Duivensites.nl
 
Dagboek (5)
Gert Jan Beute  23-7-2010
 

Op maandag de 12e juli zijn de jonge duiven naar Blokzijl gebracht, dat zal zo'n 25 km zijn. Ditmaal waren we eerder thuis dan de duiven, misschien toch wat problemen met de storingen in de lucht. Tegen 11. 00 uur begon hier de eerste regen te vallen, hopelijk krijgen we hier het noodweer niet. De oude duiven zijn er vanmorgen even niet uitgeweest, de jongen komen nu op de eerste plaats, vanavond rond 16. 00 uur mogen ze nog even buiten. Morgenvroeg mogen ze weer als eerste, het lijkt koeler te worden morgen dus dan kunnen de jonge duiven best wat later weg (10/11. 00 uur).
Op dit ogenblik hebben we een duivencoach hier aan het werk, Anthony Scholten uit Giethoorn zet een nieuw plafond in onze woonkamer. Anthony is een beginner op duivengebied maar met een fanatieke inslag, dus dat komt wel goed met hem.

Dinsdag de 13e juli

Het is weer dinsdag, dinsdag de 13e... zou dat ook ongeluk brengen? We hebben vrijdag de 13e maar misschien is dinsdag nog erger hahaha. De duivinnen er vanmorgen om 07. 30 uit gedaan, ze hadden niet heel veel zin, na 30 minuten vielen ze op het dak, even een keer laten schrikken, toen vlogen ze tot 09. 00 uur. Nu de doffers er uit.
De lucht begint wat te breken, dus zo maar even de jongen in de mand. 1 jong kan niet mee, die kwam vanmorgen terug... dus waar die het nachtje heeft doorgebracht? Ik zal ze gelijk weer even tellen, ik denk dat er 64 zijn, wat denkt U? De koppel kwam gister niet helemaal tegelijk bleek later, na de middag kwamen er nog enkele stuk voor stuk. Die waren op de koffie geweest bij Wilco Wiggeman in Scheerwolde (combinatie Spin-Wiggeman), ze kregen geen gebakje dus kwamen snel terug...

Vanavond gaan de 4 overgebleven overnachtduiven mee naar Bordeaux (1013 km), over het gehele jaar ben ik 5 duiven verspeeld, 1 eigen en 4!! overnachtduiven (van de 8), wel eens een duifje een dag of een week achter, maar ze kwamen allemaal terug (- 1 dus van 8 Mei), van de 8 overnachtduiven ben ik er 4 kwijt. Vorige week nog 1 van Menen (308 km). De overgebleven 2 koppels 003, 006, 016 en 011 gaan vanavond dus op Bordeaux. Ik wilde ze op Bergerac spelen, en voor die tijd nog een paar keer mee geven met de jonge duivenvluchten.. maar door de 2 weken uitstel is er geen mogelijkheid meer. Dus nu maar mee op deze vlucht. Ze zijn goed vol, hebben alles gehad wat mijn eigen duiven ook krijgen dus kans hebben ze. Ik denk dat ze er eind van het jaar uit gaan (ben geen overnacht-man).. maar als er nu 1 vroeg vliegt zaterdag.. mag hij blijven... Maar omdat ik zelf werken moeten en Klaasje op de markt staat met hobby-spullen kan niemand van ons naar het clubgebouw... maar Albert Jan de Jong de NPO voorzitter komt ze persoonlijk halen, dus die zijn wel in goede handen (berichtje van de auteur, de overnachtduiven kwamen juist super, 3 van de 5 prijs in het NIC en voor 2 uur alles thuis !)
De jongen weer naar het "surfstrandje" gehad bij Vollenhove, 64 stuks, gelukkig ook 64 weer thuis. Klaasje had ze al binnen toen ik thuis kwam. Er even een kwartiertje op mijn gemak bij gezeten, de twee dochters van Michigan x Amabel zijn heel erg mak, 434, 435, ze komen zo op schoot zitten. De afdelingsmand zit al onder de stront van binnen en buiten, maar dat is goed, dan zijn ze er niet meer bang voor. De meeste jongen drinken nu uit de blauwe bakken i.p.v. uit de drinkbak, ze denken dat het lekkerder is hahaha.

Woensdag de 14e juli

Gisteren was het de 13e.... en toch echt een pech dag. Bij de duivinnen heb ik een schuiven plafond, die schuiven zijn al 40 jaar oud en staan helemaal bol... nu was er gisteren een schuif naar beneden gevallen... op het kopje van Carys 913, ze is niet dood, maar totaal van de wereld, het lijkt alsof ze paramixo heeft. Hopelijk komt het nog goed, voor de vluchten lijkt ze me uitgeschakeld, maar misschien komt het weer goed genoeg voor het kweekhok, ze speelde dit jaar een 1e in het ACG.
De jonge duiven hebben vandaag een antistress dag, dus hebben na hun ochtend training een bad tot hun beschikking, de kleppen staan open, ze mogen tot ongeveer 1 uur buiten spelen vandaag. Morgen gaat de temperatuur weer naar beneden en breng ik ze nog even naar Vollenhove. Vrijdagmorgen ga ik rond 05. 30 naar België om de oude duiven nog een training te geven van zo'n 200 km, enkelen moeten volgende week mee naar Blois 680 km, en een training is voor iedereen goed (ook voor mij..... hahahah). Nu kunnen de ouden vanaf dit weekend reeds mee naar Ede (met de jonge duiven), maar dit is me net te kort.

Donderdag de 15e juli

Vanmorgen de jonge duiven weer naar Vollenhove gebracht, los gelaten om 10. 52 uur, thuis om 11. 10 uur... record hahaha met windkracht 6/7 op de poepert hahaha.
Gisteren nog 11 schitterende jongen mogen ontvangen van Hans Eijerkamp & Zonen, Richard vd Horst en Elco Homma waren de gehele dag bij Eijerkamp en namen deze jongen voor mij mee. Ik heb ze niet echt goed bekeken, een gouden ring om en hup tussen de kwekers in de mega grote volière. Eind van het jaar bekijk ik ze en beoordeel of veroordeel ik ze. De besten gaan op de kweek. Ik heb nu wel een 30/35 tal jonge duiven in de volière lopen, uitgezocht uit speciale koppels of nieuwe aankoop. Maar hier worden misschien maar 5 van gebruikt volgend jaar, alleen de 8-tjes en 9-minnen mogen blijven.

De jongen krijgen vandaag dubbel voer, ik wil dat als ze zaterdag los gaan een extra brandstof tank hebben, dat ze dan niet vallen neem ik op de koop toe (maar ze komen wel thuis)
Morgen gaan we rond 05. 30 uur weer naar België voor een lapvlucht voor de oude duiven van 180/200 km. Dan zijn we voor 13. 00 uur weer thuis en hebben we nog tijd genoeg voor de jonge duiven (inmanden vanaf 16. 30 uur in de club).

EIND VAN HET SEIZOEN: LET OP: TAARTVLUCHTEN INMANDEN BIJ PV de VREDESDUIF te NOORDWOLDE

Vrijdag de 16e juli

Net terug uit België, vanmorgen om 05. 30 uur vertrokken om de oude duiven te lappen op zo'n 200 km (Baarle Hertog). gelost om 08. 10 thuiskomst om 09. 55 tot 10. 02 uur. Even bij Ronnie van Tilburg geweest.
De jonge duiven hebben vanavond hun 1e vlucht, we zullen zien hoe het gaat. In principe is de eerste vlucht bij ons altijd kl. te, maar dat kwam omdat we in een niet geventileerde auto zaten en als afdeling gelost werden, nu verwacht ik een beter verloop. Door de nieuwe indeling en door de nieuwe auto. We hebben nog 63 jongen waarvan er 22 op nest zitten (11 koppels). Van Eijerkamp & znn heb ik nog 7 van de 14 om mee te spelen en van Jouke Rottinè heb ik nog 3 van de 10.

Zaterdag de 17e juli

Bedankt voor de vele felicitaties die ik mocht ontvangen naar aanleiding van ons super seizoen met de oude duiven en de bijbehorende kampioenschappen, erg bedankt!
De jonge duiven gelost te Ede om 07. 45 uur, dus mooi op tijd. Om 08. 50 belde Hans stephanus (lid van onze club maar wonende in Steenwijk) dat hij 1 klokte om 08. 50 (8 duifjes mee), bij ons viel de eerste om 08. 54. 44 het was Dale uit Kleinzoon Chè van vd Stouwe Douna, deze doffer was gister net vader geworden van zijn 1e kind. Het verloop is nog niet super, nu ik dit schrijf hebben we een 30 van de 63 (10. 21 uur), het verloop is bij velen in de club niet goed, maar bij Ydo en Elco bv wel heel goed, die hadden er zo 10 van de 20. Maar rond 10. 00 sprak ik met een jeugdlid die er 20 mee had en nog niets had. Onze 1e duif maakt 1426, 373 mpm

Net (rond 11. 30/12. 00 uur) gesproken met een aantal leden 6 van de 18, 2 van de 8, 20 van de 25 en wij 34 van de 63, we zitten er een beetje tussen in. Komt wel wat na nog, nu de laatste 2 uurtjes bijna niets, het regent hier al 2 uur.
Net terug uit de club, ongeveer de helft was thuis (14. 00 uur), enkele uitzonderingen, de Gebroeders Homma hadden als enige meer dan 50% prijs zelfs, Erwin Winters had de meeste thuis. Ook enkele uitzonderingen naar beneden w. o. 3 van de 19 thuis.
Piet Beerda (die niet africht) had 1, 2, 3 maar moest toen ook 7 minuten wachten, wij zelf klokten de 4e prijs (663 duiven), Wim van Dijk had ze goed met 7 tegelijk, maar dan ook 6 minuten wachten. Jan & Erwin Jongedijk hadden ze ook goed met 8 van de 44 op plaats 39, super voor iedere winnaar !
We hebben nu 40 (14. 50 uur) nog 23 stuks hahaha, die hebben gelijk Blois gevlogen, als ik morgenavond op 50 zit ben ik tevreden! Dan heb ik 50 die stuk voor stuk zelf thuiskwamen... enne u ziet maar dat het kan.. Guus Geluk (de 054) opgevangen voor 3 weken terug door Ale Terluin, en een week later van straat geraapt door Peter Onrust is..... thuis! (zelf thuisgekomen), en als hij het kan... moeten de anderen het ook kunnen of blijven maar weg!

Tot volgende week.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.