Duivensites.nl
 
Opstartproblemen
RenĂ© Dalmolen  24-3-2010
 

Vorige keer schreef ik, dat ik de duiven had gekoppeld en dat ik ze op drijven over wilde wennen op het nieuwe hok. Door het slechte weer, vooral veel sneeuw, kon ik de duiven niet eerder loslaten dan toen alles al zat te broeden. Het voordeel was, dat ze hierdoor nog langer in de spoetnik de omgeving rondom het nieuwe hok konden verkennen.
Op een regenachtige zondagmiddag, de dooi was net ingevallen, liet ik ze voor de eerste keer los. Alles wat niet op de nesten zat lag mooi op de klep in de regen en alles leek goed te gaan. De eerste dag bleven er `s nachts twee buiten slapen maar die konden er de volgende dag wel weer ingaan.
De volgende morgen zaten ze er nog en ik besloot het hok weer open te zetten.
Waren het de dag ervoor meest doffers die buiten waren, nu was het de beurt aan de duivinnen. Ik heb er een hele tijd bij staan kijken maar op den duur ben ik even in huis gegaan. Na een poosje kwam ik weer buiten en er zat bijna niets meer op het dak. Na controle bleek, dat ze ook niet in het hok zaten en toen begon ik hem flink te knijpen.
In de lucht ook geen duif te bekennen en het resulaat was dat ik in twee dagen 11 duiven verspeelde. 10 duivinnen en 1 doffer. Het waren er eerst nog meer maar na een dag kwamen er twee duiven zwaar gewond weer thuis.
U kunt zich voorstellen dat er totale chaos was op de hokken, als je op een bestand van 16 koppels 11 duiven verspeeld. Na een paar dagen aanrommelen heb ik besloten de duiven weer te scheiden. Ik had eerst nog hoop dat er nog wat thuis zou komen maar nu twee weken later is er nog steeds niets bijgekomen.
Een aantal eieren heb ik weggeven maar de meesten lagen koud in de nesten. Het resultaat is, dat ik de bonnen voor 2010 niet kan afwerken. Simpelweg omdat ik niet voldoende duiven heb. De meeste mensen heb ik te pakken gehad en hebben er begrip voor. Ik laat de mensen de keus een zomerjong of de bon meenemen naar 2011. Mocht u nu nog een bon van mij hebben liggen voor 2010? Neem dan even contact op om een afspraak te maken, hoe we dit gaan doen.

Na de scheiding heb ik de doffers af en toe los gehad maar deze waren er schrikkerig en vlogen meer uit angst. Ze vielen slecht weer op het hok en het is meerdere keren voorgekomen dat er `s nachts duiven ontbraken. Twee doffers zijn door een aanval zwaar beschadigd en zeker 1 is hierdoor volledig uitgeschakeld.

Het afgelopen weekend heb ik de duiven opnieuw gekoppeld, ik heb wat duivinnen gekregen van collega-duivenmelkers. Erg aardig want zonder hun duivinnen zou ik de doffers niet meer kunnen koppelen. De meeste duiven hebben nu weer een duivin en ik laat ze op eieren komen en een paar dagen broeden. De vliegploeg is behoorlijk kleiner geworden maar de overige duiven wil ik indien mogelijk toch gaan spelen. Nog niet alles in goed gewend op de hokken dus in de komende week moet dit gaan gebeuren.

Omdat ik niet zoveel jongen zou hebben om straks mee te vliegen bood Gerjan mij zijn eerste ronde van de kweekduiven aan. Een superaanbod waar ik graag gebruik van heb gemaakt. Ik heb inmiddels 15 jongen van hem apart zitten en binnen een paar weken komen er een aantal van de kweekduiven bij. Ook de volgende ronde van de kweekduiven houd ik nog voor mijzelf, deze zullen waarschijnlijk op de natour moeten.

Al met al een start met veel problemen. Ik hoop, dat dit zich niet het hele jaar doorzet!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.