Duivensites.nl
 
Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven
Van de NPO  11-8-2010
 

Ook dit jaar zijn en worden weer diverse controles op het oneigenlijk gebruik van substanties gehouden. Dit werd vroeger doping genoemd. Omdat niet altijd duidelijk is welke stoffen verboden zijn, volgt een korte toelichting.

Op de lijst van middelen die niet gebruikt mogen worden staan geen merknamen  maar hoofdgroepen van stoffen. Deze hoofdgroepen zijn:

  • Corticosteroïden
  • Niet-steroïdale ontstekingsremmers
  • Anabole steroïden
  • Bèta-agonisten
  • Diuretica

Er is niet voor merknamen gekozen omdat er regelmatig nieuwe merken op de markt komen met weer nieuwe namen. Deze lijst zou niet lang actueel kunnen zijn. Daarom is gekozen om de werkzame stoffen te benoemen.

Als u iets koopt, informeer dan altijd naar de samenstelling van het product en vraag of er geen stof uit een van de bovengenoemde verboden middelen inzit. Middelen als cafeïne, aspirine en hoestsiroop lijken onschuldig, maar ook deze bevatten stoffen uit bovenstaande lijst. Let hier dus goed op, want uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor wat u aan uw duiven geeft.

In het Reglement Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven N.P.O. wordt een uitzondering gemaakt voor substanties die door een dierenarts zijn voorgeschreven om te gebruiken als medicament. 

Duiven die volgens artikel 4 (op voorschrift van de dierenarts) van dit reglement een veterinaire behandeling ondergaan, mogen niet deelnemen aan wedvluchten en moeten in een van de overige duiven afgescheiden ruimte worden gehouden. Dit is voor de gehele duur van de behandeling en ook nog drie weken na de behandeling.

Als duivenhouder bent u reglementair verplicht aan de dierenarts te vragen een verklaring af te geven met medische gegevens over de behandeling, waarin tevens de wachttijd van drie weken vermeld staat. Deze verklaring stuurt u per omgaande naar Bureau N.P.O..  Wanneer u gecontroleerd wordt, dan is bekend dat uw duiven een veterinaire behandeling ondergaan.

Let op: niet de dierenarts, maar u als lid bent verantwoordelijk voor het oneigenlijk gebruik van substanties bij uw duiven. Vraag dus altijd of een bij de behandeling gebruikt medicijn een van de genoemde stoffen bevat!

Onderzoekslaboratorium

Door het NPO Bestuur is het Federaal Voedingslaboratorium Gent te Gentbrugge (België) aangewezen als laboratorium van onderzoek. Bij een positieve uitslag (er worden verboden middelen gevonden) mag u vragen om een tegenonderzoek. Tegenonderzoeken worden in ditzelfde laboratorium uitgevoerd. De vrager van een tegenonderzoek mag een externe deskundige toezicht laten houden op het onderzoek.

Als ook het tegenonderzoek positief is, worden de kosten van beide onderzoeken verhaald op de liefhebber. Blijkt uit het tegenonderzoek dat géén oneigenlijke stoffen zijn gebruikt, dan worden de kosten verbonden aan beide onderzoeken betaald door de NPO.

In mei en juni hebben al diverse controles op het Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven plaatsgevonden, waarvan de uitslagen ook al bekend zijn. Tot nu toe zijn gelukkig alle uitslagen negatief.

Uitslagen controles Oneigenlijk gebruik van Substanties - 2010

Naam Woonplaats Uitslag Controledatum
G. Bergman Zwolle negatief    28 mei 2010
H. de Bruine Kamperland negatief 5 juni 2010
J. Cuipers Montfort negatief 30 mei 2010
G.E. Doppenberg Nijkerk negatief 31 mei 2010
J. Eberson Susteren negatief 30 mei 2010
O.K. Everts Foxhol negatief 2 juni 2010
T. Holierhoek De Lier negatief 6 juni 2010
Comb. van de Hurk Meteren negatief 7 juni 2010
H. Jansen Best negatief 30 mei 2010
G. Jansen Vriezenveen negatief 31 mei 2010
G. Jansen (2) Vriezenveen negatief 31 mei 2010
H. Koopman Ermerveen negatief 5 juni 2010
J. Kuijzer Krommenie negatief 30 mei 2010
C. Leijtens Oostelbeers negatief 30 mei 2010
G. Lokhoff Breda negatief 30 mei 2010
Gebr. Löwik Almelo negatief 6 jui 2010
J.O. Melaard Stad a/h Haringvliet negatief 7 juni 2010
J. Moerland Stavenisse negatief 29 mei 2010
H & A. Roest Tijnje negatief 31 mei 2010
Comb Ruyven v.& Leeuwen Maasland negatief 27 mei 2010
G. & R. Schuiling Wijhe negatief 27 mei 2010
F. Stet Monnickendam negatief 6 juni 2010
G. Twaalfhoven Uitgeest negatief 30 mei 2010
Dick Vaders Oud Vossemeer negatief 29 mei 2010
P. Veenstra Drachtstercompagnie negatief 31 mei 2010
P. Verhoork Voorschoten negatief 30 mei 2010
Comb. Vervaart-de Heijde Oudenbosch negatief 31 mei 2010
D. van de Vrede Bergschenhoek negatief 27 mei 2010
A. Wassink Nijkerk negatief 31 mei 2010
T. van Wissen Voorschoten negatief 30 mei 2010
A. van Zonneveld Nieuw Roden negatief 31 mei 2010
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.