Duivensites.nl
 
Duiven met verstand, bestaan die…?
Rob van Hove  25-7-2010
 

Je hebt mensen met verstand van duiven, maar heeft een duif ook verstand? Om deze vraag van een antwoord te voorzien, zal ik eerst aan mezelf verklaren wat verstand, eigenlijk betekent. In de regel wordt het mannelijke denkvermogen gelijk gesteld met de ratio. Vrouwen zijn niet rationeel, maar maken minder ongelukken (verhoudingsgewijs) dan wij mannen. Is het dan rationeel om te hard of te gevaarlijk te rijden op de A4 van Amsterdam naar: Leiden? Ik kan een waslijst aan koude grond feiten oplepelen, die aantonen dat verstand hebben én ook gebruiken iets heel anders is.

Rob van Hove

Voor mij als man met een aanleg voor irrationele zaken, heb grondig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van emoties; dit heb ik meer dan 18 jaar weten te doen als trainer/coach van zakenlui. Ik mag op grond van ervaring zeggen, dat verstand te maken heeft met het kunnen beheren van emoties in ’t leven. De vraag is: ‘Ben je daar goed of slecht in.’ En dat is iets anders dan beweren dat wij mannen rationele of verstandelijke denkers zijn, nee, wiskundig kunnen denken, heeft niks van doen met veilig autorijden of je moet er statistiekjes van willen maken, want dan moet je meestal bij een man zijn.  Wie er meer goed van geloof is: man/vrouw dat durf ik als man niet te beweren, maar ik las laatst een quote: ‘dat je statistieken alleen moet geloven, als je ze zelf hebt opgesteld, want dan kun je ze naar eigen goeddunken bijwerken.’ Maar dit voor in de kantlinie.

‘n Duivenkoppel met verstand van vlug en snel nestelen

Een dier, dus ook onze gevleugelde tweepoter, beschikt over emoties. Het grootbrengen van een koppel jonkies, wordt met zeer veel toewijding uitgevoerd. Daar kunnen wij als mensen soms een voorbeeld aan nemen, maar ondanks de grote mate van aanwezige wijsheid bij dieren, heb ik mijn duiven nog nooit kunnen betrappen op een leugentje voor bestwil. Ik heb ze bijna nooit iets verstandigs zien doen, behalve die ene keer (misschien) dan, dat ze de ‘broedmatjes’ om eieren minder snel te laten breken, eerst uitpluizen (met pootjes en snavel) om daarna niet meer op zoek te gaan naar stokjes of ander nestmateriaal. Kijk, dat vind ik een verstandige manier om met minder inspanning meer te bereiken, want het voortdurend heen en weer vliegen (en halverwege kwijtraken, omdat het stokje niet lekker vlot mee wil enz.) kost een hoop emotie ofwel nestel vliegbewegingen.

De natuur is energiezuinig…

Ik heb het vermoede dat een koppel met nesteldrang, die van hun ‘verstandige baas’ een rubber broedmatje in de schaal hebben gekregen, toch op zoek blijven naar stro’tjes en takjes uit de tuin. Zodra, een doffer of duivin in de gaten hebben, dat de broedplek pluisbaar is leggen ze zichzelf de beperking op om niet nodeloos over te gaan tot zinloos handelen, want dit kost de natuur (o.a. het duivenkoppel)  energie. Niets is zo zuinig op haar energie dan de natuur! Vandaar dat je zou kunnen concluderen, dat postduiven verstandige dieren kunnen worden, wanneer je ze daartoe in de gelegenheid stelt!

Tot zover,
Rob van Hove

PS. In detail genomen kan een duif niet bogen op eigen winst- en verliesrekening, als het gaat om verstandig handelen, daarvoor heeft het vooralsnog eerst een handige of verstandige duivenmelker bij nodig, maar geef je ze eenmaal de kans, dan kun je rekenen op steeds meer verstandige en dus energiezuinige duiven op de hokken.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.