Duivensites.nl
 
Duivensport, een manier van leven (4)
Nico Jan Koenders  22-3-2010
 

Met het verzetten van de klok afgelopen weekend besluiten wij de zomer 2009. De avonden worden langer want we kunnen nu buiten in het donker s ‘avonds niet veel meer doen. Het geeft ons nu de tijd goed na te denken over hoe we alles voor het komende seizoen willen gaan doen. Velen zullen denken, het is pas eind oktober waar heeft hij het over, maar als we de concepten van de vliegprogramma’s bekijken kunnen we uitrekenen welke tijd we nodig hebben om ons goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Wanneer je dus je beste duiven nog wil overkoppelen om meerdere jongen uit te halen moet je wel vroeg genoeg beginnen met de kweek. Om het koppelen goed te kunnen volgen kunnen we dit het beste doen in een periode dat we er ook de tijd voor hebben. Eind december is hiervoor een prima periode. In de weekenden daarvoor hebben we de mogelijkheid om al wat voor te koppelen. Dit voorkoppelen kan helpen het echte koppelen  makkelijker te maken. De meeste problemen zijn vaak met oude duivinnen die een jonge doffer als partner krijgen. Om alle duiven gelijkmatig op eieren te krijgen zullen we ongeveer twee weken voordat we gaan koppelen de duivinnen moeten bijlichten. Op het moment dat we echt koppelen gaan bij ons bij de doffers de lampen aan totdat alles op eieren zit.

Om met jonge duiven het system van op de deur spelen te gaan hanteren moet je wel duiven hebben die in mei oud genoeg zijn om met elkaar aan te paren. Als er geen koppels zijn is er ook geen spel op de deur!!
Wij richten onze jongen altijd af wanneer zij nog bij elkaar zitten.
Na drie of vier africhtingen worden ze gescheiden. Dit voorkomt vooral verliezen van jonge doffers die wanneer ze rustig gepaard zitten rustiger ingemand kunnen worden. Ook is onze ervaring dat als de jongen wat ouder zijn ze minder vatbaar zijn voor de bekende jonge-duiven ziektes. We weten allemaal dat het bijzetten een ongunstig effect heeft op de jongen die al in het hok zitten en toch maken we altijd weer de fout om er enkele uit de kwekers bij te zetten. Bedenk nu hoe we het komende jaar die fout niet meer gaan maken.

In deze tijd van het jaar worden er ook weer diverse winteractiviteiten georganiseerd. Bij bepaalde verenigingen is altijd wat te doen en bij andere is er nooit iets. Als liefhebber moet je altijd op de hoogte blijven van dingen die veranderen. En juist in deze periode heb je de tijd om je hiermee bezig te houden. In de zomer hoor je vaak dingen waar van je denkt dat is niets voor mij. Je bent elke dag druk met je duiven en mist de tijd om je er echt in te verdiepen.
De NPO- manifestatie van komende week is een podium waar iedereen zijn noviteiten laat zien zorg dat je er bij bent zodat je je kunt laten informeren.
 
Net als iedere andere sport verandert duivensport ook. Denk aan de concoursduur van vooral Dag-Fond vluchten. Vroeger stonden die uren open en had je een doffer die prijs vloog van Chateauroux  dan ging deze de rest van zijn leven verder onder de naam “De Chateauroux doffer”

Nu staat zo’n vlucht bij normaal verloop drie kwartier open. De duiven zijn niet alleen beter geworden maar ook de andere zaken zijn door de loop van jaren verbeterd. De echte topliefhebbers zien hun duiven als atleten die naast de juiste voeding ook aangepaste training krijgen. Wanneer we topsporters vragen hoe hun trainingschema’s eruit zien wordt altijd gerefereerd aan een bepaald kampioenschap waarvoor ze zich voorbereiden. Om op het juiste moment de goede vorm te hebben is ook in onze sport belangrijk.
Vraag specialisten hoe zij hun ploeg klaarmaken voor een bepaald onderdeel. Als zij hun verhaal doen proef je vaak de gedrevenheid die zij uitstralen.

Deze voorbereiding is vaak een traject wat start op het moment van koppelen. Alles wat daarna volgt is nauwkeurig gepland en wordt onvoorwaardelijk gevolgd. Vaak is dit voor een buitenstaander niet te volgen want zij zijn “gewoon” bezig met hun manier van duiven houden. De prestaties die bij deze specialisten in het begin onder de maat zijn worden voor lief genomen om te pieken op hun favoriete onderdeel. De gedrevenheid die de specialist volgt wordt vaak niet begrepen door de rest maar is noodzakelijk om op het moment suprême het verschil te maken. Vluchten worden beslist met verschillen van 1 seconde, details bepalen het verschil tussen een eerste of een troostprijs. Anderen spreken van geluk maar de specialist weet wel beter. 

Maak voor jezelf een plan met welk system je komend jaar de concurrentie te lijf gaat. Kies een manier die past bij de tijd die je hebt. Daarnaast moet het plan praktisch zijn anders is het niet vol te houden. Vraag jezelf voor je begint af wat je doel is, op deze manier weet je aan het einde van het jaar of je tevreden kunt zijn. Maar kies vooral een systeem waarbij je plezier houd aan je hobby.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.