Duivensites.nl
 
De kop is eraf
René Dalmolen  1-5-2010
 

We zijn inmiddels een aantal weken opweg met het seizoen 2010, bij ons hebben de oude duiven dit weekend de 4e vitesse gehad. Tot nu toe een seizoen met veel afwisseling, kopwind, staartwind en dit weekend oostenwind. Vooral op die kort vluchtjes is de wind nog echt van invloed.

De vorige keer schreef ik over de valse start die ik had vanaf het nieuwe hok op de zolder, veel duiven weg en dan moet je de boel weer op de rails zien te krijgen. Allereerst bij jezelf want je moet het wel op kunnen brengen om weer nieuwe doelen te stellen.
Na de koppeling met de geleende duivinnen kwamen ze na 5 dagen broeden op weduwschap. Ze waren meteen goed en trokken er bij de trainingen erg hard aan. Waarschijnlijk door het goede trainen kreeg ik meerdere scheefvliegers. Soms zie je het maar amper maar toch blijft zo'n verdachte duif dan toch weg van na de training om later met de vleugel hangend op de klep te zitten. Ik had nog 24 vliegduiven maar na enkele dagen training had ik er al 6 in de ziekenboeg zitten met vleugelproblemen.
Zonder uitzondering zijn ze allemaal verloren voor de sport is mijn idee. Ze blijven pijn houden en remmen de andere duiven tijdens de training. Er zijn ook een aantal die ik dagelijks in de bak moet tillen omdat ze niet van de grond komen. Deze duiven zijn gekoppeld aan een duif waar ik nog mee vlieg dus ik laat ze wel lopen.

De eerste vlucht van het jaar werd er één met een teleurstellend resultaat. Alle duiven bleven lang vliegen en hadden totaal geen trek op het hok. Op de tweede vlucht, met kopwind, kwamen de duiven aanzienlijk beter en ik begon ook bij de eersten in de CC. De derde vlucht was goed en ook het afgelopen weekend was een goede vlucht met weer een vroege in de CC en 100% prijs met de duivinnen, 8 van de 8.

Normaal gesproken speel ik altijd met een 15 á 16 koppels op totaal weduwschap. Nu bestaat de ploeg maar uit 17 vliegduiven, dat is even wennen maar ze doen het boven verwachting. Het is afwachten hoelang ze het volhouden maar op deze manier is het leuk om te doen.

Bij de kweekduiven zijn de eerste jongen nu klaar en deze komen op het nieuwe tuinhok. Weer een nieuw hok? Ja, voor de jonge duiven heb ik een nieuw hok op de tuin gebouwd, de eerste twee afdelingen zijn nu klaar en hierop zitten allemaal gekregen jonge duiven. Echt heel leuk om van zoveel verschillende mensen spontaan een aantal jongen te krijgen. Op deze manier kan ik toch met een behoorlijke ploeg deelnemen aan de vluchten en zo heb ik straks ook weer een mooi ploegje jaarlingen voor 2011.

Waar de oude duiven komend seizoen zullen gaan vliegen weet ik nog niet, de hokken boven op de zolder bevallen qua klimaat goed dus even afwachten. Het tuinhok is wel zo gemaakt dat ik beneden ook met oude duiven kan spelen en dat was eigenlijk ook de bedoeling. Duiven op de zolder is wel mooi maar je moet alles naar boven slepen en op vrijdags weer naar beneden. Bij een tuinhok is het wachten op de duiven ook leuker is mijn ervaring, je kunt na een aantal duiven even gaan kijken. Nu sta ik steeds beneden in de tuin te wachten want ik loop niet na elke duif naar boven.

Maar dit zijn allemaal luxeproblemen en deze keus maak ik later dit jaar wel. Eerst maar kijken of ze het ook met echt warm weer goed blijven doen op de zolder.

Hieronder de uitslagen van 2010 tot dit weekend:
3-4 Zutphen 1.794 duiven
180e-205e en 213e (23/3)

10-4 Gennep 1.777 duiven
4e-32e etc. (20/8)
1e duif was een doffer 08-769, zoon Mabel.

17-4 Zutphen 2.601 duiven
19e-87e-88e-95e etc. (18/6)
1e duif was een duivin 09-807, kld. Johnny Boy.

24-4 Lommel 2.598 duiven
2e-80e-81e etc. (17/11)
1e duif was een duivin 09-806, kld. Johnny Boy.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.