Duivensites.nl
 
Duivensport, een manier van leven (6)
Nico Jan Koenders  3-4-2010
 

Eind november 2009 het is de warmste maand ooit dus voor die liefhebbers die afgelopen weekend gekoppeld hebben kan het seizoen niet beter beginnen. Met deze temperatuur zal het koppelen weinig problemen opleveren. Het gaat nooit vanzelf want een goede voorbereiding is altijd nodig. Sommigen hebben al voorgekoppeld wat vooral bij oude duivinnen een voordeel zal zijn wanneer ze van bak zijn verandert. Ook jonge doffers zullen minder driftig zijn wanneer ze al een beetje hebben kunnen wennen aan hun duivin.

De eerste 2 a 3 dagen zijn altijd het meest lastige omdat we ze maar één voor één los kunnen laten. Vanaf de dag dat alles los kan wordt het voor de liefhebber weer wat makkelijker. Denk niet dat je dan niets meer hoef te doen maar je kunt ze dan wat meer hun gang laten gaan.
Wij zorgen altijd voor wat vers grit in de broedbak zodat vooral de duivin dit rustig kan pikken. Wanneer we dit alleen op hok zetten gunt de doffer haar geen tijd dit te eten. Grit is vooral voor de duivin wanneer ze moet gaan leggen van belang.

De tabakstelen worden doorgeknipt en een aantal uren in het water gelegd. Dit “weken” in het water geeft als voordeel dat de duiven er makkelijker mee kunnen nestelen. Wel is het nodig de tabakstelen goed uit te laten lekken voordat we ze op het hok leggen. De hogere vochtigheidsgraad in de nesten is ook beter voor eieren. Na een paar dagen zullen de nesten door het broeden voldoende opgedroogd zijn waardoor het nest goed vast in elkaar blijft zitten. Hiermee wordt voorkomen dat wanneer de duiven het nest verlaten de eieren kapot gaan.

Wij lichtten de duivinnen ongeveer twee weken bij voor het koppelen. De doffers niet omdat we daar weinig voordeel in zien. Op de dag dat we koppelen gaan bij de doffers de lampen aan totdat de meeste duivinnen gelegd hebben. We stoppen omdat dit voorkomt dat wanneer de lamp s’avonds uitgaat de duiven verkeerd vliegen waardoor de eieren kapot worden gevochten. Bij ons zijn de doffers altijd al gewend aan hun bak zodat we de meeste problemen van verkeerd vliegen dan al achter de rug hebben.

Een hok vol jongen kweken kan iedereen maar kies, nu het nog kan, zorgvuldig uit van welke duiven je jongen wilt hebben. Kweek alleen uit je beste duiven als het kan meerdere jongen.
Uit al je duiven jongen kweken helpt je niet als je van de meeste niets weet. Uit de kwekers zul je meerdere jongen moeten kweken omdat zij nu eenmaal alleen geselecteerd kunnen worden op de prestaties van de jongen die je ervan hebt.

Kampioenschappen
In deze periode worden allerlei nationale competities gehouden waarbij de uitblinkers van het afgelopen jaar de eer krijgen die zij verdienen. De meeste landelijke competities zijn duifkampioenen op diverse onderdelen. Als je de prestaties ziet van diverse toppers dan blijkt waartoe onze duiven in staat zijn. Vaak verbluffende prestaties behaald over het gehele seizoen.

Hiervan leer je dat duiven die de juiste coach hebben een heel jaar in staat zijn te presteren. Liefhebbers hoor je vaak zeggen dat de echte vorm maar een paar weken vast te houden is en dat je geen héél jaar lang kunt presteren met een bepaald system. Maar eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er maar weinig coaches zijn die hun ploeg het hele jaar 100% verzorgen.
Hierin onderscheiden de toppers zich van de rest. Daarom moet je voor jezelf een system bedenken wat je het hele jaar kunt volgen. Een praktisch en simpel system, niet vandaag dit of morgen iets anders. Houd je eraan en ga dit aan het einde van het seizoen aanpassen. Tussentijds kun je altijd kleine dingen veranderen, maar niet teveel. Belangrijk is dit van te voren goed voor te bereiden zodat je weet of het mogelijk is je eraan te houden.

Naast de duifkampioenen zijn er maar twee kampioenschappen in Nederland waarbij de echte hokkampioenen worden geëerd. Dit zijn de Fondspiegel en de Dagfondspiegel. In deze competities wordt iedereen in Nederland die heeft deelgenomen op een bepaald onderdeel opgenomen in een categorie tegen concurrenten die een gelijk aantal duiven hebben gespeeld over het hele jaar.

Niemand kan zich hier verschuilen en kampioenen hier zijn ook echt de beste liefhebbers op de Overnachtfond en de Dagfond. De afgelopen jaren is van deze competitie een prachtig naslagwerk gemaakt maar helaas is er door gebrek aan interesse een eind gekomen aan het maken van dit mooie boek.

Iedereen die op zoek was naar goede duiven voor de Dag- of Overnachtfond kon in dit boek liefhebbers vinden in de categorie die bij hen past. Of anders, je kon een liefhebber die zei bij de beste te horen controleren of hij echt een topper is. Geen excuus van: Ik stuur nooit wat in of ik doe niet mee aan die competities. Jammer, want makkelijker kon je echte toppers niet vinden.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.