Duivensites.nl
 
Kijk op de week (19-07-09)
Johan Hamstra  19-7-2009
 

Zo, alweer zit ik op deze vroege zondagochtend achter mijn tikgeit om te proberen het één en ander op papier te gaan krijgen. Toen ik naar beneden kwam keek de hond me eens aan en hij draaide snel zijn kleine koppie om en ging op zijn gemak nog even verder zijn tukkie doen. Eigenlijk heeft ie nog groot gelijk ook denk ik zo, want ik ben degene hier in huis die altijd en eeuwig maar zo achterlijk vroeg me bedje uit gaat. Maar ja, eenmaal wakker, dan ga ik er uit ook. De koffiepot is klaar met druppelen, en voor ik een verdere aanvang zal nemen met me verslagje neem ik eerst een lekkere mok zwarte koffie en een zwaar shaggie.

Chateauroux

Als eerste wil ik alle overwinnaars feliciteren van het Nationale dagfondconcours vanuit Chateauroux. In eerste instantie had ik de gedachten van, "Wat moet hier nou van terecht komen". Achteraf werd het een zeer snelle uitgave en was het concours in een zucht en een scheet gedaan. Overal zie je gekende namen die de dienst uitmaken. Burg-Luijken, Verkerk, Veenstra, Hooijmans (die helemaal een superjaar aan het maken is) noem maar op. De top van de duivensport maakte meer dan de dienst uit. Zelf moet ik deze ochtend naar de overwinnaars afdeling 5, de combinatie Burg-Luijken uit Rotterdam. Enkele weken geleden hadden hun al een afdelingsoverwinning vanuit Orleans en dan nu vanuit Chateauroux. Deze overwinning is behaald wat ik weet met een dochter van de duif die op de eerder genoemde Orleans voor Danny van de Vrede toen de tweede won op afdelingsniveau. Ook hier weer de goeie uit de goeie. Meer hier over zal U kunnen lezen in de eerst volgende uitgave van de krant. Nogmaals, alle winnaars van harte.

Tarbes

Zelf niet aan meegedaan omdat de duiven, ondanks een mooie Barcelona mijn inziens niet goed zaten. Smaakmaker hier in de eigen regio werd zonder twijfel Marien Orgers uit Hekelingen. Marien pakt de eerste in de afdeling en tevens nog twee duiven door op de zelfde avond. Dadelijk na het seizoen zal ik hem zeer zeker eens gaan bezoeken voor een verslag.

Op eigen hok

Na Tarbes, waar niet op ingekorfd is is er ook niet op Marseille meegedaan en zal er ook niet gemand gaan worden op Narbonne. Wel is het de bedoeling om de oude duiven Perpignan mee te doen. Waarom wel Perpignan en niet de andere vluchten?

Bezoek bij de man met de wittejas

Zoals ik al eerder aangegeven had was ik niet echt te spreken over de duiven en zeker niet over de prestaties. Oké, Barcelona was zeker niet slecht, al ontbrak die "echte" kopduif, maar ontevreden was ik zeker niet. Daarom dan ook toch maar weer een bezoek gemaakt bij de Weerd met diverse duiven. Vele andere blijven maar inkorven en tegen beter weten in met oogkleppen lopen. Ook altijd en eeuwig maar naar een excuus zoeken. Steek nu gewoon eens de hand in eigen boezem denk ik dan. Zo zal ik dat ook zeker doen voor wat dit seizoen betreft. Maar wat was, of is er gaande?

Een schimmelinfectie

Afgelopen maandagavond toch maar weer eens naar de Weerd gegaan. Na mest controle en keel uitstrijkjes kon er niets anders geconstateerd worden dan dat de duiven gezond waren. Eenmaal in handen hebbend van de duiven merkte ook Jan het, ze waren slap en futloos en er zat totaal niets geen spanning op. En in deze periode, nu dat het seizoen op zijn hoogtepunt is mogen ze zeker niet slap en spanningsloos aanvoelen. Er werden ook uitstrijkjes gemaakt die achterlangs gedaan werden. Het uiteindelijke resultaat wat er geconstateerd werd na enig onderzoek was dat ze een behoorlijke schimmelinfectie hadden.

Hoe kom je hier aan en hoe kom je er van af

Deze infectie kon opgelopen zijn door diverse oorzaken. Door het voer, de biergist, pinda's of opgelopen tijdens de voorvluchten met inkorven. Na enig beraad kon ik de dag daarop (de dinsdag) de benodigde medicatie op laten halen te Breda waar ik op de woensdag dan ook vol vertrouwen mee ben begonnen. Een vierdaagse kuur kregen ze voorgeschoteld. Nu, nadat de kuur gisteren voor het laatst is gegeven kan ik niet anders aangeven dan dat het kuurtje wonder waar geholpen heeft. De duiven voelen goed aan, het vlees, wat in de meeste gevallen gewoon slecht te noemen was word weer mooi van kleur. Er komt weer genoeg dons in de bakken en de duiven beginnen voller te worden en mijn inziens hebben ze ook bij de dagelijkse training weer zin om zelf te vliegen. Snapt U wat ik bedoel? Tevens heb ik alle voerbakken nogmaals grondig schoongemaakt en ook heb ik diverse producten zoals het biergist, de pinda's en het voer wat ik had staan allemaal weggegooid. Nieuw en schoon voer gehaald en de pinda's zullen hier vanaf nu een verboden goedje zijn. Een goeie 17/18 jaar geleden heb ik ook eens zoiets gehad, en heb toen jaren deze lekkernij niet meer gegeven en nu overkomt het me weer.

Zeker geen garantie!

Zelf ben ik zo optimistisch genoeg om in te zien dat dit ook zeker geen garantie geeft voor een goeie uitslag van Perpignan. Maar ik wil enkel en alleen inkorven als ze mijn inziens goed zitten en ze beginnen goed te zitten. Maar ook wil ik naturlijk even kijken hoe ze blijven nu dat de medicatie is afgelopen. De komende week zal doorslaggevend zijn of er gemand zal gaan worden Perpignan.

En met dit wil ik het er bij laten voor wat deze week betreft !!!

Tot de volgende kijk op...

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.