Duivensites.nl
 
De column van 22 januari 2010
Gert Jan Beute  22-1-2010
 

Vorige week schreef ik nog dat de toekomst mooi is, en dat is natuurlijk ook zo voor de meesten van ons. Iedereen krijgt kansen is mijn mening, sommige mensen grijpen deze kansen en hebben een goede toekomst, sommige pakken de kansen nooit omdat ze hem niet zien of de mentaliteit niet hebben om zelf iets van hun toekomst te maken.
De toekomst in je duivensport carrière heb je ook grotendeels in eigen hand al zijn hier natuurlijk ook factoren waardoor het je wat tegen kan zitten om de top te behalen. Ten eerste kan het zijn dat u de top helemaal niet wil halen en daar heb ik groot respect voor, voor die mensen die de duivensport zien als hobby, plezier en rust naast een drukke werkweek . Ik denk dat de meeste liefhebbers of duivencoaches juist hun sport hebben voor dit plezier en of rust. Maar als u hoger op wil op de ladder van kampioenen in uw duivensport, heeft u dat ook grotendeels in eigen hand.
Er zijn zelfs mensen die hun beroep hebben gemaakt van hun hobby de duivensport, eigenlijk moeten we die mensen geluk wensen dat dit gelukt is, wie wil nu niet van zijn hobby ook zijn beroep maken? Ik denk dat iedereen die de kans krijgt dit zal doen. Mensen die niet goed spelen met hun duiven en iedere dag naar hun werk gaan hoor ik wel eens zeggen; Duivensport is hobby voor mij, ik doe het niet voor het geld of de kampioenschappen. Maar toch heb ik enkele van die mensen later anders horen praten, opeens hadden ze een duif die het wel deed, die hen nationale bekendheid gaf en waarvoor een koper op de stoep stond…Tja, toen werd het anders, ook zei pakten de kans en het geld aan en werden “commercieel”.

Dus oordeel niet te hard als iemand anders geld verdiend met de duiven en u (nog) niet, zei hebben de kans gepakt. Hoe kom ik hier op? Vorige week is er een mooie verkoop geweest van late jongen van niemand minder dan Jan Hooijmans uit Kerkdriel, Jan met verzorger Piet Broeders kregen mede door hun superkoppel Kleinzoon Wittebuik x dochter Kleine Dirk nationale bekendheid. Een zoon van dit wonderbaarlijke koppel “Harry” was de beste duif van Nederland in 2009 met een 3e, 1e, 1e NPO, maar ook diverse andere kinderen uit dit koppel spelen ongelofelijk goed. Afgelopen week op de verkoop werden dan ook de prijzen flink hoog en was de zaal gevuld met bijna alle toppers van Nederland. Ik hoorde dat Hans Eijerkamp en zonen een dochter van Harry kochten voor zo’n € 13.000 en dat Gea Veenstra een zusje van Harry kocht (dus kind van het topkoppel) voor € 96.000.
Natuurlijk is € 96.000 voor een late jonge duif een raar bedrag, beetje veel zou ik zo zeggen, maar moeten we de koper (Gea en Pieter Veenstra) daar over aanvallen? Neen! Dit echtpaar is op zoek naar steeds de beste duiven ter wereld en als zij dit bedrag nu over hebben voor een zusje van het fenomeen Harry moeten ze dat zelf weten. De eindstrijd zoals ik hoorde (ik was er niet bij) ging tussen Gerard Koopman en Gea Veenstra, en natuurlijk zal er een beetje prestige bij om de hoek komen, wie bied het meest, wie komt in de “picture”. Maar moeten wij ons daar druk om maken? Neen! Er waren familieleden van Harry te koop voor enkele honderden euro’s, dus ook voor de kleinere beurs was er wat te koop. Zelf zou ik ook wel wat van dit “soort” willen hebben, wie niet? Maar ik betaal er geen duizenden euro’s voor. Maar ik misgun het de kopers en verkopers ook niet, wanneer ik de kans had om een duif te verkopen voor € 96.000 zou ik het ook doen en als ik het betalen kon zou ik het misschien nog betalen ook. Maar voor mij is het niet te betalen haha

Maar is dit het belangrijkste waarover we kunnen praten deze week? Zijn er andere zaken niet veel belangrijker? Waarschijnlijk wel toch. Cornelis Koopman is op 12 januari overleden, hij werd 95 jaar, een prachtige leeftijd natuurlijk, maar zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen hadden hem nog veel langer bij zich willen hebben. We wensen de familie veel sterkte met dit grote verlies. Pieter Veenstra ligt in het ziekenhuis voor twee risicovolle operaties aan zijn rug, ook zijn familie is op dit ogenblik meer met hem in hun gedachten dan het duifje van € 96.000. We wensen Pieter een spoedig herstel toe. Maar ook onze eigen Jan de Jongh is ernstig ziek zoals u wellicht weet, op dinsdag 19 januari moet hij weer het traject van behandelingen in en we hopen met heel ons hart dat het goed komt, Jan we denken aan je.
Dus natuurlijk kunnen we discuteren over deze grote bedragen die betaald/ontvangen worden in de duivensport, zo kunnen we ook over de miljoenen van de voetballers spreken, maar om daar mensen over “aan te vallen” gaat me te ver en dat gebeurt nu op internet. Maak u druk over echte belangrijke zaken in de wereld, en over uw eigen duiven. Probeer het beste uit uw duiven te halen, dan komen de “chinezen” vanzelf bij u op de stoep en kunt u dan beslissen of u de duif verkoopt voor € 50.000 of voor de slachtprijs van 1 euro.

De afgelopen week

Op vrijdagavond 15 januari (de avond van de verkoop van Jan Hooijmans), was ik te gast bij PV Steeds Sneller te Ammerzoden. Wat een ongelofelijke kwaliteit zit hier! Er zijn meer verenigingen met fijne duiven in Nederland maar zoveel toppers in Eén als hier in Ammerzoden heb ik nog nooit gezien.
De twee allerbeste voor de toekomst vond ik de 09-725 van combinatie Paulisse/Aldus uit Kerkdriel en de 09-932 van Gebroeders van Hemert uit Bruchem (deze twee duiven kregen van mij een 9-), en dan waren er nog 5 duiven met een 8,5, deze waren van Henk Kevelaar, Rini Tijs, Geert de Vries, Hans Dekkers en Christian van de Wetering. Van de 48 ingezette duiven hadden er 19 stuks een 8- of hoger. Ongelofelijk. Al hoorde ik later dat het ook èèn van beste regio’s van Nederland is (vooral op de dagfond).
Zondag de 17e januari was ik op bezoek bij Ton Vertelman in Bovenkarspel, met clubgenoot en fondduivenkenner Herman de Graaf mochten we bij Ton en vader Vertelman alle duiven bekijken en ons zegje er van doen. Opvallend was dat de betere vliegers ook in de hand de beste waren... Niet opvallend dus!! Dat is bij iedereen zo, of het nu Midfond, Eendaagse Fond of ZLU vluchten zijn, de beste vliegers vallen in de hand nooit tegen.

Tot slot

Denk even na voor u dingen zegt die mensen kunnen kwetsen, dan doen we natuurlijk altijd al, maar doe het voor mij in 2010 nu eens wat extra. Wat u niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet.

Tot volgende week

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.