Duivensites.nl
 
Het natuurlijk houden van postduiven (20)
Ton v/d Brink  6-4-2010
 

Ik zou u vandaag tips van andere melkers doorgeven die betrekking hebben op kruiden voor onze duiven. Van wie ze zijn weet ik niet meer. Ik geef u twee suggesties door die mijzelf aanspraken, wie weet sommigen van u ook:

1. Thee van wilgenbast

Iemand meldde positieve resultaten met wilgenbast-thee. De duiven van de bewuste melker hadden veel last van coccidiose, met name in het voor- en najaar. Sinds hij zijn duiven thee gaf van wilgenbast, was hij van dit probleem af, en dat wilde hij graag doorgeven. Hij zei dat het natuurlijk ook gewoon toeval kon zijn, maar hij had het idee dat die thee er toch ook wat mee te maken had. Ik zelf heb er geen ervaring mee, dus van daaruit kan ik er weinig over zeggen.

Mellie Uyldert zegt over wilgenbast: "De wilgenbast wordt gebruikt om haar waterafdrijvende, pijnstillende en kiemdodende werking, bij acute en chronische gewrichtsreumatiek, jicht, bronchitis, bloedingen, katar van de maag, darm en blaas.

Men neemt, als men wilgenbast wil gebruiken, 10 gr. op een kop water, zet deze koud op en laat haar enige uren aftrekken, daarna even opkoken en zeven .... Men gebruikt de verse bast van jonge takken, of bestelt ze droog bij de drogist. De wilgenbast bevat looizuur, dat bij de bloedingen en diarree zo goed werkt".

Zoals u ziet wordt de relatie met darmaandoeningen ook door haar gelegd, dus wie weet! Deze periode is er nog tijd voor een klein experimentje. Misschien is het wel iets voor u, zeker als uw duiven een beetje last hebben van dunne mest of een lichte coccidiose besmetting. Een kuur kunt u altijd nog geven.

Naar aanleiding van deze publicatie is er een reactie gekomen, welke belangrijk is om te lezen: Reactie op Het natuurlijk houden van postduiven (20) 

2. Thee van de goudsbloem

Een melker, ik dacht uit Enschede als ik me nog goed herinner, was laaiend enthousiast over goudsbloemthee voor duiven. Hij beweerde dat zijn duiven er fantastisch uitzagen sinds hij deze thee regelmatig verstrekte. Omdat ik wel eens gehoord had over therapieën waar goudsbloem bij gebruikt wordt, was mijn interesse gewekt. Ik besloot de boeken er op na te slaan. De volgende gegevens kon ik bij elkaar harken. De Fransman Mességué zegt erover: "Het staat vast dat deze plant de leverfunctie en galafscheiding bevordert. Zij is tevens vochtuitscheidend, bloedzuiverend, laxerend en zweetuitscheidend, dus van nut bij infectieziekten. Pluk de bloemen en blaadjes van de goudsbloem 's morgens voordat de mooie oranje zonnetjes opengaan. Gebruik ze vers of leg ze in de schaduw te drogen, op een luchtig plekje. Reken voor het zetten van thee ongeveer één bloem per kopje."

Mellie Uyldert schrijft over de goudsbloem: "De goudsbloem maakt alles los wat zich heeft vastgezet, vooral bij verstoppingen in het onderlichaam. Men gebruikt de thee ervan ook bij geelzucht en bij zwelling van milt en lever, bij bleekzucht, opgezette klieren, bij maagontstekingen en maagzweer, veroorzaakt door psychisch en lichamelijk onvoldoende verteren."

Als je dat zo leest zou je geneigd zijn direct naar de eerste de beste reformwinkel te rennen om een onsje goudsbloemthee te halen. Toch moet je zo'n beschrijving niet al te letterlijk nemen. Als dat zo was, hadden we helemaal geen medicijnen meer nodig, en of dat zo is waag ik heel sterk te betwijfelen, ook in onze sport. Toch is het nu de tijd om deze thee eens uit te proberen. Zien uw duiven er niet helemaal perfect gezond uit, neem dan eens de moeite goudsbloemthee te zetten, misschien bent u dan wel even enthousiast als die bewuste melker uit Enschede.

Losse flodders

1. Er zijn meer reacties gekomen op het artikeltje over het koppelen bij volle maan dan ik had gedacht. Er bestond onduidelijkheid over waar het me nou eigenlijk om ging .... of koppelen met volle maan nu zo belangrijk was, of geboren worden met volle maan .... Het gaat me om het laatste. Maar omdat de cyclus paren-eieren leggen-uitkomen van de eieren, bij duiven meestal zo'n 28 dagen beslaat, betekent koppelen bij volle maan meestal ook uitkomen bij volle maan. Dus vandaar.

2. Een compliment voor Harrie van Zuylen. Ik vind dat hij de duivensport twee keer erg positief onder de aandacht heeft gebracht van t.v. kijkend Nederland. En dat kunnen we best gebruiken!

3. Van de week gekiemde rogge aan de duiven gevoerd. Ze eten het graag en het kiemt gemakkelijk. Misschien dat de stoffen die dikbloedigheid of branderigheid veroorzaken, waar A. v.d. Hoek over schrijft, tijdens het kiemen hun werkzaamheid verliezen. Ik heb het een dag of vier achter elkaar gevoerd. Van blauw vlees of rode onzuivere kelen merkte ik niets!

4. De 602, een oude tienjarige kweekdoffer, heeft voor de eerste keer zijn eieren niet bevrucht. Eens kijken of we hem met wat tarwekiemolie "weer aan de praat kunnen krijgen". De uitslag hoop ik u volgende keer te kunnen geven.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.