Duivensites.nl
 
Fijne duiven en andere dingen
Gert Jan Beute  29-1-2010
 

Afgelopen week zijn we op bezoek geweest in Zondereigen in België (500 meter over de grens bij Baarle Nassau), ik was uitgenodigd door Ronnie van Tilburg om eens te komen kijken naar het duivenvoer wat hij verkoopt onder de naam VTB. De heer van Tilburg was wat geïrriteerd geraakt door een zinnetje uit mijn column van enige tijd geleden waarin ik vertelde dat je geen goed duivenvoer kunt maken voor 10 a 12 euro. Ik zei zelfs dat goed voer meer dan 15 euro moest kosten (20 kg). Ik schreef dit omdat ik twee voerboeren ken die ontzettend slecht voer (kippenvoer) maken en dit verkopen als duivenvoer, en dat mensen dan beter de helft minder duiven kunnen gaan houden en gewoon iets meer voor hun voer betalen. En eigenlijk sta ik daar nog steeds achter: Je moet de beste kwaliteit voer gebruiken voor je duiven. Het moet een zeer gevarieerde mengeling zijn met de beste granen en zaden die er maar te vinden zijn, tevens moet het stofvrij zijn en eigenlijk niet te veel glimmen (dan kan oud voer zo weer als nieuw verkocht worden).
Maar dat goed voer € 18,95 moet kosten voor 25 kg of € 16,70 voor 20 kg, daar ben ik niet meer zo zeker van.
Ik zag bij Ronnie van Tilburg een aantal supermengsels van de mooiste granen en zaden die ik ooit tegenkwam. Op dit ogenblik is het de kweekperiode en daar zagen we VTB nr.22 voor vele euro’s onder deze prijs ongelofelijk.
Mijn auto zat vol dat aan het dak met VTB 22 op de terugreis naar Drenthe.
Ik kom er nog op terug deze zomer, Ronnie heeft belooft eens naar mijn samenstellingen te kijken wat betreft zuivering, weduwschap en energie om te kijken wat zoiets nu mag/moet kosten.

Fijne duiven

Op zaterdag 23 januari jl. was ik bij p.v. de Snelheid te ’t Loo (Tussen wezep en Oldebroek), even gezellig bijpraten met vrienden en bekenden daar en goeie duiven bekijken. Er zaten 48 jaarlingen in de kooitjes waaronder 5 duivinnen van de nationale eendaagse fond topper Edwin Hoogland. Eén van die duivinnen was de 09-1881490, een supergebouwde blauwe duivin met spieren als duimen zo dik. Deze duivin is dochter van de 2e Duifkampioen van afdeling 8 en haar oma van moeders zijde is volzuster van de bekende Golden Crown met 1e tegen 13.000 duiven. Deze 490 kreeg van mij een 8,5 maar ook de andere 4 duivinnen van Edwin kregen een 8 of hoger.
Maar om de andere leden niet te kort te doen, er waren nog 4 duiven met een 8,5 dus ook hier was de kwaliteit en de verzorging van de dieren zeer goed te noemen.

Maar ook morgens had ik al een super mogen vasthouden, de heer Jacob Post uit Almelo kwam bij me thuis om zijn 20 kwekers te laten zien. Het zal ongeveer de 8e of 9e duif zijn geweest toen ik kippenvel kreeg, wat een duif stamelde ik, U moet wel heel goed op de overnacht spelen als u deze duiven op uw kweekhok heeft. Maar toen vertelde Jacob me het verhaal van deze duif; Het was de beroemde Stijn van Hein van Gurp. Jacob vertelde me dat hij de Stijn vaak had mogen bekijken bij Hein, dat hij er over droomde nachts, hij vertelde me over de ernstige ziekte van Hein, hoe de duif aan zijn naam kwam, wat hij gepresteerd had (1e NPO, maar ook vader van een 1e NPO), en hoe de duif op een verkoop kwam. Op deze verkoop kocht hij Stijn, aan de ene kant super trots dat hij deze duif nu bezit maar aan de andere kant heel akelig dat de heer van Gurp deze duif door ernstige ziekte moest verkopen.
Hoe voelt nu zo’n superduif ? Vragen de mensen wel eens. Beter dan dit kan ik het niet omschrijven: Kippenvel !

Voor zover deze korte column.
We eindigen met: De pessimist heeft pech: Optimisten leven langer en verdienen meer geld.

Gert Jan Beute
 

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.