Duivensites.nl
 
Ongelofelijk wat een beurs!
Gert Jan Beute  19-3-2010
 

Bent u er niet geweest? Dan heeft U echt wat gemist. Het was volgens mij de drukste voorjaarsbeurs aller tijden, meer dan 10.000 mensen waren zaterdag, zondag of beide dagen te gast. De duivensport is niet dood, hij is springlevend!

Van zaterdagmorgen 08.15 uur tot en met zondag 15.00 uur was het vol in Expo Houten, en als ik zeg vol dan bedoel ik vol!

De sfeer onder de bezoekers was super, maar ook onder de standhouders, iedereen met kwaliteit op tafel of in de kooitjes verkocht als een gek. De meeste jonge duiven waren zaterdagmiddag al verkocht. Nu moeten we natuurlijk bij de verkoop van jonge duiven een kleine kanttekening maken; Wanneer de standhouder goede gezonde duifjes brengt met mooie afstamming en deze ook nog eens mooi brengt, zijn ze in een poep en een scheet verkocht. Maar, denk je als verkoper; ach het maakt niets uit wat ik er neer zet, of hoe ik ze tentoon stel, tja dan kan het zijn dat uw verkoop een teleurstelling was. Tip voor volgend jaar: koppel 60 dagen voor de beurs, zorg voor optimale kwaliteit, verkoop jongen uit uw besten, laat er enkele even nakijken door de duivenarts en ook uw verkoop gaat goed en de overgebleven centjes kunt u mooi gebruiken voor een goedkoper seizoen.

Even een gesprekje gehad met Pieter Kos, de organisator van de 15e voorjaarsbeurs:

Het is alweer 15 jaar geleden dat de Voorjaarsbeurs voor het eerst georganiseerd werd. Toen nog in de Brabanthallen in Den Bosch. Inmiddels vindt het evenement al 10 jaar plaats in Houten! Ook het complex heeft inmiddels een face lift ondergaan en heet tegenwoordig Expo Houten. De beurs heeft inmiddels internationale faam verworven en de bezoekers zijn ook dit jaar weer vanuit heel Europa op 6 & 7 maart afgereisd naar Houten. Na een winter die we in heel Europa al decennia niet meegemaakt hebben, snakken mens en dier naar mildere temperaturen. En dan is het eindelijk zover, de Voorjaarsbeurs kan weer het startschot van het nieuwe seizoen voor de Europese duivenliefhebber zijn, zeker na een memorabele koude winter...

Toenemende belangstelling van bezoekers vanuit het buitenland
Soms moet je gewoon een beetje geluk hebben, zoals dit jaar bijvoorbeeld. Nu er in Engeland niet met Belgische ringen van 2010 aan de wedvluchten voor jonge duiven mag worden deelgenomen is er vanuit die hoek een sterk toegenomen vraag naar jongen uit Nederland en Duitsland. De verwachting is dan ook dat de meeste verkopers van jonge duiven goede zaken zullen doen in Houten! Zo zijn er al meer busreizen vanuit Groot Brittannië aangemeld dan enig jaar hiervoor!!! Maar goed het mag ook wel een keer meezitten want zo heeft de beurs met name in de beginfase tot drie keer toe problemen gehad met vogelpest, waardoor buitenlanders geen duiven konden kopen en in 2006 mochten er zelfs geen duiven in het complex aanwezig zijn. Maar door er, jaar in jaar uit, keihard aan te trekken is het telkens weer gelukt om nieuwe groepen aan te trekken om een bezoek aan de Voorjaarsbeurs te brengen.

De 4.000 tot 6.000 jonge duiven brengen sfeer en gezelligheid
Uit alle windstreken van Nederland, België en Duitsland zijn er liefhebbers die duiven ter verkoop aanbieden! Er zijn met name veel duivenstands verhuurd aan kleine, goed spelende liefhebbers. In Houten zult u zelfs provinciale en landelijke toppers jonge duiven zien verkopen, van de vitesse tot de zware fond! Dat er goede duiven verkocht worden is inmiddels genoegzaam bekend: getuige de 1e nationaal Bourges 2007, waar in 2007 al veel over geschreven is. Enkele verkopers bieden ook enkele oude duiven ter verkoop aan. De verkopers van de jonge duiven hebben door de jaren heen toch het gezicht van de Voorjaarsbeurs bepaald. Dat is waar de meeste bezoekers op afkomen. Misschien niet eens om te kopen, maar alleen al voor de sfeer! Duiven in de hand nemen, een praatje over de sport, het hoort er allemaal bij…

Weer veel nieuwe exposanten
Dat het dit jaar écht meezit is nu wel duidelijk aan het worden. Zo hebben vier nieuwe bedrijven uit Polen zich aangemeld, vier uit Duitsland, twee uit België, één uit Schotland en één uit Frankrijk. Dat zijn er al meer dan tien!!! En niet alleen kleine exposanten, want er zijn grote ondernemingen bij. En ja, geluk moet je soms hebben; want de grote zangvogelbeurs van het 1e weekend maart in Zwolle heeft de datum verschoven, dus ook uit die branche nieuwe exposanten. Plus enkele nieuwe Nederlandse duivensportproducten die op de markt komen brengt het aantal nieuwe exposanten op meer dan twintig!!! De kleine stands vallen niet echt op tussen de grotere, toch exposeren er enkelen met zeer nuttige producten voor de duivensport, dus als bezoeker moet u de ogen goed open houden en soms even zoeken naar dat ene, wat je eigenlijk al jaren (onbewust) zoekt…

Hoe zit dat dan met de kredietcrisis? Heeft die de duivensport dan niet geraakt?
Het verloop van het aantal exposanten die al jaren deelnemen was tot op heden nihil. De nieuwe exposanten die er elk jaar bijkomen hebben inmiddels hun producten ondergebracht bij weder verkopers, groothandelaren of fabrikanten en huren geen standruimte meer. Ook zijn er enkele bedrijven die zich meer gaan toeleggen op knaagdieren of honden en katten en zien we als exposant niet meer terug. In een jaar tijd zijn er kleine verschuivingen zichtbaar waarvan nieuwkomers kunnen profiteren. Van faillissementen is geen sprake, dus dat is bemoedigend. Ondernemers in de duivensport nemen momenteel pas op de plaats en investeren beduidend minder in afwachting van wat komen gaat. Dat is dé tendens. Dus al met al wordt de duivensport op dit vlak niet of nauwelijks geraakt en als bezoeker van de beurs kun je nu profiteren van aanbiedingen, dus doen!!!

Eigendomsbewijzen op naam overschrijven
Ook de NPO is dit jaar met een stand aanwezig, waar u eigendomsbewijzen kunt laten overschrijven op naam. Nog even over de winnaar van nationaal Bourges 2007; dit duifje werd in het voorjaar van 2007 verkocht in Houten door Heynen & Zn. uit Gronsveld en werd de snelste duif van het totale concours (jong en oud) 59.000 duiven! De combinatie Lefevre - Weicker de nieuwe eigenaar die met het duifje vloog, kreeg de gewonnen prijs uiteindelijk niet omdat de duif niet op tijd op naam was overschreven. Schrijf de aangekochte duiven dus direct over op naam bij de NPO stand!!!

Het Champagnemeisje

De hit van dit jaar was ongetwijfeld het Champagnemeisje, maar kent u het verhaal van dit meisje?
Ze kwam op zaterdagmorgen rond 08.15 naar me toe gerend, op zich een mooi vrouwtje maar net niet de X-factor. Ze vertelde dat ze in de champagnestand stond en had gehoord van mijn opmerkelijke gave. Ik vertelde: Ja, dat is zo, ik ben zelfs gevraagd voor het nieuwe programma op SBS6: op zoek naar de nieuwe Uri Geller. Maar dat ik niet mee wilde doen, omdat de andere deelnemers dan geen schijn van kans hebben. Maar voor diegene die hier nog niets van weten zal ik het verklappen. Ik kan met mijn magische krachten borsten laten groeien of krimpen (na gelang de keuze van de dame) door handoplegging. Normaal vraag ik € 10,00 per cup, en bij geen of te weinig resultaat krijgen ze gewoon het geld terug, dus 100% garantie zeg maar.
Ze vertelde dus dat ze bij de champagnebar stond maar helaas een kleine AA cup heeft en of ik er iets aan kon doen, even achter het gordijn om me te concentreren, samen met deze vrouw natuurlijk kwam ze er achter vandaan met een mooie C cup, dat het jurkje nu iets klein leek hadden we niet op gerekend. Hoe Klaasje aan haar D-cup komt weet u nu ook (hahaha).

Op eigen hok

Zijn de jonge duiven geënt tegen paramixo, en zijn de oude duiven in zeer goede doen, ze trainen nu zo’n uur per dag.
Op donderdag 11 maart jl. ben ik weer even op bezoek geweest bij Nanne Wolff, ik had drie duivinnen meegenomen en wat mest. De duiven en de mest waren erg schoon, maar ook niet verwonderlijk volgens Nanne want de duiven zijn nog niet in contact geweest met anderen (bijvoorbeeld in de mand), er kan op dit ogenblik dus ook eigenlijk geen besmetting optreden. Ik had jeugdlid Daniel Haneveld meegenomen en ook hij had wat mest van zijn duiven meegenomen, maar ook Willem Heinhuis uit Steenwijk had me een jampotje met duivenpoep meegegeven ter controle. Ook deze mest was schoon volgens de dokter.
Even afwachten dus hoe het gaat na enkele weken in de mand bij andere duiven, maar op dit ogenblik gaat het super.
Het aantal jonge duiven op dit ogenblik ligt nog op 87, er zijn toch al wat duiven gesneuveld door de roofvogel en door selectie (13 stuks), maar is dit erg? Nee, toch, de kans dat er een goede bij die 87 zit is al klein, dus de kans dat er een bij die 13 zat is nog kleiner.

Nog even dit:

Op donderdagavond 25 maart as is er in ons clubgebouw aan de indusstriestraat de Noordwolde(Friesland) een mooi Forum voor Fondspelers. Dik van de Berg uit Tuk en Jelle Jellema uit Nijverdal(voorheen Steggerda) zullen al uw vragen beantwoorden en ook de forumleider is heel bijzonder : Albert Jan de Jong (NPO voorzitter) omdat het zijn eigen cluppie is maakt hij een uitzondering en kruipt ditmaal in de huid van vragensteller i.p.v ze te beantwoorden, komt allen

Tot de volgende week!

Gert Jan Beute
Voor info of vragen, bel 0521-382644 (maar alleen tussen 10.00 en 12.00 uur)

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.