Duivensites.nl
 
Vlucht naar de toekomst (2)
C. de Jong  15-5-2010
 

De afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met wat door het NPO-bestuur wordt genoemd “Vlucht naar de toekomst”. En om maar meteen met de deur in huis te vallenik heb nog nooit zo’n zootje ongeregeld bij elkaar gezien. Als dit de “start van een proces op weg naar een moderne sportorganisatie” is dan kunnen we beter met zijn allen kanaries gaan fokken. Maar dan wel met een ander bestuur!
Mijn kleinzoontje van 6 jaar knutselt een beter businessplan in elkaar (maar dat is dan ook een intelligent ventje).
 
Voor het NPO-bestuur is er maar één kwalificatie: schande. Dit document is een blamage voor de Nederlandse duivensporteen belediging van de Nederlandse duivenmelkers en een aanfluiting voor iedereen die zich oprecht voor onze mooie hobby inzet.
 
Dit document is geen visie op de toekomst maar een litanie van zelfverheerlijking. De toekomst van de duivensport wordt onder het mom van “inspraak door de NPO-leden” op de lange baan geschoven.
Volgens Albert Jan de Jong, bestuursvoorzitter NPO, heeft het bestuur “zijn verantwoordelijkheid genomen”. Nou, Albert heeft wel een vreemd gevoel van verantwoordelijkheid!
 
De door het NPO-bestuur gegeven probleemanalyse is een knap staaltje van “verwisseling van feiten in de tijd”. Wat wordt opgedist als fouten uit het verleden zijn nu juist de fouten die het NPO-bestuur in de toekomst (opnieuw) wil gaan maken. Die toekomst is helemaal niet gezinsvriendelijk en al helemaal niet betaalbaar en uitvoerbaar.

Dit wordt een toekomst voor de elite, voor de investeerders met geld, voor de beroepsmelkers. Dit wordt niet de toekomst voor de gewone man die plezier aan zijn sport wil belevendie daar niet te veel geld aan kan uitgeven en die ook zijn gezin op een behoorlijke manier wil onderhouden.
 
En dan het inkorfprogramma. Zie ik het goed dan zijn er zo’n zeventig (!) vluchten gepland. Wie gaat dat allemaal betalen, maar vooral: wie gaat dat allemaal doen? Waar denkt het NPO-bestuur de mensen en de middelen vandaan te halen? Of denken ze soms dat we met zijn allen in het duivenlokaal blijven slapen?

Gaat de voorzitter dat allemaal zelf doen? Ik denk het niet! Want als ik goed ben ingelicht dan gaat Albert Jan’s “persoonlijke vlucht naar de toekomst” binnenkort richting de FCI. Dus het toekomstbeeld is meer dan duidelijk! De voorzitter in het internationale pluche en de Nederlandse melker met de gebakken peren!
 
En kan dat allemaal zo maar? Midden in het vliegseizoen waarin bijna niemand tijd heeft om de stukken uitgebreid te lezen, daarover te praten met bekenden en met de achterban en zich een weloverwogen en gebalanceerde mening te vormen.

Ik begrijp dat al die haast alleen maar nodig is om de kiesmannen in tijdnood te brengen en ze dit document door de strot te rammen. Vandaar ook dat er eerst “voorzittersoverleg” is. Die voorzitters krijgen dan de schone taak om het pad voor het NPO-bestuur te effenen en om de rest van de kiesmannen in het Veenendaalse gareel te brengen.

Als ik kiesman was dan zou ik mij driemaal bedenken voordat ik met dit wangedrocht zou instemmen. En in ieder geval zou ik verdere behandeling uitstellen tot na het vliegseizoen. Onze duivensport is te mooi om lichtzinnig te worden verkwanseld.
 
Wordt vervolgd.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.