Duivensites.nl
 
Tijdens de wedvluchten (2)
Ton v/d Brink  2-5-2010
 

Tijdens de wedvluchten kan het zijn dat je duiven, na een paar weken goed gepresteerd te hebben, plotseling terugvallen. Op veel hokken zie je dat na zo'n week of vijf gebeuren. Voor zo'n terugval kunnen meerdere factoren verantwoordelijk zijn. Het is zaak er snel achter te komen wat de reden is voor de vermindering van resultaten, anders gaat het hele seizoen misschien wel naar de vaantjes.

Ik wil even een paar mogelijke oorzaken met u doornemen. Aan sommige had u wellicht nog nooit gedacht.

1.MINDER PRESTEREN

Misschien ligt het minder presteren wet gewoon aan het weer tijdens de vlucht  Dan is er eigenlijk geen enkele reden voor paniek. Soms heb je een paar weken achter elkaar hetzelfde weer, waarbij sommige duiven, stammen of hokken slecht presteren. Dan heb je gewoon goed pech. Het is zaak duiven bij te halen, die getoond hebben wèl in zulk weer goede prijzen te kunnen winnen.

In het weekend van 3-4 mei hebben veel hokken een tik gekregen, tenminste bij ons in de buurt. Het was raar warm, onweerachtig weer. Heel veel duiven kunnen daar kennelijk niet tegen. Toch zijn er hokken die zich onder dergelijke omstandigheden telkens op de voorgrond plaatsen. Haal van zo'n hok wat bij, als u weet dat uw duiven bij dat weertype van slag raken.

2.DE OORZAAK

Wie weet ligt de oorzaak van de daling van de prestaties wel aan het milieu rond het hok, of in het hok. In deze tijd staan de bomen weer volop in bloei en in blad. De lucht is verzadigd van "de heerlijke parfumlucht" die hierdoor in de lucht hangt. Ik merkte zelf dat de duiven een paar jaar achter elkaar minder gingen presteren als de gouden regen, toch echt een aardig stukje van mijn hok af, in bloei stond. Een paar jaar geleden was het weer hetzelfde liedje, en ik besloot hem, terwijl hij volop in bloei stond, om te hakken. Ik heb er nooit spijt van gehad. A. van den Hoek heeft een,uitgebreide lijst met giftige struiken, bomen en planten gepubliceerd. Als u twijfelt kunt u die er altijd bijpakken.

Achter dit soort factoren komt u trouwens vrij gemakkelijk als u de lijst die ik u de vorige koor gepresenteerd heb, consequent invult. Dan gaat u patronen ontdekken in de ”prestatiecurve” van uw duiven Het kan ook zijn dat het de afgelopen weken veel te vochtig geweest is. Heel veel hokken zijn daar niet goed tegen bestand. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de conditie van de duiven. De enige remedie is uw hok aan te passen, desnoods midden in het vliegseizoen, anders gaat u na elke vochtige natte week de mist in, om in watertermen te blijven praten. Ook hier komt u trouwens achter als u het lijstje invult.

3. VERANDERINGEN

Wie weet heeft u veranderingen In uw voorsysteem doorgevoerd, waar uw duiven slecht op reageren, of heeft u toevallig een zak gerst of mais van mindere kwaliteit gekocht. Controleer uw zakken voor regelmatig. Laat het graan door uw handen lopen, kijk ernaar en ruik eraan. Het komt nog vaak genoeg voor dat er mindere kwaliteit tussen zit En let u daar niet op, dan zit je met de gebakken peren! Om nog een keer op A. van den Hoek terug te komen. Hij raadde iedereen aan zelf de boer op te gaan, om de granen bij betrouwbare adressen in te kopen.

Hij wilde het graan zelf op het land zien staan, en zelf de grond gezien hebben waar het graan op verbouwd was. Pas dan was hij gerustgesteld. Hij was een expert op dit gebied, en hij zal dat echt niet voor niets gedaan hebben!

4. OVERVERHITTING

Het kan zijn dat u uw duiven veel te gek gemaakt heeft. Een heleboel melkers kunnen het niet nalaten verschillende keren op een dag in de weduwnaarshokken te gaan kijken of ze tussendoor te lappen. Sommigen presteren het zelfs voor de lol zo nu en dan de duivinnen erbij te laten. Merkt u na een week of negen dat de vorm terugloopt, dan kunnen zulke truken soms best helpen. Maar als u daar nu al mee bezig bent, dan speelt u met vuur. De duiven worden veel te gek, na een paar weken zijn ze volledig opgebrand en komen niet meer tot redelijke prestaties op de vluchten. Een weduwnaar hoort, zeker in het begin van het seizoen, rust te hebben, om toe te groeien naar een vorm die hij over een aantal weken vast kan houden.

5. ZIEKTE

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw dieren een bepaalde ziekte hebben opgelopen. De bespreking daarvan laat ik aan anderen over, daar wordt u ruimschoots genoeg over voorgelicht.

Ik heb deze laatste oorzaak, waar de meeste meestal als eerste aan denken, expres achteraan gezet. Zoek je het hierin, dan plaats je jezelf, je duiven, je begeleidingsmethode en je hok immers buiten schot. Een kuurtje is soms echt nodig, maar verander je niets aan de situatie, dan moet je maar al te vaak een paar weken later weer kuren

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.