Duivensites.nl
 
Het gaat gebeuren
Gert Jan Beute  29-11-2009
 

Dit weekend gaat het gebeuren! Wat bedoeld die bolle, denk u misschien? Koppelen voor de winterkweek natuurlijk! Honderden liefhebbers in Nederland en België zetten dit weekend de koppels samen om prachtige jongen te kweken.
Iedere duivenliefhebber hoopt natuurlijk dat er super duiven geboren worden uit de met zorg samengestelde koppels...

Maar is dat wel zo? Met zorg samengestelde koppels??? Bij veel liefhebbers worden gewoon de schuifdeuren open gedaan en mag het feest beginnen. Niets geen selectie van de ouderdieren, geen compensatie kweek, geen selectie gedaan op prestaties.. nee gewoon, hokken open en fokken maar.

Hoort het zo te gaan? Tja, iedereen is vrij in te doen en laten wat hij wil op zijn kweekhok natuurlijk, niemand verplicht u om alleen uit de allerbeste te kweken. Maar als u mijn menig wilt horen... kweek alleen uit de toppers. Toppers in de hand en in de mand en dan nog ontzettend gezond met een superconditie... tja mensen, het gaat niet zomaar... kampioen worden.

Zelfs met fijne duiven in de hand, mooie ogen en perfecte gezondheid kweekt u nog veel meer soepkippen dan toppers hoor, reken maar van yes. Maar we gaan natuurlijk wel ons best doen om onze kansen te vergroten, dus alleen kweken met uw allerfijnste duiven.

Fijne duiven

De afgelopen week heb ik weer enkele superduifjes mogen vasthouden in Wormer, Alkmaar, Heemskerk en Purmerend (allen Afdeling 6). Fijne dagfondduiven bij Kramer & Zoon uit Wormer, een toekomstige superduif van Peter Jonker - Uitgeest, een topper van Sam de Jong (eendaagse fondduif), goede duiven van Peter Beentjes, Piet van Vuure etc.
Het waren vier heel drukke dagen, maar wat een goede duiven daar in Noord-Holland. De beste van de week was een 9- van Wim Klaverstijn jr uit Amsterdam, deze doffer is alleen opgeleerd in 2009 maar we gaan hem zeker tegenkomen de volgende jaren (09-1007916).
Verder een hele fijne van G. Timmer (09-1024138) en van Andrè Geutskens (09-1024561), deze laatste was al 2e beste jonge duif Rayon E van Afdeling 6.

Interessante weetjes :
 
1. Groene ontlasting bij duiven is niet altijd verkeerd, een duif heeft geen galblaas waarin gal bewaard wordt maar transporteert het direct van uit de lever naar de darmen, en als er dan niets in de darmen zit is het alleen gal wat er uit stroomt (bij thuiskomst van een wedvlucht bijvoorbeeld)
2. Duiven hebben nauwelijks darmflora vandaar de grote verdraagzaamheid voor antibiotica (dit nogmaals goed lezen).
3. Natte bakken bij meestal jonge weduwnaars duid niet altijd op zieke duiven. Door stress drinken ze te veel en dat geeft dunne ontlasting (Polydipsie). Deze “platschijters” of “watermannen” zijn vaak goede vliegduiven.
4. Bij omkoppelen van duivinnen moeten ze 14 dagen gescheiden zitten om voor 100% zeker te zijn dat de eieren bevrucht zijn door de “nieuwe doffer”, de zaadcellen van de oude partner kunnen tot 14 dagen bewaard blijven in de eileiders door de duivin.
5. Oude dons bestaat wel degelijk (al beweren anderen van niet). Door slechte conditie, of dat en duif een tijdje niet in orde geweest is blijft dons soms achter tijdens de rui. Naast het borstbeen (en er achter) zijn de plekken waar we het dan vinden. In deze tijd (januari) wil een kuur van 14 dagen met karnemelk of Prange Suppe wel eens wonderen verrichten.
6. Wanneer een duif onverhoopt toch op één of twee oude slagpennen blijven staan kunnen we die januari of februari nog trekken. Maar knip de te trekken pen eerst voor de helft af, laat hem 10 dagen “afsterven” en trek hem dan, dit voorkomt in de meeste gevallen problemen.
7. Scheve pennen in de broek(achtervleugel) komen het vaakst voor bij duiven die goed tot zeer goed gepresteerd hebben. Deze scheve pennen niet trekken, ze komen namelijk in de zelfde stand terug.
8. Uit twee blauwband duiven kan geen kras komen, maar ook geen rode of vale.
9. Uit twee krassen kunnen wel blauwen geboren worden.
10. Uit twee rode of vale duiven kan geen blauwe doffer geboren worden, wel een duivin met de blauwe kleur.
11. Boven het plafond in uw duivenhok moet het kouder zijn dan in het hok bij de duiven, warme/gebruikte lucht moet kunnen stijgen en dat kan alleen wanneer het boven in de nok kouder is.
12. Wanneer een oudere bewezen duif “opeens” niet meer presteert, controleer of het talgkliertje niet verstopt is. Bij verstopping voorzichtig met èèn duim masseren tot er een druppeltje talg verschijnt. De duif zal na enkele dagen weer glad worden en wederom kunnen presteren.
13. Bij een tekort aan vitaminen zal een duif nooit tot topprestaties komen. De belangrijkste vitamine voor een duif is de B-groep, maar aangezien een duif deze niet kan opslaan zoals b.v. vitamine A is het verstandig om hem regelmatig te verstrekken (b.v. biergist)
14. Grit, kiezel en roodsteen is bijna net zo belangrijk als voer, zorg dat het altijd vers tot beschikking staat. Een duif kan de granen en zaden niet vermalen zonder deze “tanden”

Tot volgende week.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.