Duivensites.nl
 
Mijn mening (3)
Gert Jan Beute  9-4-2010
 

Internet: Mijn mening is dat door internet er enorm veel zeer slechte duiven verkocht worden. Iedereen maar dan ook iedereen zet zijn duiven op een verkoopsite, plakt er een stamboompje bij en de duiven worden verkocht. Nu kun je natuurlijk zeggen dat iedereen vrij is om te verkopen of te kopen, natuurlijk maar een beetje zich zelf respecterende duivencoach weet toch wat hij kan verkopen en wat echt niet? Zoals u weet krijg ik enorm veel duiven door de handen tijdens de periode eind september- begin maart en ik krijg dan duiven in de handen waar de tranen van in je ogen schieten... En die hebben ze dan gekocht via internet. Als ik dan desbetreffende duif opzoek op een eerdere verkoop dan staan er mooie woorden bij als: Goudklompje, talentvol duifje, kweekpareltje etc. etc. Lieve mensen toch, denk eerst goed na voor u een duif koopt, ga de duif bekijken als u hem echt wilt hebben. En voor de verkopers onder u: Ruim die troep op via de traditionele manier, probeer geen slag te slaan over de ruggen van andere sportvrienden. Als u een duif heeft op uw kweekhok, en deze duif brengt niets, dan is de kans zeer groot dat hij ook niets bij anderen brengt. Ruim deze duif op en splits hem niet in de maag van uw collega melker. Vrienden, trap er a.u.b. niet meer in, laat u niet gek maken door de namen die een bod gedaan hebben op de duif van uw keuze, op enkele verkoop sites zit er iemand achter die onder pseudoniem mee bied om de prijs omhoog te krijgen.
En aan de mensen achter de schermen zou ik willen vragen om de kwaliteit van de duiven in de gaten te houden voor u ze op uw site zet. Mensen die geen deuk in een pakje boter vliegen, laat die geen duiven verkopen op uw site. En wanneer u met een goede vlieger een deal gemaakt hebt over bijvoorbeeld 100 duiven, pak daar dan de 60 beste gebouwde duiven weer van, ruim die andere 40 op. Niet iedere duif bij een topspeler is een goede duif, en de fijnste houden ze zelf achter, de overblijvers gaan dan naar u de verkooporganisatie. Ga daar voordat u ze op internet zet eens door heen, kopers van duiven hebben niets aan dat vodje in de hand, die wapperstaart of die grote pupillen, verkopers haal deze duiven er a.u.b. uit. Maar ook, beste verkopers, maak die prijzen niet zo belachelijk hoog, en nee niet zeggen dat doet de markt zelf, nee dat doet u. De “geile commerciële” liefhebber ziet de naam van zijn concurrent op internet staan met bijvoorbeeld een bod van € 500,00 dan wil hij door zijn “geile commerciële drang” niet achter blijven en zet er € 750,00 neer, begint dan te bibberen achter het toetsenbord en denkt: Zo, ga daar maar eens over heen, laten we eens kijken wie hier de grootste ego heeft… Wanneer dan liefhebber A. dat bod van € 750,00 ziet moet hij er van zijn binnenste ik wel overheen, hij wil laten zien dat hij dat ook kan en gaat voor € 1000,00 etc. Niet omdat hij vind dat die duif zoveel waard is, nee omdat hij er geil van word om zijn naam te zien, en nog geiler met de gedachte dat liefhebber B niet kan volgen.

Dus beste mensen wat vind ik van internetverkopingen? Er zijn goede organisaties bij, er zijn eerlijke verkopers, maar het schuim der aarde zit ook achter enkele veilingen.
Nog even een tipje: Wilt u een duif kopen van bijvoorbeeld vijf jaar oud, heeft die bij de vorige eigenaar op het kweekhok gezeten dan zijn er in ieder geval 15 jongen uit getest, en is daar geen goede bij? Niet kopen, de kans dat hij het bij u wel brengt is nihil. En tipje 2, wilt u hem echt kopen (jongere duif met mooie stamboom), ga hem of haar bekijken bij de eigenaar of de verkooporganisatie. En tipje 3, koop nooit bij iemand die zelf beroerd slecht speelt, hij heeft geen goede duiven, anders was hij wel kampioen. En geloof ook niet in die verhaaltjes van: Ik ben meer een kweker van goede duiven, door omstandigheden vlieg ik slecht..larie ! Slechte duiven, en die wilt U niet en ik niet !

Vriendschap en of normen en waarden in de duivensport

We weten allemaal dat vriendschappen soms heel broos zijn, en in de duivensport is het nog een gradatie erger lijkt het wel. Maar ook normen en waarden zijn in de duivensport soms ver te zoeken, ik moest het zelf laats ook weer voelen, we hadden het geluk dat onze duif hoog eindigde in de Europacup, daar ben je trots op, en je hoopt dat die vriend en of clubgenoot je feliciteert, daar ben je mens voor… Maar zijn er toch een paar mensen die enorm tegenvallen, die door hun kleine geest het niet over hun hart kunnen krijgen je te feliciteren. Dit zijn mensen die zo enorm met hun zelf bezig zijn dat alle anderen “onderkruipsels” zijn in hun ogen. Daarentegen zijn er ook juist op dat ogenblik juist anderen, die opvallen, liefhebbers waar ik het niet van verwachte maar die dan de waardigheid op kunnen brengen door hun rug te rechten en je een hand te geven. Ik zal u een voorbeeld noemen Willem de Bruijn is voor mij iemand waar ik tegen op kijk, een man die alles heeft gewonnen wat er in de duivensport te winnen is, een man die ver boven mij uit komt qua prestaties en die Willem de Bruijn, waar ik nog nooit contact mee had komt naar me toe in Dortmund en geeft me de hand en zegt: Super prestatie, geweldig gefeliciteerd. Kijk dat zijn mooie dingen in de duivensport, het onverwachte. En dan vergeet je die vriend en die clubgenoot die het niet konden opbrengen...

Even een samenvoeging: Internet duivenforums en normen en waarden

De twee vorige onderwerpen internet en normen en waarden kan ik hier mooi samen behandelen, althans zoals de kop al doet vermoeden: Mijn mening hierover. Ik ben een verslaafde Praathuizer (zoals deelnemers aan het Praathuis natuurlijk genoemd worden), dat wil zeggen dat ik iedere dag wel even moet kijken wat zich daar allemaal af speelt. Het Praathuis is een club van zo’n 1000 liefhebbers uit alle lagen van de bevolking maar dus ook uit alle lagen van de duivenmelkers trede.. Er zitten intellectuelen bij maar ook gevangenisboeven en misschien wel intellectuele gevangenisboeven haha dus van alles wat zeg maar. Op dit forum is het een gekakel van jewelste, de grootste kakelaars presteren het minst. Er zitten fondspelers bij die zich 15 of 20 jaar geleden gingen specialiseren op de grote fond maar nog steeds geen enkele prestatie kunnen tonen maar wel iedereen vertellen hoe het moet en natuurlijk ook de kenners (met prestaties) regelmatig afblaffen. Er zitten liefhebbers bij die geen enkele kennis van duiven hebben, en zijn liefhebbers bij die wel degelijk wat te vertellen hebben maar het niet of niet meer doen omdat ze afgeblaft of zelfs niet eens begrepen worden. Maar er zitten ook echte kenners bij die zo nu en dan hele zinnige dingen zeggen (soms zelfs hèèl zinnig), maar die gewoon niet begrepen worden door “het gepeupel”. En op zich hoeft niemand zich te schamen als men iets niet snapt, maar vraag het dan gewoon nog een keertje of leg het naast je neer, ga niet onnodig kwetsen, tegen spreken of flauwekul lullen. Als Bob Berendsen iets over ogen zegt, over de werking er van of wat hij er in ziet, probeer dan in ieder geval je best te doen om het te begrijpen of doe er niets mee, maar laat de mensen die het wel snappen of interessant vinden genieten van zijn uitleg. Wanneer duivenlog zeer goede stukken schrijft over organisatie/NPO ligging/trek en of wind probeer het dan te begrijpen of lees niet, hij doet het niet voor hem zelf, ook Bob niet, hij doet het voor de geïnteresseerde liefhebber die het wel wil weten. Wanneer je iets wilt leren over Chemie (medicijnen etc), let dan op bijvoorbeeld Belgier(Johan). Maar brand ze niet af omdat u het niet snapt. Als u het er niet mee eens bent, prima, maar kom dan met uw mening die gestaafd is op ervaring en prestatie.

Dan kom ik nu weer op de aanhef, normen en waarden op internetforums. Probeer beschaafd te blijven ten aller tijden, kwets geen mensen die een andere mening hebben en denk eerst na voordat u iets schrijft. Het komt voor dat ik me zelf tot dit niveau laat verleiden, zeer kwalijk, maar ook ik ben niet feilloos, verre van dat zelfs. Maar beledigingen naar mensen toe, onwaarheden verspreiden of sarcastische opmerkingen zal men bij mij niet als eerste vinden. Ben ik een “heilige” nee zeer zeker niet, maar ik probeer mijn best te doen om interessante zaken omtrent de duivensport te melden op het praathuis forum. En als we dat allemaal doen, of in iedere geval proberen te doen maken we er echt duivenmelkers (coaches) forum van.

Tot volgende week.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.