Duivensites.nl
 
Het natuurlijk houden van postduiven (3)
Ton van den Brink  6-1-2010
 

Zo mensen, ik heb mijn vakantie er voor dit jaar al weer op zitten. Ik ben er een weekje met mijn gezin tussenuit geknepen. Even lekker los van werk, familie, vrienden en de duiven. Niet zo handig vlak voor de eerste wedvluchten zult u ongetwijfeld denken. En dat is ook zo, als je tenminste alleen daar op let. Ik heb namelijk aan geen enkel leervluchtje meegedaan en ik ben zelf ook niet in de gelegenheid mijn toekomstige weduwnaars af te richten. En juist dat africhten is een "kunstmatige" handeling, die naar mijn mening onontbeerlijk is voor een goed resultaat op de eerste wedvluchten, zeker als je in een ongunstige hoek van kring of samenspel woont.

Bij sommige vitesse-midfond specialisten is dit africhten tot een ware kunst verheven! De duiven worden zelfs met de chronometer in de hand gelost en opgewacht. Africhten, africhten en nog eens africhten, net zo lang tot de duiven de route van de pakweg laatste 60 kilometer haarscherp in hun koppie hebben. En geloof nou niet dat een dergelijke begeleidingsmethode onzin is. Het werpt wel degelijk zijn vruchten af.

Een anekdote kan u daar misschien van overtuigen. Ik weet nog goed dat ik het vorige vliegseizoen, de week voorafgaand aan de eerste wedvlucht vanuit Wuustwezel, vrij had. Ik besloot de proef op de som te nemen en de duiven in die week vier keer over een afstand van ongeveer 70 kilometer weg te brengen. Een kostbare zaak overigens, een tankje benzine rij je er zo op leeg! Ik had geluk, het was die week stralend weer. De africhtingsvluchtjes werden een succes. De laatste twee keer lieten we de duiven, die inmiddels op weduwschap gespeeld werden, één voor één los. Die laatste twee keer vertrokken de duiven zonder dralen in de goede richting en verloren, zo vernam ik van mijn vrouw, ook bij het binnenkomen weinig tijd. Zoals u inmiddels wel zult aanvoelen, anders had ik dit hele verhaaltjes niet uit de oude doos gehaald, draaide ik ze die eerste vlucht aan een touwtje. Ik geloof dat ik er in de vereniging vijf bij de eerste zeven had en ook in de kring speelde ik de eerste tegen zo'n 5000 duiven.

Nu was dat goede resultaat op die allereerste vlucht niet alleen te danken aan dat africhten. Ook de wind zat toevallig in de goede hoek en de duiven waren in een prima conditie. Maar zonder dat africhten had ik beslist die eerste prijs niet gespeeld, daar ben ik van overtuigd.

Dit jaar doe ik het dus anders. Het betekent onherroepelijk dat ik later zit, maar dat nemen we maar op de koop toe. Ik doe niet mee met de africhtingsvluchten en ik zweep ze niet op, door ze al op weduwschap in te spelen. Kalm aan, op een natuurlijker wijze. wil ik de duiven op de midfondvluchten en de eendaagse fondvluchten voorbereiden. Die vroege vorm en die knaluitslagen in het begin moet je maar al te vaak bekopen. Zeker als je maar een klein hokkie met een stuk of 12 vliegkoppeltjes hebt.

Ik wil echt niet zeggen dat u dat ook moet doen. Zeker niet. Ik ken uw accommodatie niet, uw interesse niet, uw ligging in de kring niet en de duiven die u op uw hok hebt ken ik evenmin. Ik ben op de eerste plaats geïnteresseerd in de kwaliteit van de duiven die mijn hok bevolken. Die kwaliteit komt naar mijn mening eerder naar voren op de wat verdere vluchten, omdat factoren als windrichting en africhten, dan een veel minder grote rol spelen. Ondanks al deze bedenkingen, hulde aan melkers die zich zoveel moeite getroosten om er vanaf de eerste vlucht al zo kort bij te zitten. Je moet de tijd, de energie en het geld er maar voor (over)hebben!

Praktische tip

Ik hoop dat u het brandnetelkuurtje, waar ik het in het vorige artikeltje over gehad heb, aan uw duiven hebt gegeven. Ik zelf heb het in ieder geval wel gedaan. En ik heb er geen spijt van. De duiven zien er prima uit. Ze pluimen lekker en ze hebben mooie schone kelen. In het vervolg krijgen ze deze thee, waar trouwens paardebloem, salie, tijm en weegbree aan wordt toegevoegd, iedere week een dag voorgezet. Dat heb ik het vorige vliegseizoen van het begin tot eind volgehouden en het beviel me uitstekend.

Deze keer een andere tip. Zet van de week eens een potje erwten een nacht in de week. Giet ze de volgende dag al. Ze zwellen enorm op, dus doe het potje maar voor de helft vol. Spoel ze daarna elke dag twee keer, 's morgens en 's avonds. Na een dag of twee, drie komen er steeltjes aan. De erwten gaan kiemen. Zet deze gekiemde erwten niet in uw tuintje, maar voer ze bij voorkeur in het begin van de week aan uw vliegduiven. Ze zijn enorm rijk aan vitaminen, mineralen en suikers. De duiven wennen er snel aan en ze nemen ze graag op.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.