Duivensites.nl
 
Mijn mening (1)
Gert Jan Beute  26-3-2010
 

Goedendag vrienden en vriendinnen. Iedereen heeft een eigen mening, over zichzelf, anderen, de politiek, gezondheidszorg, files maar ook over de duivensport.

Deze column is geheel mijn mening. Maar dat wil niet zeggen dat dit 100% de juiste is. Mijn mening is mijn mening, hoe denk ik er over. Normaal weet u dat ik in algemeen belang spreek en schrijf, in deze column niet.

Misschien kunt U zich totaal niet in deze mening vinden, dat mag. We zijn vrij om eigen gedachten te hebben (nog wel althans), dus hierbij MIJN MENING!! met uitroeptekens.

Medische begeleiding

In de huidige duivensport kunnen we niet zonder medische begeleiding. Vele liefhebbers die goed spelen hebben een schema of komen regelmatig op consult bij de dokter. In vele reportages van hard spelende liefhebbers word niet gesproken over medicijnen of het gebruik hier van. Mijn mening is dat vele van deze kampioenen niet geheel de waarheid spreken. Bij vele hokken waar ik kom is er een speciaal kastje met medicamenten, bijproducten en kruidenbrouwsels. Ook bij de diverse dierenartsen waar ik kom of die ik spreek kom ik toch “niet gebruikers” tegen die met een draagtasje naar huis gaan. Mijn mening is dus dat de top halen zonder medicijnen en dan bedoel ik zonder welk product ook niet haalbaar is in 2010.
Mijn mening is dat iedere liefhebber voor de eerste vlucht een schriftelijke verklaring moet hebben van de duivenarts dat zijn duiven gezond verklaart zijn. Geen verklaring is niet spelen.

Training

Over het onderwerp training, opleren, kilometers maken en tussentijdse vluchten heeft ook iedereen een mening, ik dus ook. Mijn mening is: veel en langdurig trainen is noodzakelijk om de absolute top te halen op de zwaardere dagfondvluchten. Dit om verspelen te voorkomen, om spieren te kweken en verzuring op afstand tegen te gaan. Ook het opleren en ik bedoel het veelvuldig opleren van duiven vind ik noodzakelijk. De duiven leren dan dat het in de mand zitten niet erg is, ze leren hun oriëntatie aan te scherpen en ze leren in èèn streep het goede pad te kiezen. Dus veel training met daarbij behorende ruim eten is voor mij noodzakelijk. En ik vind ook dat liefhebbers die hun duiven wegbrengen en daar dus blijkbaar tijd voor hebben best de duiven van collega’s mee kunnen nemen (uit eigen club).

Hoe ziet een goede duif er uit

In Nederland zijn veel goede duiven, maar ook een ruim aantal zeer goede duiven (de topklasse), deze duiven hebben veel kenmerken gelijk aan elkaar. Mijn mening is dus dat alle duiven die niet aan deze standaard voldoen opgeruimd moeten worden, op uitzonderingen kunnen we niet zitten wachten  (al zijn ze er vast wel eens), duiven met puntige stuitjes ruim ik op, duiven met zeer open stuitjes ruim ik op, duiven met brede wapperstaarten ruim ik op, duiven met lange achtervleugels(na de rui) ruim ik op, duiven met domme Bonnie/Kelly/Tatjana ogen ruim ik op. Mijn mening is dat echte supers deze fouten niet hebben dus kunnen duiven die ze wel hebben geruimd worden, uitzonderingen zijn er wel op de Vitesse en natuurlijk als jonge duif maar op de dagfond op nationaal niveau zijn de supers ook super in de hand.

Vliegprogramma, teletekst en puntensysteem

Ik wil graag een vliegprogramma wat in iedere afdeling van Nederland gelijk is, ik bedoel natuurlijk dat we allemaal op de zelfde dag beginnen, in het zelfde weekend de 1e NPO vlucht hebben, dat iedere afdeling ongeveer de zelfde afstand heeft als opstartfase en dat iedere afdeling alle liefhebbers gelijke kansen bied. Ik vind het oneerlijk dat er afdelingen zijn met meer vluchten dan de ander. Mijn mening is dan ook dat het npo bestuur dit moet gaan regelen, zij zijn in mijn ogen de baas, zij moeten een National vliegprogramma maken en iedere afdeling is verplicht zich daar aan te houden. Mijn mening is dat er maximaal 30 duiven per liefhebber kans moeten maken om op teletekst te komen, er zijn nu liefhebbers die meer dan 100 duiven spelen op een fondvlucht en met hun 87e getekende op Teletekst komen. Ik vind dit oneerlijk voor de gemiddelde liefhebber, het npo moet regelen dat bij iedere liefhebber alleen de 1e 30 duiven in aanmerking komen voor een Teletekst plaats. Bij jonge duiven vind ik dat we de grens moeten trekken bij 40 duiven. Het puntensysteem moet in iedere afdeling gelijk zijn aan het nationale systeem, dus 1 duif voor de punten per 10 . Liefhebbers met grote aantallen duiven mee moeten zich maar aanpassen aan de kleintjes. Als je 100 duiven mee hebt moet je toch makkelijk 10 duiven op tijd in de punten kunnen pakken, zo niet, dan heb je het slecht gedaan. Mijn mening is dat het keizergeneraal in iedere afdeling terug moet komen, liefhebbers moeten worden beoordeeld op hun goede duiven en het uitzoeken ervan. Of nu het aangewezen kampioenschap over 2 van de bovenste 3 of 1 van de bovenste 2 gaat is mij om het even. Ik vind dat de prijsverhouding ook in heel Nederland dus bij iedere afdeling gelijk moet zijn, en of dit nu 1:3 , 1:4 of 1:5 is maakt me niets uit, maar wel in iedere club, samenspel en afdeling gelijk!

Vervoer

Ik vind dat iedere afdeling het zelfde vervoer moet hebben of in ieder geval door een onafhankelijke commissie is goed gekeurd. Ook alle samenspelen moeten in de zelfde auto vervoert worden, het mag nooit zo zijn dat er punten voor de afdeling uit rayons, samenspelen of ACG’s komen die niet in de zelfde auto vervoerd worden. Ik vind ook dat het nooit mag voorkomen dat er uit Eén auto’s duiven losgelaten worden op verschillende tijdstippen, d.w.z. dat er bijvoorbeeld duiven uit twee afdelingen in èèn auto zitten maar dat de ene afdeling zijn duiven eerder lost dan de andere. De duiven in deze containers zien en horen hun soortgenoten de vrijheid pakken en moeten zelf gestrest blijven wachten tot hun deurtje open gaat, dit is onacceptabel. Verder is mijn mening dat bij alle afdelingen het water systeem iedere week moet worden gereinigd, doorgespoeld en opnieuw gevuld met zuiver water. Iedere week moeten tevens de drinkgoten worden gereinigd. De discussie over het smerige karton in de wagens deel ik niet, dit kan in de vereniging gebeuren, de manden die mee gaan op de reis zijn schoongemaakt door de club functionaris.

Volgende week gaan we verder met: Mijn mening deel 2

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.