Duivensites.nl
 
Opmerkelijke Barcelona feiten (JP5)
Jacob Kampermans  10-7-2009
 

Mijn vaste “voorlezers” hadden er al een fles wijn opgezet: Jacobs column zou deze keer over Barcelona gaan. Een voorbeschouwing, maar computerproblemen gooiden roet in het eten.
Dan maar een terugblik, met twee opmerkelijke feiten!

Stamtafel

Maar eerst de stamtafel; “lood en loodzwaar, vroeger zou zo’n zware vlucht reglementair gesloten worden, maar met deze generatie duiven zullen er toch wel genoeg zijn”, dat was de overheersende conclusie. “En over de huidige generatie duiven gesproken: Vroeger was het Limburg die de toon aangaf. Daarna was het West Brabant en Zeeland. Vervolgens Zuid-Holland. Daarna was het Noord-Holland en Utrecht en nu zelfs……..het echte Noorden, Friesland wat ook mee gaat voor de hoogste eer op Barcelona”. De stamtafel had gesproken!

1311 km

Daarmee kom ik bij mijn eerste opmerkelijke feit, de uitslag van Jellema uit Steggerda 1311km. 34 duiven had hij ingekorfd op Barcelona. Op zaterdagavond had hij er 10 in de klok en zondag bij het sluiten van het concours stond daar de teller op 19. V.d .Berg uit Tuk, ook ongeveer op die afstand, had er twee mee en zaterdag 100% in de klok. Kortom, een uitslag en een  serie waar menige speler op de voorhand voor zouden tekenen.
Daar waar ze bij ons aan de stamtafel, weliswaar met de nodige eerbied voor de toppers in ons eigen centrum, nog wel een excuus Truus hadden voor de aankomst van hun eigen duiven, bewezen ze in Friesland wat een moderne duivenstam met een goeie verzorging aan kan.

18 maanden- of 3 seizoenen oud?

Wat kunnen goeie duiven aan? Met die vraag kom ik bij mijn tweede opmerkelijke feit. In de absolute top van het Barcelona klassement van dit jaar zit een duif, weliswaar met een oudere ring, die maar 18 maanden oud is en zich op ruim 1200km in de absolute top vestigende.
Voor de één is deze duif nog maar een jonge jaarling, maar voor de ander, in dit geval de liefhebber die hem inkorfde, was het een duif die al aan zijn 3e seizoen bezig was.
Geboren eind 2007 werd de duif aan het einde van 2007 zelf nog wat opgeleerd om vervolgens in 2008, zes maanden jong, als jaarling vanaf het eerste moment een gedegen opleiding te krijgen.
Van meet af aan kwam de duif goed af. Nooit gedemoraliseerd! Aan het einde van het vliegseizoen 2008 nog even een overnachtvluchtje, waarvan de duif opmerkelijk fit thuis kwam en zijn plek dus definitief verdiende. Zo werd het 2009 en had onze 14 maanden oude duif er al twee vliegseizoenen op zitten.
Direct in april ging hij weer voorvarend van start en vroeg er om, om op de eerste Bordeaux ingekorfd te worden. Opnieuw met succes. De power, de kracht en de reserve waren onze liefhebber niet ontgaan. Onze liefhebber is een echte liefhebber en zeker geen speculant. Het oog van de meester was voldoende en de duif werd ingekorfd op Barcelona om vervolgens een plaats binnen de top 10 van Nederland te behalen!!

Het gedrag van vogels of een menselijke maat?

Lood en loodzwaar zeiden ze aan de stamtafel. Ervaren duiven moet je nu hebben! Dat is zeker waar, maar de vraag is hoe meet je dat. Met onze standaard maat, of met het oog van die melker die zijn duif van 18 maanden oud, in drie seizoenen had opgeleerd.
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar  dat jong van die zwaluw vliegt één dezer dagen naar het zuiden om daar te overwinteren. Misschien drie of vier maanden oud.
Die tocht is veel verder dan Barcelona. Het is maar welke maat je aan houdt: de menselijke of die van vogels?

Eigenlijk heb ik nog een 3e zeer opmerkelijk feit  te melden

Misschien vertel ik het nooit, maar wie weet als Tarbes geweest is. Eén ding kan ik wel verklappen, het gaat om een duif die volgens een menselijke maat voldoende ervaring heeft. (dus zonder meer oud genoeg is).
Het bijzondere is echter..., maar daar over misschien een volgende keer.

Jacob Kampermans

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.