Duivensites.nl
 
Het natuurlijk houden van postduiven (15)
Ton v/d Brink  8-3-2010
 

Vandaag een kort woordje over de winterperiode, die voor de deur staat, en een samenvatting van de artikeltjes, zoals ik die tot nu toe voor u verzorgd heb. Ik hoop dat op deze manier alles de revue nog een keertje passeert. Dingetjes die u vergeten was schieten u weer te binnen. U kunt toetsen aan uw eigen manier van begeleiding in hoeverre we nog in hetzelfde spoor zitten.

De winterperiode

Nu de volledige rui bij de meeste van uw favorieten achter de rug is schakelen we over op wintervoeding. Mocht het zo zijn dat door laat kweken of door extra krachtsinspanningen aan het eind van het afgelopen seizoen de rui toch nog niet helemaal voltooid is, hou u dan nog even bij de ruimengeling. Ik denk trouwens dat het geen best teken is als er nu nog duiven slag- of staartpennen moeten ruien. U kunt van die duiven geen al te hoge verwachtingen koesteren voor het komende seizoen.

De ”19” van mijzelf is wat dat betreft een prachtig voorbeeld. Door de winterkweek die ik het afgelopen jaar met haar heb gedaan is ze heel erg laat aan de pennenrui begonnen. Ik heb haar heel lang gespeeld en op de laatste navlucht stond ze nog op zes oude pennen. Ze presteerde overigens fantastisch, acht keer bij de eerste vijf is niet misselijk. Maar nu heeft ze de grootste moeite door de rui heen te komen. Ik denk dan ook dat ik haar het komende seizoen op het kweekhok zet. Extra prestaties hoef ik onder deze omstandigheden mijns inziens niet van haar te verwachten.

Maar kom, terug naar de wintertijd. daar zou ik het immers met u over hebben. In deze tijd hoeft de voeding niet zoveel eiwitten meer te bevatten, omdat de vernieuwing van het verenpak achter de rug is. Zoals u weet zorgen eiwitten voor de groei en de vernieuwing van veren, huid en allerlei andersoortige groeiprocessen. Naast de kant en klare wintermengeling zou ik uw dieren eenmaal in de week van de verschillende soorten kiemen voorzien. Een prima gezondheid, door de extra toevoer van mineralen en vitaminen wordt hierdoor bereikt. Ga echter niet overdrijven. Hou het bij die ene dag in de week. U loopt anders het risico dat uw duiven veel te driftig worden.

Vorm is belangrijk in de zomer, in de winter verstoort zij alleen maar de rust. En juist die rust is in het winterseizoen heel belangrijk. Niet zonder reden houden bekende melkers hun duiven de hele winterperiode binnen. Rusten, rusten en nog eens rusten is daarvoor het belangrijkste argument. Een keer in de week knoflook, salie, brandnetel of weegbreethee in de drinkbak kan de gezondheid van uw dieren alleen maar bevorderen, maar echt onontbeerlijk zou ik het niet willen nemen.

Hetzelfde geldt voor het verstrekken van miso door het drinkwater. Zo nu en dan een eetlepel in de drinkbak kan alleen maar goed zijn, maar is niet persé noodzakelijk. De luchtwegen worden er door gezuiverd, zodat zich geen afvalstoffen kunnen vastzetten en dat is op zich een waardevol gegeven.

Ook in deze rustige tijd moet u erop blijven letten dat de duiven voldoende kalk, steen, schelpjes e.d. ter beschikking krijgen. Trouwens, laat dat grit niet al te lang in de bak staan. Er komt allerlei vuiligheid en vochtigheid tussen.

U kunt beter elke dag een handje grit verstrekken dan een keer in de week een hele bak!

De artikelen tot nu toe samengevat

 1. Eén van de belangrijkste suggesties die ik u aan de hand gedaan heb is het voeren van gekiemde granen aan uw duiven. Ik hoop dat u er inmiddels een vaste gewoonte van gemaakt heeft deze kiemende granen aan uw duiven te verstrekken. Omdat een groot deel van ons melkerslegioen de vijftig ruimschoots gepasseerd is, zou ik u willen aanraden de kiemen met de duiven mee te eten.

  Het komt uw eigen gezondheid alleen maar ten goeden! In heel veel gevallen helpt het bij de bestrijding van ”ouderdomskwaaltjes” en vermindering van ”energie”, waar we trouwens allemaal wel eens last van hebben.

  Als je begint de duiven kiemen te voeren, produceren ze een tijdje platte mest. Schrik daar niet van. Dat komt door het hoge vochtigheidsgehalte van de kiemen. Na een tijdje nemen de duiven vanzelf minder water uit de drinkpot op en wordt de mest beter. Na een paar weken zult u ongetwijfeld zien dat uw duiven meer gaan glanzen. De ogen gaan stralen. Het poeder komt dik op de veren te liggen. Uw duiven bereiken langzaam maar zeker eer perfecte gezondheid.

  Gebruik makkelijk kiemende granen er peulvruchten als u er mee begint. We denken daarbij aan tarwe, erwten en linzen. Als u enthousiast wordt voor het voeren van gekiemd graan ga dan ook (popcorn) mals, rogge, gerst, katjang idjoe en boekweit uitproberen. Waarschijnlijk neemt uw enthousiasme nog meer toe.
 2. Hoewel een deskundige me de afgelopen week, tijdens de nationale tentoonstelling in de Brabanthallen, wees op het verlies van een aantal werkzame stoffen bij het zetten van thee, zie ik dit toch als een waardevolle suggestie. Thee gezet van brandnetel, weegbree, paardebloem, tijm en salie kan allen maar goed zijn voor de gezondheid van uw dieren. Wilt u echter een stapje verder schaf dan een sapcentrifuge aan en pers de genoemde kruiden uit. Er gaat dan niets van de planten verloren. De dosering zult u zelf een beetje uit moeten proberen. Door de bank genomen houdt u zich aan de richtlijnen die we uitgestippeld hebben voor het zetten van theeën.

  Een voordeel van een sapcentrifuge is dat u er ook allerlei soorten groenten als wortelen, boerenkool en andijvie mee uit kunt persen. En u weet vast nog wel dat een man als Arie van den Hoek een groot voorstander van wortels voor duiven was vanwege het hoge gehalte aan vitamine A dat ze bevatten.
 3. Waardevolle natuurlijke producten als zonnebloemolie, kelp, miso, pollen, propolis, tamari, tarwewater, uienhoningwater.tarwekiemolie e.d. kunnen een waardevolle aanvulling vormen op het gewone voedingsregime. U zult echter zelf moeten uitproberen aan welke stoffen uw kolonie de grootste behoefte heeft.

  Elke duif en elk hok is wat dit betreft verschillend. Daar kan ik u niet genoeg op wijzen. Vandaar ook dat ik elke vraag naar of elk verzoek om een voedingschema heel voorzichtig benader. Elk hok en elke duif heeft zijn eigen behoeften, die u zult moeten leren onderkennen. Deze winterperiode is daar bij uitstek geschikt voor.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.