Duivensites.nl
 
Kampioen ochtendlossingen Jan Doppenberg Voorthuizen
Heimen Huisman  6-9-2010
 

Het is traditie bij Stichting Marathon Noord dat na het actieve seizoen als de eindstanden voor de kampioenschappen zijn opgemaakt de top 3 van kampioenen wordt bezocht en gehuldigd. Tot 2002 waren dit uitsluitend de kampioenen op de middaglossingen maar vanaf 2002 zijn daar ook de kampioenen op de ochtendlossingen bij gekomen. Na een aarzelende start wordt voor deze discipline door een toenemend aantal deelnemers ingeschreven. Was er in 2009 met 216 deelnemers aan de ochtendlossing een record dat werd in 2010 overtroffen met 240 deelnemers. Het bestuur heeft een paar jaar geleden deze toename aangemoedigd door de hoofdprijzen bij de ochtendlossingen op hetzelfde niveau te brengen als bij de middaglossingen.

Als er vooraf gevraagd wordt een gebied aan te geven waar de kampioen zal wonen zou dat zonder twijfel het westen van het land geweest zijn. Vanaf de start in 2002 woonden alle kampioenen op de ochtendlossingen in het westen van het land. Deze trend werd dit jaar doorbroken door Jan Doppenberg uit Voorthuizen die de overwinning voor zich opeiste.

Jan werd in 2009 al 5e op de ochtendlossingen en keizerkampioen in Fondunie 2000 wat aangeeft dat hij zijn mannetje al stond en dit geen toevalstreffer is. Hiermee bewijst Jan dat het geen uitgemaakte zaak is dat het kampioenschap ochtendlossingen in het westen van het land terecht komt en liefhebbers in andere delen van het land kunnen meedingen naar de hoogste trede.

De kampioen

De man die dit huzarenstukje heeft uitgehaald is Jan Doppenberg (45) uit Voorthuizen. Jan runt een klusbedrijf, is getrouwd met Connie en heeft 3 kinderen.
Door zijn vader, die ook duiven had, kwam Jan in aanraking met de duivensport en speelt sinds 1988 op eigen naam. Dat doet hij alleen want de andere gezinsleden zijn niet actief bij de duiven betrokken behalve het verlenen van wat hand en span diensten.


De accommodatie

In een U-vorm staat een hok van 30 meter dat uit 10 afdelingen bestaat en in de winter door ongeveer 180 duiven wordt bewoont. Hiervan zijn er 130 beschikbaar voor de vluchten de rest zijn kweekers. In zomer worden 120 jongen gekweekt.

Bij het horen van deze aantallen krijgt het behaalde kampioenschap nog meer glans. Want de punten werden door 3 verschillende duiven behaald en je moet toch wel enige kijk op duiven hebben om telkens de juiste duiven als getekenden aan te wijzen.
Jan vertelde dat hij een paar jaar geleden gaten in de voorkant van het hok heeft gemaakt en vanaf dat moment werden de duiven binnen een week strak en glad en verbeterden de prestaties.
Van binnen zijn de hokken functioneel met in sommige hokken roosters. Wat opvalt, is de ventilatiestrook in het midden van het plafond en niet zoals bij veel anderen tegen de voorkant van het hok. 

Spelmethode en verzorging

De duiven worden allemaal op het nest gespeeld en liefst op eieren van 10 dagen. Voor de eerste overnachting worden de duiven dan gekoppeld zodanig dat ze op de gewenste stand zitten. Nadat ze zijn ingekorfd worden alle nesten leeggemaakt en als ze thuiskomen hebben ze een leeg nest. Dan beginnen ze opnieuw een nest te maken en als ze weer tien dagen zitten te broeden worden ze gespeeld. Op Barcelona zijn ze wel op jongen gespeeld.
Voorafgaand op Barcelona hebben de duiven alleen wat vitesse vluchten gehad en zijn daarna meegegaan.
Sinds de aanpassing aan het hok worden ook weinig medicamenten gegeven omdat de duiven gezonder zijn. Natuurlijk wordt wel eens een geelkuur of iets voor de koppen gegeven maar dat is vaak meer voor de eigen gemoedsrust.
Op het hok zijn allerlei soorten mineralen ruim aanwezig en een teentje knoflook in het water ontbreekt ook niet. Er wordt een mix van Turbo Energy en Fond van Matador gevoerd.
De jongen worden tijdens de bouwvak afgericht en daarna alleen op de natoer gespeeld.
Om de jaarlingen ervaring op te laten doen moesten deze meestal 2 overnachtingen mee maar dat gaat waarschijnlijk veranderen omdat, vooral op de kortere vluchten in het begin van het seizoen de omstandigheden soms te zwaar zijn.
Jan denkt er over om vanaf volgend jaar de jaarlingen alleen nog op de dagfond te spelen en als tweejarigen te laten kennis maken met de overnachtingen.
Tijdens de winterperiode komen de duiven niet meer los, enerzijds vanwege de roofvogels maar ook om de teugels wat te kunnen laten vieren.

Het duivenbestand van Jan is voor een groot deel opgebouwd met duiven van Erik Aldus uit Opijnen en Gerard van Tuyl uit Hellouw. Jan is wel steeds op zoek naar goede duiven en heeft hij recent duiven van Steketee ingekruisd.

Het kampioenschap

Hoe de punten voor het kampioenschap werden verdiend kunt u lezen in onderstaande tabel.

Vlucht

Mee 

Ringnummer 

Plaats SMN

Barcelona

8

4-1556109 

10

Marseille

6

7-2008668 

6

Perpignan

7

5-2099826 

21


Met deze kampioen heeft Rob Schouten uit Warmenhuizen een waardige opvolger gekregen die tijdens de feestmiddag op 23 oktober a.s. zal worden gehuldigd.

Namens Marathon Noord krijgt Jan de bloemen en felicitaties van Hans Wolfsen (r) en Hermen van der Velden (l)

We wensen Jan veel nog veel mooie uitslagen en veel geluk met zijn gezin.

Heimen Huisman

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.