Duivensites.nl
 
Schone Schijn in de duivensport
Rob van Hove  9-7-2010
 

Ik heb de perikelen van de lossing adviezen een beetje gevolgd. Ik lees op Duivensites.nl een NPO bericht dat voornamelijk gaat over afgelasten van jonge duiven vluchten en inkorten van de dagfond. Daarna ga ik buurten bij Afdeling 5, want dan wil ik weten wat mijn voormalige bestuurders hiervan vinden. En daarna surf ik ook nog naar Pipa om de stand van zaken daar in België op te meten. Op die manier doe ik aan het verzamelen van informatie. Owja, en ik mail met enkele duivenvrienden om hun opinie te beluisteren. Nou, dan heb ik mijn rondje langs de hokken wel gehad. Dit, allemaal in een tijdbestek van 10 minuten? Meer zal het niet zijn.

Weerhaantje

Is me iets in de berichtgeving opgevallen en vind ik het waard om te reageren? Ja, dan schrijf ik enkele korte mails, zonder daar een inhoudelijk antwoord op te verwachten, want als ik 1 ding aangeleerd heb is het: niks verwachten. En mocht er plotseling toch een snelle reactie in de mailbox vallen, dan is het nog vroeg genoeg om van mening te veranderen:-) Ja, klopt! Ik kan heel snel van mening veranderen, wanneer ik merk dat ik ongelijk heb of onvoldoende was geïnformeerd. Ja, waarom zou ik me hier voor schamen? Ik weet dat ronddraaien als een weerhaantje niet gezond is voor het verstand, maar vasthouden als een berg aan Mozes, levert alleen maar een vorm van sclerotisch denken op. Je hersenen slibben dan dicht, letterlijk! Túúúrrluk, los van het gezonde verstand, kunnen we ook luisteren naar ons hart, maar ik tracht deze beide te combineren.

Mijn punt?

Ik zal mijn punt maken: ik lees in de NPO adviesberichten niks over de grote fond! Waarom niet, zegt mijn verstand? Gelukkig, bij de afdeling 5 zijn ze wel wakker en maakte ze daar 2 juli j.l. ook gewag van. Daar komt nog eens bij dat de bestuurder van deze afdeling zich totaal afgedroogd heeft gevoeld, door liefhebbers uit zijn kring van verenigingen. Die slingerde allerlei nare ziektes en verwensingen naar zijn hoofd, dat maakte deze vrijwilliger zo boos dat hij zijn verweer in zwartwit op de homepage had afgedrukt. Ongewild (?) had hij met zijn diapositieve bericht, de rest van de site onvindbaar gemaakt. Ik dacht, dat het zwart witte bericht bij elkaar 2 dagen te zien was. Kortom, wat ‘een welgemeend’ bureauberichtje uit Veenendaal kan veroorzaken bij een mens. In ieder geval heeft het spreekwoordelijk de stoom uit de oren van een aantal afdelingbestuurders doen roken. Kijk, zo’n ervaring grijpt me toch bij de keel en doet mijn hart bijna stilvallen, want wie geeft die melkers het recht om deze bestuurder voor rotte vis uit te maken.

Politiek gedoe!?

Van de desbetreffende afdeling moest ik weten dat hun beslissing om mee te gaan met het hitte advies van de npo, gefundeerd was op politiek??? Iedereen heeft het mogen zien, want het stond op pagina 861 van de SBSTeletekst. Ik geloofde mijn eigen ogen niet, want sinds wanneer houden wij melkers ons bezig met politiek gedoe? Ik wist wel dat belangenverstrengeling (commercie en duivensport een fijne hobby) de dood in de duivenpot heeft doen belanden, maar voor zover ik weet heeft het fijne spelletje niks met Den Haag te maken. De term (politiek gedoe) zal wel een vervanging zijn voor de werkelijkheid, zoals die door de diverse belanghebbende wordt opgemerkt.

Verbazingwekkend

Het is voor mij als zelfstandig mens verbazingwekkend, dat een koepelorganisatie via persberichten met haar onderbazen communiceert. Per slot van rekening, zijn de afdelingen de bovenbazen, want zij zijn het die Veenendaal bestuurlijk hebben geplaatst. Het zijn de heren kiesmannen, die stemmen uit naam van de individuele melkers. Een gezonde verhouding tussen onder en bovenbazen is er een van elkaar regelmatig bezoeken om misverstanden te proberen op te ruimen. Nederland is relatief klein en als je het te druk hebt, dan pak je de telefoon of je stuurt naar de secretarissen een overlegberichtje. Maar, je gaat niet over de hoofden heen persberichten op het internet en teletekst plakken, dat doe je niet, als je oprecht met elkaar een goed of weloverwogen besluit wilt nemen! Of je motief moet zijn om stemmen te winnen voor het winterseizoen. Niet bij de kiesmannen maar bij de man en vrouw thuis met een duivenhok in de tuin. Maar ja, hebben hun verantwoordelijkheid nu eenmaal gedelegeerd naar hun bestuurders. En die kunnen ze bevragen op de ledenvergaderingen of via een buitengewone vergadering, als het helemaal anders moet.
Maar op de een of andere manier, willen ze in Veenendaal scoren bij het grote melkers peloton. Dit is niet juist, wanneer het gaat om bestuurlijke zaken, want dan communiceer je met ruis en dat leidt tot ongewilde verhardingen aan de kiestafels.  

Zoeken naar de toekomst: ‘Vertrutting…?’

Ik raad ze in Veenendaal en haar afdelingen aan om ‘s winters te werken aan een goede of betere verstandhouding. Laten ze in het winterseizoen de koppen bij elkaar steken en met liefde voor de duivensport beslissingen nemen. Kijk, met elkaar achterom het afgelopen seizoen in en evalueer. Daarna draai je het hoofd 180 graden en de neuzen staan naar voren gericht; probeer met elkaar te zoeken naar eerste tekenen van een veranderende toekomst. Ik las bv dat iemand heeft gemerkt, dat de duivensport aan het “vertrutten” is geslagen! Een ander zal misschien roepen: ‘je hebt het over een toename van medicijngebruik om zieke duiven alsnog wedstrijd klaar te krijgen?’ Weer een andere kiesman, zal roepen: “Stel, als we vandaag opnieuw zouden beginnen met de duivensport, hoe zouden we dit dan doen…?”

Slotakkoord of toch liever resoluties schrijven?

Na enkele overlegsessies van max. 2 uren, kan er een soort van concept slotakkoord bereikt worden, die netjes uitgetypt te downloaden zal zijn, via de moderne npo site. Op deze manier heb je al die speciale of ingelaste Algemene Vergaderingen niet nodig. Niemand hoeft dan aan politiek gedoe te denken en (ozo professioneel???) van te voren een aantal resoluties in zijn attaché koffer te stoppen.

Rob van Hove

PS. Ik heb de weerberichten voor de gewone man gelezen en die geven extreem hoge temperaturen aan in o.a. Frankrijk. Ik ben benieuwd hoe Tarbes zal verlopen?
Iedereen weet van die luchttrillingen, als je in de file staat; de warmte die van de aarde terugstraalt de lucht in. Wat zal dat voor effect hebben op de duiven òf is dit een vorm van duivenvertrutting?

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.