Duivensites.nl
 
Kijk op de week (23-05-10)
Johan Hamstra  23-5-2010
 

Eindelijk is het dan zover. De zonaanbidders, dagjesmensen, campinggasten en ga zo maar door hebben niets, maar dan ook niets te klagen. Ook wij als liefhebbers hebben zeker niets te klagen met het weer zoals het dit weekend is voor wat de vluchten betreft. Echt, zijn deze vluchten je spel, dan heb je geen klagen maar zeer zeker ook geen excusses. Persoonlijk mag het zo voor mij de gehele zomer blijven, blauwen luchten en een windje op kop en echt, warmer hoeft voor mij ook niet hoor. Maar dat dit het duivenweer is zoals vele het graag hebben is zeker !!!

P.v. De Poepdoos

Wat schrijft ie nu weer denken jullie? Nou, vrijdagmiddag wezen inkorven in Hank bij wegrestaurant Napoleon voor Dourdan. Uit alle delen van het land zag ik wel bekende. Ik kwam er tegen uit de kop van Noord-Holland maar ook uit de verre oosthoek van het land zag ik mannen. Op locatie waar we de duiven moesten brengen stond een grote container met als tekst, "P.v. De Poepdoos". Hoe kunnen ze het verzinnen denk ik zo !!! Als de duiven in de manden zitten ga ik met enkele duivenmannen een potje drinken en een lekkere uitsmijter eten. Jaap Melissant, Dirk Hofwegen en ook vriend Henny Schaap is van de partij. Ja, op zo'n moment, een schitterend uitzicht over de Brabantse landerijen, een zalig zonnetje en een potje bier erbij. Tja, wat kan een mens het dan naar zijn zin hebben. Als wij de parkeerplaats verlaten om richting huis te gaan staat er nog een groot aantal liefhebbers met duiven. In totaal konden er alleen al bij P.v De Poepdoos een 126 stuks manden geladen worden voor deze trainingsvlucht met een schitterende afstand en slechts één nacht mand.

Dourdan

In de ochtend kon je al vroeg zien dat de duiven gelost waren. Om 07:30 uur gingen de duiven de lucht in. Gezien het weer op en over de gehele vlieglijn zou het een mooi en goede vlucht moeten gaan worden. Dat het een andere vlucht zou worden als dat je zo'n vlucht op provinciaal niveau zou vliegen is mijn inziens duidelijk, de duiven komen uit alle hoeken van het land en moeten dan ook een zeer groot gedeelte het alleen doen. Gezien mijn afstand van een goede 420 km. zouden de duiven rond halfdrie aan de 1000 meter zitten. Alles (33 stuks Oude en jaarlingen) was hier de mand ingegeaan. Mijn eerste had ik om 14:28 en de laatste van het geheel was er om 17:55 uur. In de tussentijd kwamen de eerste duiven zo af; 14:28, 14:34, 14:38, 14:41, 14:45, 14:45, 14:50, 14:51, 14:53, 14:57, 14:57, 14:57, 15:00, 15:07, 15:07, 15:07, 15:12, 15:17, 15:18, 15;19, 15:20, 15:20 etc. etc. Mijn inziens heb ik dus zeker niets te klagen zoals ze kwamen.

Verders op eigen hok

Ja, alles gaat verders zijn gangetje. De eerste jongen beginnen gestaag wat rond de fladderen. De oude duiven voor Bordeaux Z.L.U. heb ik afgelopen woensdag bij elkaar gedaan, die voor Barcelona gaan morgenavond net als de jaarlingen bij elkaar en dan zit alles weer gekoppeld. Het invliegen is gedaan, de kilometers zijn gemaakt zeg maar en nu is het enkel en alleen nog zaak om ze goed bezig, en proberen gezond te houden. Wekelijks zullen ze dan ook, mits het weer goed blijft een eigen lapje krijgen. Ook de samenstelling van het voer (Matador) is nu zo rond deze tijd aan het veranderen. De benodigde extra's, zie dit als snoepzaad, tovo en dergelijke zijn in huis gehaald. Nu zo dadelijk nog even de puntjes op de gekende i en dan .... Nee, gekheid natuurlijk want dadelijk zouden jullie denken van, die Hamstra heeft er verstand van. Nou, niets is minder waar maar ik kan niet anders zeggen dan, ik heb mijn inziens me best gedaan en nog enkele weken en dan is het aan hun, "De Renpaarden van het Luchtruim". 

Formidabel

Als je zo de laatste weken zowel de teletekst uitslagen als de verslagen in de kranten kan zien zijn het toch weer vaak de zelfde mannen / vrouwen die de dienst uitmaken. Piet van de Merwe, een grotere kampioen kan ik me haast niet voorstellen, twee NPO overwinningen op dezelfde dag. Jan Hooymans met ook alweer enkele teletekst noteringen dit jaar, Pieter en Gea Veenstra die vorig weekend Friesland op zijn kop zette met hun meer dan aansprekende uitslag. Gebr. Scheele weer meer dan aansprekend dit jaar, Marijke Vink, iedere week erbij met vroege duiven en op teletekst.

Maar ook Johan Cruijff

Om iemand te vergelijken met bovengenoemde grootheid, ja, dat is misschien wel wat overdreven. Maar ja, overdrijven is de leugen van een eerlijk mens heeft iemand mij eens in me oor gefluisterd. Maar afgelopen voorjaar schreef ik een verslag van vader en zoon de Vrede en vliegend onder de naam van zoon Danny. Gekscherend schreef ik in de kop van het toenmalige verslag dat we deze man binnen enkele jaren kunnen gaan betitelen als de Johan Cruijff onder de duivenliefhebbers. Dat hun mij met deze grootspraak behoorlijk helpen bewijzen zoal de resultaten van het afgelopen jaar. Alleen de uitslag al van afgelopen weekend, met weer, zoals wij als liefhebbers het altijd zo graag willen is meer dan spectaculair. Binnen het Rotterdamse tegen 4.384 duiven begint hij met de prijzen; 1, 2, 3, 4, etc. en pakt er eventjes maar 32 van de 39 in de prijzen. In het rayon west van Zuid - Holland tegen een nog groter aantal werden het eveneens de prijzen 1, 2, 3 en 4 en over de gehele afdeling begint hij met de prijzen 6, 7, 8 en 20 met eveneens zijn twee bovenste als tweede (2e get) en vierde (1e get) duif erbij. Mag ik mezelf dan ook de vraag stellen, "wie heeft en doet het beter". Danny, zou je het lezen, formidabel en gefeliciteerd en natuurlijk ook voor pa.        

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten dus: Tot de volgende kijk op ....

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.