Duivensites.nl
 
Einde vliegseizoen
Willem Mulder  21-9-2010
 

Het vliegseizoen is voorbij. Hier en daar nog wat taartvluchten. Het is donker in de lucht. Augustus was nat en september is al niet veel beter. De zon laat ons een beetje in de steek en de avonden lengen alweer. Nee, ´s avonds lekker buiten zitten is er niet meer bij. Jammer, want ik hou erg van de zomer.

Ik was nog voor zaken op Tenerife enkele weken geleden. Heerlijk weer daar en een schitterende omgeving. Duivensport is daar nog echt een hobby. Profs kennen ze daar niet. Ook is de kennis van voeding daar zeer beperkt. Ik vraag me dan ook af, of de hokkenrace wel goed wordt ingeschat als het om de juiste hoeveelheid energie in de tank gaat, die de duiven nodig hebben om thuis te komen. Er zijn boven de zee geen plekjes om even uit te rusten. Dan is het kopje onder in de golven. Onverantwoorde duivensport naar mijn mening.

Zwarte maïs helpt ze ook niet echt verder, al menen sommige liefhebbers van wel. Echte liefhebbers blijven steeds nieuwe dingen uitproberen, maar zitten er natuurlijk ook wel eens naast. Zo kreeg ik in mei de vraag voorgeschoteld wat ik dacht van zwarte maïs. Het ging om een nieuw soort die veel meer suikers zou bevatten. Nou heeft maïs al een suikergehalte van rond de 70%. Daar komt 4 tot 6% vet bij, 8% eiwit, 1% ruw as, rond de 12% vocht, een paar % ruwe vezels….oei…. dan is die 100% wel een keertje vol hoor!!

Goed, dan maar naar het laboratorium om het uit te zoeken. We namen de eigen cribs maïs als tegenhanger. Hier komen de juiste waardes volgens laboratorium SGS te Hamburg:

  • Zwarte maïs: ruw eiwit: 8,66%, Ruw vet: 4,8%, vocht: 12,73%, Ruw as: 1,17%, Ruwvezel: 2,2%, Koolhydraten 70,44%, waarvan 61,59% polysacharides. Totale  energie koolhydraten + vetten: 3250 Kcal per kg.
  • Cribs maïs:  Ruw eiwit: 7,3%, Ruw vet: 4,4%, vocht: 12,71%, ruw as: 1,36%, ruwvezel: 2,8%, koolhydraten 71,43% waarvan 64,53 polysacharides. Totale energie koolhydraten + vetten: 3253 Kcal per kg. 

We moeten de zwarte maïs mannen dus zwaar teleurstellen. Er is geen enkel verschil. Alleen meer geleidelijk opneembare koolhydraten in de cribs maïs. Dat geeft mij een voorkeur voor gewone cribs. Komt nog bij dat de duiven wel moeten wennen aan een zwarte maïs. De beurzen komen er weer aan en de praatjesmakers staan al weer in de startblokken. Laat u niets wijsmaken.

Het was voor mij een zomer van veel hokkenbezoek. Veel verbeteren aan de verluchting en klimaat op het hok. Ook via de mail was het heel druk met vragen en foto´s. Ik hoop dat het heeft geholpen en dat er weer een hoop liefhebbers enthousiast verder gaan in de duivensport. Want; een goed functionerend hok staat aan de basis van elk succes.

Selecteren

Na het vliegseizoen is het tijd voor selecteren. Hoe doen we dat? Kijken we naar de afstammingen van de duiven? Naar het vele geld dat we betaalden voor een paar eitjes of jongen van die bekende supercrack? Of kijken we naar de prestaties van de duiven? Alleen het laatste is legitiem. Een enkele duif zal door pech tijdens het seizoen toch ook door de selectie komen. Maar des te strenger er wordt geselecteerd, des te meer komen de duiven naar voren in het volgende seizoen.

Zo kunnen we ook selecteren op gezondheid. Duiven met alsmaar donkere oogranden, natte oogjes, troebele oogvliezen, kapot gekrabde veren voor de borst, slechte kelen etc. Afscheid nemen betekent dat de ziektedruk op het hok sterk verbeterd. Des te eerder, des te beter. Vergelijk maar eens: Als uw kind of kleinkind naar school gaat en er zijn daar meer dan de helft van alle kinderen ziek. Hoe groot is dan de kans dat uw kind of kleinkind ook ziek wordt? Dan moet de uwe wel een heel sterk afweersysteem hebben. En als er maar 1 of 2 kinderen ziek zijn?

Internet

Ja en dan zien we veel van die uitgeselecteerde duiven aangeprezen worden op diverse sites met de meest fantastische stambomen. Ook kwekers met stambomen van de kast tot aan de grond worden aangeboden. Beste mensen wees nou eens eerlijk!! Zou je zelf je beste kweekduiven verkopen? Dan kun je toch net zo goed meteen stoppen? Het zijn kwekers die het gewoon niet doen. Ze mogen er dan piko bello uitzien... blijf er maar af met je vingers. Ik kijk niet eens meer naar dergelijke sites. Klik ze gewoon weg, zonder te weten wie er nu weer supers aanbiedt. Sorry heren, ik ga wel naar mijn bekende adresjes toe. Daar kan ik ze zien en vasthouden en daar wordt ik niet belazerd. Want het zijn mijn beste vrienden.

Goed idee?

Ook dit jaar werden er weer vele duizenden jonge duiven verspeeld. Deels omdat ze zwak, ziek en misselijk waren, deels omdat ze niet goed voorbereid (getraind) waren. Maar toch zijn er ook liefhebbers met goede duiven die met lege handen staan. En dat frustreert ons elk jaar weer. Vele liefhebbers gooien juist daarom de handdoek in de ring. Heel jammer. 

Natour

Daarom stel ik voor het eens heel anders aan te pakken. Een idee voor de afdelingsbesturen misschien? Waarom halen we de Natour niet naar voren? Naar eind juli? Dan kun je tot eind september nog 8 vluchten spelen tot wel 400 km. Met jong en oud!! We weten: in het naseizoen verspelen we veel minder duiven.

We kunnen dan twee aparte uitslagen maken. Eentje voor oude duiven en eentje voor de jonge duiven. Verduisteren? Waarom? Gewoon weer op normale tijden beginnen met kweken. Dat geeft ons ook weer eens wat rust in de winter. We hechten namelijk geen waarde aan de uitslagen. De duiven moeten ervaring opdoen en wel tot een 400 km. In het begin hebben ze de hulp van de oude duiven. Later moeten ze het zelf uitzoeken. Maar als ze dan 4 – 5 pennen hebben geruid? Geen punt, ze komen wel thuis hoor, als het weer maar goed is. De jongen moeten opgeleerd worden, meer niet. En dan hebben we er genoeg over om te selecteren. Zouden veel liefhebbers dat niet graag willen?
Maar u wilt toch liever voor de teletekst vluchten spelen? En op scherp spelen? Wat let u. Dan doet u gewoon mee met de jonge duiven vluchten. Maar juni en juli zijn gevaarlijke maanden om duiven te verspelen. Je moet ze dan wel goed opleren en goed verzorgen. Ook op de inkorfdag!

Veel succes ermee.

Willem Mulder

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.