Duivensites.nl
 
Duiven houden (1)
Ton v/d Brink  15-6-2010
 

Ik heb er zin in. Eindelijk weer schrijven over mensen die hun duiven zo natuurlijk mogelijk houden, u tips aan de hand te doen om de natuurlijke begeleiding inhoud te geven, mijn eigen ervaringen aan u door te geven en discussies over het onderwerp los te weken. Ik hoop dat uw respons net zo groot is als bij de eerste serie, daar hadden we toen geen klagen over.  

Mentaliteit van de melker

De grote aantrekkingskracht en de grote kracht van de natuurlijke begeleidingsmethode ligt denk ik niet alleen in de methode op zich, maar ook in de mentaliteit van de melkers die deze methode uitdragen en toepassen. Deze stelling, die zo geformuleerd weer een aardige hoop kritiek kan doen opwaaien, is denk ik helemaal waar.

Mijn overtuiging is namelijk dat alleen een bepaald type melker de natuurlijke begeleidingsmethode kan uitvoeren. Dat heb ik de laatste jaren heel sterk ervaren. Veel melkers proberen kleine stukjes uit van het systeem, maar als ze niet direct resultaat zien, zetten ze er weer een streep onder. Ze zien onze manier van begeleiden als een soort goocheltruc, waardoor je je duiven sneller naar huis kunt laten komen. Ze verwachten er eenzelfde soort effect van als van doping, sommige medicijnen en andere preparaten. Dat is echter niet het soort effect dat wij nastreven. Onze bedoeling is de gezondheid van een gehele kolonie op een hoger peil te brengen en dat daardoor de resultaten beter zullen worden staat als een paal boven water. Maar niet als een donderslag bij heldere hemel. Daar moet je niet voor bij ons zijn!

Andere melkers voeren het systeem in, maar zijn enorm onzeker. Waarschijnlijk hebben ze daar niet alleen in hun duivensportbeoefening last van, maar ook in hun gewone dagelijkse leven. Het gevolg daarvan is, dat deze mensen bij kritiek van andere melkers of als ze uitgelachen worden direct een punt zetten achter die manier van begeleiden.

En natuurlijk zijn er ook melkers die op een hele andere golflengte zitten, en die bewust voor de medische begeleiding hebben gekozen. Hoewel wij vinden dat onze methode medisch ingrijpen niet uitsluit, zullen we toch stelling blijven nemen tegen bepaalde ontwikkelingen in deze hoek.

Vertrouwen

En dan zijn er jammer genoeg ook melkers die ons en onze methode gewoonweg niet vertrouwen. mensen die door onze maatschappij en alles wat zich daar in afspeelt al zo zijn beïnvloed, dat ze ervan uitgaan dat iedereen uit is op materieel gewin, en dat niemand te vertrouwen is. Zo kwam ik tijdens het afgelopen vliegseizoen een melker tegen op een kermis bij ons in de buurt. "Hé oplichter", zei de melker met een lachend gezicht. Hij deed voorkomen alsof het een grapje was, Ik keek hem verbaasd aan en haalde mijn schouders op ten teken dat ik hem totaal niet begreep. (Gelukkig waren mijn vrouw en kinderen doorgelopen, zulke gesprekken zijn nou niet bepaald wat je zoekt). "Hoezo", vroeg ik. "Nou, jullie liegen de mensen allemaal maar wat voor met jullie gekiemde granen en kruidenthees. En ondertussen gooi je zelf je drinkbak vol met medicijnen. Je kunt mij nog meer vertellen". 

Zonder u te vertellen wat het vervolg van dit "gesprek" was, kunt u zich misschien in de situatie verplaatsen. Het is gewoon zo, dat ondanks al de artikelen, toelichtingen, voorlichtingsavonden, boekjes e.d. een aantal melkers twijfelen aan onze goede bedoelingen. Deze mensen trachten te allen tijde onze methode of ons in een kwaad daglicht te stellen. Onbegrijpelijk als je bedenkt dat alles wat we ondernemen juist voor elke melker bedoeld is.

Na deze hele lange omweg, waar u misschien één en ander uit herkent, kom ik eindelijk terug op mijn uitgangspunt.... de mentaliteit van de melker. Juist die melker is ontzettend belangrijk. Hij is zelf de spil waar het duivensportgebeuren zich omheen afspeelt. Hij zet de lijnen uit, koppelt zijn duiven, selecteert en gaat met zijn gevleugelde vrienden om. Daarom in dit allereerste artikeltje een beschrijving van de melker die in staat is zijn duiven natuurlijk te begeleiden. Over welke karaktereigenschappen moet zo iemand beschikken.... Misschien komt u op deze manier tot bezinning op uw eigen handelen en doet u er uw voordeel mee.

1. Een groot doorzettingsvermogen....

Als je kiest voor de natuurlijke begeleiding moet je beschikken over een groot doorzettingsvermogen. Je krijgt veel kritiek, in het begin ontmoet je tegenslagen, je moet er een behoorlijke hoeveelheid tijd in stoppen. Als je dat niet op kunt brengen wordt het niets.

Je kunt niet een klein beetje kiezen voor deze manier van duiven-houden, maar je moet er voor de volle honderd procent achter gaan staan.

2. Je moet "een duif in je hart" hebben

Zorg voor het dier, verantwoordelijkheid voor het welzijn van de duiven op je hok moeten centraal staan. Dit moet een hogere prioriteit hebben dan een incidenteel succesje.

3. Je moet een rotsvast vertrouwen hebben in je eigen kunnen en je eigen systeem

Ik denk dat het heel belangrijk is als je een gezond zelfvertrouwen hebt in je eigen manier van duiven-houden. De natuurlijke begeleidingsmethode wordt vaak schamper van de hand gewezen met de opmerking "amateuristisch geklungel" of de methode "van lekker makkelijk".     Soms wordt onze manier van duiven-houden zo voorgesteld, maar dat is zeker niet het geval Het vergt een grote dosis inzet, standvastigheid, creativiteit en aanpassingsvermogen om je duiven natuurlijk te houden.

Juist omdat we in zo'n kunstmatige wereld leven, waarin ons milieu "verpest" wordt en we steeds meer van de natuur af komen te staan, is het niet eenvoudig je duiven natuurlijk te begeleiden. Pas als je vertrouwen hebt in jezelf en de methode die je nastreeft zul je in staat zijn een systeem van natuurlijke begeleiding te ontwikkelen en te  verfijnen dat past bij jouw hok, jouw duiven en jezelf.

4. Natuurlijke begeleiding

Ik denk dat mensen die de natuurlijke begeleiding in praktijk brengen veel nadenken over de sport en ook over zichzelf als belangrijke component daarvan. Omdat de natuurlijke begeleidingsmethode nog volop in ontwikkeling is, is dat noodzakelijk. Je kunt geen kant en klaar recept van ons verwachten dat op elk hok en elke situatie toepasbaar is...

Tot slot...

Het volgende artikel gaat over Adriaan de Bruin. Een man van het eerste uur, die nog steeds bezig is, de natuurlijke begeleidingsmethode op zijn hokken verder uit te bouwen. Hoe is hij de laatste jaren gevaren. Staat hij nog steeds voor de volle honderd procent achter onze methode? Hoe waren de resultaten en wat waren zijn ervaringen... Ik hoop dat het een interessant artikel wordt.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.