Duivensites.nl
 
Geen duivencoach meer
René Dalmolen  8-12-2009
 

Of ik mijn site wel weer eens wilde updaten, vroeg een collega duivenmelker mij. Ik weiger mensen met postduiven duivencoaches te noemen, dat vind ik nergens op klinken. Ik ben duivenmelker en geen duivencoach. Misschien komt het omdat coach mij doet denken aan voetbal en dat is een sport waar ik liever niet mee in verband word gebracht. Natuurlijk is duivenmelker ook een naam van niets, noem mij daarom maar duivenhouder.

De duivensport is enorm in beweging, de NPO heeft een ronde door het land gemaakt om de mening van hun leden aan te horen. Een prima ontwikkeling volgens mij en ik ben benieuwd wat er gaat veranderen in de toekomst. Ik hoop, dat men nu ook gebruik gaat maken van de nieuwste technieken in de sport om zo de duivensport meer van deze tijd te maken. Verder denk ik dat nieuwe leden niet in de jeugd moet worden gezocht maar in categorie mensen die met pensioen gaan en opzoek zijn naar tijdverdrijf. Om duiven te houden heb je tijd en geld nodig en beide ontbreekt de meeste jeugdigen.

Onze afdeling heeft het nieuwe vliegprogramma bekendgemaakt. Het mooie eraan vind ik, dat we met de oude duiven alles per tour vervliegen en dat we 6 vluchten hebben voor de eerste eendaagse fondvlucht. Jammergenoeg zitten er nog altijd dubbelvluchten in en overlapt het seizoen van de jongen de natour met twee vluchten. Door deze overlap zijn de jongen kansloos op de natour voor een duifkampioenschap. En er zullen minder jongen meegaan op de laatste twee jonge duivenvluchten is mijn verwachting. Iedereen denkt er weer anders over dus een programma wat iedereen zonder morren aanneemt komt er nooit.

Over mijn eigen duiven kan ik u niet veel vertellen want ik heb thuis geen duiven meer. Vrij kort na het seizoen heb ik mijn duiven bij twee collega duivenhouders ondergebracht. Mijn eigen hok is verhuisd naar de regio Utrecht en ik ben begonnen met de bouw van een ander hok. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar inmiddels staat het nieuwe hok overeind en liggen de pannen erop. Op dit moment ben ik binnen hokken aan het aftimmeren zodat ik begin januari de duiven kan koppelen. Het is meer werk dan ik had verwacht en het is ook nog lang niet klaar.

In het nieuwe hok heb ik door wat extra ruimte meer mogelijkheden om op een efficiëntere manier duiven te gaan houden. Of het een goed hok gaat worden, dat gaan we het komend seizoen ondervinden. Voor alle hokken loopt een gang langs wat voor mij het verzorgen van de duiven gemakkelijker maakt. Voor de kweekduiven zijn er twee behoorlijke hokken gereserveerd. Er komt een grote overdekte ren aan het hok om ze ook wat frisse lucht en beweging te kunnen geven. Te weinig ruimte voor de vastzitters was bij mijn oude hok het probleem. Om vooruit te komen in de sport is de kweek volgens mij erg belangrijk en op deze manier kan ik dit verbeteren.

Op veel hokken zijn de duiven alweer gekoppeld, deze mensen treffen het met het zachte weer van de laatste tijd. Ik wens de winterkwekers veel succes, ik wacht nog even met koppelen en timmer rustig door.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.