Duivensites.nl
 
Zeeuwse duiven
Gert Jan Beute  23-11-2009
 

Op donderdag 12 november waren Richard van der Horst en ondergetekende op bezoek bij 3 Zeeuwse liefhebbers. Om 04.00 morgens waren we van huis gegaan omdat we om 08.00 hadden afgesproken met Wibo Verstraate in Westkapelle. Na de ochtend koffie (waren we wel aan toe, pff wat vroeg), mochten we zijn gehele ploeg jonge duiven bekijken, vooral de doffers uit de lijn van de 02-1711291 waren toppers in de hand (soort Koen Minderhoud via Willem Minderhoud), hij komt er wel deze Wibo.

Na de koffie gingen we op bezoek bij de grote overnachtkampioen Lourens Jan Hengst te Aagtekerke, hier waren het de bekende "Oostenrijk" lijnen die het fijnst in de hand lagen. Maar vooral de kinderen en kleinkinderen van zijn Crack 123 vonden we superduiven. Deze 123 won in 2008 nog twee keer de 5e nationaal! Na een paar Zeeuwse oliebollen (ja in november) gingen we naar Jo Melis te Zoutelande, deze horeca-ondernemer heeft weinig tijd voor zijn duiven en heeft er eigenlijk te veel, maar oei oei wat een kwaliteit. Zijn Cas van de Graaf, gebroeders van Doorn en Jantje Theelen duiven zijn van mega kwaliteit. In Zeeland zitten beste duiven!! De 666 lijn van Melis, de Minderhoud duiven, het Superscheel, de Calon duiven etc. toppers. Het was weer fijn in Zeeland en al weer bijna 20.00 uur toen we thuis aankwamen.

Nog een paar drukke dagen

Na de Zeeuwse donderdag kwam de vrijdagmorgen gezelligheid weer thuis met Wim Pol en schoonzoon uit Putten, ze hadden mooie duifjes meegenomen om te laten zien en enkele nieuwe kwekers (dit waren bewezen duiven met eerste prijzen), prachtig om te zien hoe fanatiek ze zijn bij hun "nieuwe" start. Op vrijdagavond was ik samen met Willem Heinhuis te gast in het Noord-Hollandse Wormerveer (waar vorig jaar de onverwachte striptease act was), gelukkig hadden ze dit jaar geen verrassing voor me, maar wel zeer goede duiven. De prijsuitreiking was gezellig, de bar-hangers waren gezellig en zoals ik al vertelde de duiven waren goed.

Mijn keus voor 2010: 1e 09-1031403 van M.Smit, 2e 09-1032427 van R.Heinis en 3e 09-1072232 van Combinatie Kat (eigenlijk was nummer 3 de beste maar deze duivin wordt in 2010 niet gespeeld, daarom gezakt naar plaats 3). Zaterdag de 14e november had ik een tentoonstelling te Almere (P.V Almere), deze club heeeft een gezellige multi culturele samenstelling van over de hele wereld. Het mooiste viertal was van Glen van Hansz (het onderbroeken soort), prachtige grotefond duiven. De mooiste van de show was een duivin van Richard van Zuylen, deze duivin was tevens 1e Asduif eendaagse fond in de club, dus hier ging goed en mooi ook samen (zoals bijna altijd).

Volgend jaar mag ik waarschijnlijk geen tentoonstellingen meer doen, want ik heb mijn hoklijst niet ingeleverd bij de Groep van Keurmeesters en dan weten ze niet zeker of je nog wel duiven hebt. Na een paar uurtjes nagebabbeld te hebben vertrok ik richting Bergschehoek bij Rotterdam. Hier had de Fondclub Rotterdam een 25 tal supers gezet in kooitjes en moest ik er wat van zeggen (alsof ik er verstand van heb). Ik moet eerlijk zeggen dat de kwaliteit ontzettend goed was, prachtige en vooral goede duiven voor de dag en overnachfond. Grote spelers in de zaal waaronder de heren Straver en Kootkar maar ook de oud hokverzorger van de heer van der Poel was er (alias de Rooie), hij deed zijn naam eer aan om met een 8,5 rood duivinnetje aan te komen (wereldduif).

Tegen 01.30 arriveerde ik weer thuis van een duiventrip die begon om 04.00 uur op donderdag en eindigde om 01.30 zondagmorgen. Prachtige duiven gezien maar totaal kapot.

Op eigen hok

Op woensdag 11 november zijn we met een aantal kweekdoffers op bezoek geweest bij dokter Nanne Wolff te Hattemerbroek, hij vond ze wat dik en vond bij één duif een beetje tricho (geel) Dokter Wolff adviseerde om de kwekers een geeltablet op te steken en drie dagen na te kuren met rodinazole 10% (3 volle maatschepjes op 2 liter water), wat ook gebeurde in de volgende dagen want ik zou niet meer blind kuren maar doen wat de dokter zegt en dat was dus nu een geelkuur bij de kwekers (deze hebben jaren geen geelkuur gehad). De duiven zijn zoals bij bijna iedereen prachtig door de rui gekomen, schitterende pluim door mega-verzorging, elke dag of in ieder geval om de dag een badje. Over zo'n 3 weken is de koppeldatum natuurlijk alweer, dus als de duiven dan niet optimaal zijn wordt het niks. Kwekers niet in orde is matige kwaliteit jonge duiven (ook al zeggen sommigen dat verzorging niets met genen te maken heeft). Dus bel vandaag nog even met uw duivendokter voor een groot onderzoek, geef uw duiven even een beetje extra aandacht, even wat vitaminen er bij, wat eiwitpoeder en wat fijnzaad (snoepzaad en onkruidzaad) en het komt goed. Vanavond, morgen en zondag even naar Alkmaar en Heemskerk en Zutphen. Misschien zien we daar ook nog een paar toppers?

Tot volgende week.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.