Duivensites.nl
 
Over oude en jonge duiven
RenĂ© Dalmolen  30-5-2010
 

Het seizoen is voor de oude duiven al goed opgang, bij ons zijn de eerste midfondvluchten al afgewerkt en het vitessekampioenschap is alweer vervlogen. De meeste mensen vinden dat de mooie vluchten nu komen. De eerste dagfondvlucht was ondanks de geringe afstand toch best pittig en je zag meteen de bekende namen weer in de kop van de uitslag.

Zelf heb ik de oude duiven na de slecht verlopen vlucht stopgezet. De ploeg was te klein geworden want op de vlucht waarbij de duiven met het regenfront te maken kregen bleven een aantal van mijn favorieten weg. In combinatie met de grote verliezen in het voorjaar heeft dit mij doen besluiten te stoppen met de oude duiven.
Het is niet leuk je hebt zoveel energie gestoken in het alsnog laten slagen van het seizoen met de oude duiven maar de omstandigheden kun je niet veranderen.

Ik richt mij nu op andere zaken, de tuin moest nog verder worden ingericht. Na de bouw van het nieuwe huis is eerst even de puf weg en ik was druk met de duivenhokken maar nu heb ik er de tijd voor. Ook heb ik mijn oude hobby wielrennen weer wat opgepakt dus ik zit nu elke zaterdag op de fiets als de meeste duivenmelkers in de hokken liggen te krabben.

Natuurlijk hebben we binnenkort ook de jonge duiven weer dus daar heb ik ook wel werk mee. De oudste ploeg traint nu goed bij huis en binnenkort stop ik met het verduisteren. Ze zitten nu nog middenin de rui van de dekveertjes en zien er nog niet mooi uit.
De tweede ronde is nu ook compleet en deze laat ik `s avonds uit en zitten net allemaal wat op het dak te kijken, echt vliegen doen ze nog niet.

Verder maak ik er tot nu toe nog niet teveel werk van, op de grond ligt zand en veel droge mest en de vakjes maak ik af en toe eens schoon. Straks als de rui wat voorbij is zal ik de boel weer wat schoonmaken. Nu kunnen de jongen mooi wat werken aan de weerstand althans dat is de bedoeling.

De eerste keer coli hebben ze ook alweer achter de rug en het was best heftig deze keer. Inmiddels lijken ze er weer door te zijn alleen dat weet je nooit zeker. Het blijft vaak wat rondhangen tussen zo'n ploeg jonge duiven maar je ziet het niet meteen aan de duiven. Toch zijn ze niet 100% gezond en dat geeft vaak de "onverklaarbare" verliezen bij jonge duiven, dat kan van een lapvluchtje zijn maar ook zo van het hok.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.