De afgelopen winter was er veel discussie over het nationale overnachtprogramma. Op de kalender was de tweede vlucht 14 dagen na St. Vincent gepland en daarvoor konden de overnachtspelers weinig begrip opbrengen. Omdat Stichting Marathon Noord een groot deel van de overnachtspelers vertegenwoordigt heeft het bestuur van Marathon Noord, in het bijzonder de voorzitter, veel moeite gedaan om verandering in het programma te krijgen, Mede door deze inspanningen heeft dit op het laatste moment tot resultaat geleid waardoor Cahors werd aangewezen als vlucht die tegelijk werd gehouden voor de sectoren 2, 3 en 4. De duiven konden op vrijdag om 13.30u. worden gelost en hadden een wind waaraan een beetje zuid moet hebben gezeten want de eerste duiven vielen al vlak na 5 uur. Gelukkig waren er geen nachtvliegers en konden we spreken over een mooie vlucht met een goed verloop.
De liefhebber
De winnaar van dit laatste concours dat telde voor het kampioenschap van de middaglossingen werd Marcel Jansen(48) uit Ewijk die als afdelingschef bij Intratuin zijn brood verdient.
 Marcel woont samen met zijn vriendin Astrid en heeft een zoon en een dochter. De zoon helpt wel als het nodig is en met het melden van de duiven via Internet omdat Marcel ook meldpost is maar verder zijn de duiven hoofdzakelijk een hobby van Marcel. Er werd in 1990 begonnen met duiven door de voormalige schoonvader die ook duiven had “zo ben ik besmet met de duivensport” en vanaf midden jaren 90 werd gestart met de overnachtfond.
Accommodatie
Het accommodatie bestaat uit twee delen, een hok op de grond van 5 meter en een hok van ongeveer 10 meter boven op de schuur.
 Schoonmaken van de hokken is geen bezigheid waar veel tijd aan wordt besteed. Het hok boven op de schuur is zo droog dat de luchtvochtigheid soms maar 10% is. Een nadeel van niet schoonmaken is dat er veel aandacht moet worden gegeven aan al het ongedierte, groot en klein.

Omdat je van buiten af door de voorkant van het hok kan kijken was het moeilijk om het ventilatiesysteem een naam te geven. Uiteraard is er dan ook geen verwarming of mechanische ventilatie aanwezig en kunnen we spreken over “eenvoudige” hokken waarop het voor de duiven goed toeven getuige de geleverde prestaties. Jaarlijks bewonen tussen de 35 en 40 koppels de hokken en wordt met ongeveer 20 koppels de vluchten afgewerkt daarnaast zijn er een aantal kweekers. De dakbedekking bestaat uit asbestplaten en in de zomer kan het “heel heet zijn” zegt Marcel. Door de ruimte in het hok is het lastig de duiven te pakken wat te gevolg heeft dat de duiven niet makkelijk binnenkomen als ze iemand in de buurt zien. “Als de duiven me zien komen ze niet naar beneden dus we zitten altijd ver van het hok af te wachten” zegt Marcel. Dit is des te vervelender omdat Marcel nog met gummieringen speelt. “Ik kan niet geloven dat de duiven snel naar huis komen voor mij” zegt Marcel lachend.
Verzorging
Alle duiven worden in het begin van het seizoen gekoppeld en op het nest gespeeld. Er wordt daarna geen moeite meer gedaan om de duiven op een bepaalde stand te houden, ze worden gespeeld op de stand zoals die op dat moment is. Dat betekent dat een duivin soms niet meekan omdat ze moet leggen maar dat is dan zo. Goede duiven krijgen vaak mindere partners en soms late jongen die vervolgens niet mee gaan op de vluchten waardoor de neststand behouden blijft en de partner na de vlucht altijd thuis is. “Voordat ik het vergeet te zeggen, de duiven krijgen van mij nooit een bad” wat een opvallende uitspraak en opvatting is vergeleken met vele andere liefhebbers. Voor het loslaten worden de duiven eerst gevoerd wat het trainen te goede komt. In de winter is de verzorging “makkelijk” en wordt er weinig aandacht aan de duiven besteed. De vader van Marcel (74) verzorgt de duiven dan door vaak ruim te voeren en de waterbakken bij te vullen met de gieter. “Na een paar dagen zien de bakken er dan niet al te schoon meer uit maar schijnbaar is dat geen probleem voor de duiven.” Door de last van de roofvogels worden de duiven vanaf eind november niet meer losgelaten. Tijdens de vluchten wordt wel veel werk gemaakt van africhten dat kan door zelf wegbrengen of meegeven met de korte vluchten die door de afdelingen worden geboden. Voor de medische verzorging wordt 3 keer per seizoen naar Hoekstra gegaan. Wat wel regelmatig wordt gedaan is drie dagen kuren om schone koppen te krijgen. Ook een kruidenextract staat bij de duiven regelmatig op het menu. Er worden zo’n 50 jongen gekweekt die in hun geboortejaar 10 keer worden weggebracht tot de Belgische grens en als jaarling worden ze ingespeeld vaak tot de dagfond en als tweejarige moeten ze op de overnachting. “De jaarlingen worden makkelijk kapot gespeeld en daarom ga ik er voorzichtig mee om”.
De duiven
De winnende duif is een duivin met ringnummer 6-1908922 “de 922” welke op eieren van 10 dagen werd ingekorfd. Toen Marcel rond 5.00u. op het hok kwam liep de winnaars al in het hok. Bij het in de hand nemen voelde ze nog klam aan. Om 5:07:36u. kon de gummiering geklok worden wat een derde plaats in sector 3 opleverde en de eerste bij Stichting Marathon Noord.
Het was voor deze topper niet de eerste koprijs want er werden eerder zowel nationaal als in de kring topklasseringen behaald. Het is een vrij rustige duif die niet heel fel is op het nest en ook geen uitbundige vlieger is. Het duivenbestand is in hoofdzaak opgebouwd uit duiven van Piet Heikamp uit Zetten en Willems uit Helmond en als laatste zijn duiven gehaald bij Steketee uit Ierseke. Verder ruilt Marcel, die altijd op zoek is naar goede duiven zoals hij zegt, het liefst met anderen om op die manier het hok te versterken.

Namens Marathon Noord overhandigt Wim van Dorrestein (r) de felicitaties
De mooiste herinnering in zijn duivensportloopbaan was het behalen van de eerste in de Fondspiegel in categorie 7 een aantal jaren geleden. “Wat dan zo mooi is dat het Wilhelmus wordt gespeeld tijdens de huldiging, daar krijg je kippenvel van”. Naast deze topprestatie heeft Marcel al diverse topklasseringen behaald in de afdeling en fondclub wat aangeeft dat we bij een topspeler op bezoek waren. Verspelen van duiven van de vlucht of door roofvogels wordt als het meest vervelend in de duivensport ervaren. Marcel is van mening dat iconen in de duivensport, topliefhebbers e.d. “gebruikt” moeten worden om de duivensport te promoten, “die mensen hebben een verhaal en laat ze dat ook vertellen”. Het was een prettig bezoek bij een voor ons minder bekende liefhebber en we wensen Marcel samen met Astrid nog veel sportplezier.
Heimen Huisman
Website SMN: www.marathonnoord.nl
|