Dit kom omdat ik vorigjaar mijn oude doffers zeer streng (doe ik eigenlijk altijd met alles) geselecteerd heb. Dit is de reden dat ik enkele nieuwelingen van twee jaar tegen de duivinnen van en voor Barcelona heb moeten zetten. Normaal krijgen mijn twee jaarsen Bordeaux Z.L.U. maar dit viertal zal dan Montauban krijgen wat in het zelfde weekend val als Barcelona.

Tevens zal vanaf morgen voor de oude duiven de ochtendtraining zijn aanvang gaan nemen. Ook het voeren zal vanaf nu anders gaan. Vanaf vanmiddag zullen de potjes met de vollebak voer in de broedbakken opgehangen worden. Of het goed is, ik weet niet, misschien U, maar ik doe dit al enkele jaren en het beval me wel.

Wat de jaarlingen betreft zullen deze dadelijk weer ingezet gaan worden op de volgende dagfonfvlucht Blois. Voor de drie laatjes die ik van de vijf over heb is het alweer gedaan het seizoen 2008. Deze hebben nu enkele vluchten gehad en ook hebben ze Orleans met meer dan succes afgewerkt. Een ander zou ze door spelen maar gezien hun leeftijd en de vluchtjes die ze gehad hebben met een mooie taaie Orleans laat ik ze verders lekker uitgroeien en is het sloes voor ze.  

Zo, dit was het weer voor deze keer.  

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.