Duivensites.nl
 
E05 en J01
René Dalmolen  10-7-2009
 

Met de oude duiven is het seizoen afgelopen, dit weekend speelden wij de laatste eendaagse fond, Pithiviers. Ik zag al een paar weken dat de kaars bij de oude duiven langzaam uitging. Waarom? Ik heb geen idee maar vooral op Blois kwam ik met de hakken over de sloot. Deze week op Pithiviers was het wel beter met de 14e en 19e in de CC. Mijn eerste was een jaarling die een laatste kans kreeg en deze ook greep. Mijn tweede duif was mijn beste oude duif van dit seizoen, met o.a. al een 1e, 4e, 11e etc. in de CC.

Op de club zijn de eindstanden uitgedraaid en dat viel mij eigenlijk nog niet eens tegen moet ik eerlijk zeggen. Toch ben ik niet tevreden over het seizoen met de oude duiven. Vaak 1 of 2 vroege duiven en dan geen aansluiting. De duiven die vroeg waren deden wel goed mee, o.a. twee keer de 1e in de CC en nog meerdere vroege prijzen. In het begin zoek je dit verval na de eerste duiven in allerlei hoeken en gaten. Je kijkt nog eens naar je hok, je voersysteem, je denkt aan alles.

Ik houd de prestaties van mijn duiven altijd bij op de PC en zag na een paar weken dat ik het steeds moest hebben van een klein groepje duiven. Nu aan het eind van het seizoen is dit bijna niet veranderd en dan moet je het niet zoeken in hokken of voer maar in de duiven. Als er een klein groepje is die wel doet wat ze moeten doen en de rest niet dan is het duidelijk. Inmiddels is de selectie gemaakt en zijn de hokken voor de oude duiven behoorlijk leeg.

Het gebrek aan voldoende kwaliteit op het vlieghok wijt ik vooral aan de laatste twee seizoenen met de jonge duiven. Beide jaren waren er (te) grote verliezen met de jongen en daardoor heb je onvoldoende aanvulling op het vlieghok. Natuurlijk kun je geluk hebben met de jongen die overblijven maar hier is de kwaliteit van de overgebleven jongen niet altijd super. Het is hier dus niet zo dat de jongen die overblijven na een seizoen ook de beste duiven zijn.

Om dit gebrek wat op te vangen heb ik dit jaar twee ronden jonge duiven gekweekt. De eerste ronde gaat mee op de jonge duivenvluchten en ronde twee gaat op de natour. Ik hoop op deze manier in september nog over voldoende bruikbare duiven te beschikken om mijn vlieghok aan te vullen. Mocht dit goed bevallen dan zal ik dit in de toekomst ook blijven doen.

Deze week hadden wij de eerste vlucht met de jonge duiven, we vlogen vanuit Zutphen. Ze waren vooraf een aantal keren opgeleerd maar of ze genoeg ervaring hadden dat betwijfel ik. Ze kwamen vaak in één koppel naar huis en of ze daar nu echt van leren dat weet ik niet. Ik had niet veel tijd om ze vaak af te richten omdat ik lang met coli hebben zitten te knoeien bij de jongen. Eigenlijk heb ik dat aan mijzelf te danken want als ik eerder was begonnen met opleren dan waren problemen als coli veel eerder getackeld geweest. Je krijgt het dan eerder en dan heb je ook meer tijd om ze rustig te laten herstellen. Toch had ik het idee dat ze redelijk goed waren en met het inkorven waren ze beter dan verwacht. Mooi roze, rond en niet te zwaar.

Ik had de jongen eigenlijk om 11.15 uur verwacht maar de eerste was er om 11.27 uur. Twee minuten later de tweede maar na mijn 5e valt er een gaatje. Met het afslaan van de klokken (13.00 uur) waren er 15 van de 24 thuis. Verder komt er de hele middag bijna niets meer bij pas later op de middag en tegen de avond vallen er weer duiven. Zelfs om 20.55 en 21.30 vallen er nog twee jongen, waar hebben die wel niet gezeten? Op veel hokken is meer dan 20% van de jongen nog weg! Het eigenlijk om moedeloos van te worden, een verklaring voor de verliezen is er niet.

Mijn eerste duiven waren allemaal bijgehaalde duiven, mijn eerste was een jong uit twee duiven van de Gebr. Jager en de nummers 2, 3 en 4 kwamen uit duiven Geert Munnik. Tot nu toe doen deze het beter dan mijn eigen duiven. We wachten af hoe het verder gaat met de jongen. Ik hoop dat er links en rechts nog wat duiven nakomen.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.