Duivensites.nl
 
De trein naar succes: Perron 1
Gert Jan Beute  1-10-2010
 

We krijgen allemaal kansen in ons leven, als u dit lezen kunt, heeft u kansen gehad en krijgt u ze ook nog. Maar groot probleem bij velen van ons is dat we het niet zien of ze niet pakken... Ook in de duivensport liggen de kansen er voor een ieder van ons, of het nu aan het begin van uw duivenbestaan is of gewoon nu zo eind van het jaar. Pak ze op en doe er wat mee. De trein naar het succes kan nu voor u beginnen, we zijn weer op Perron 1. Stapt u in, of blijft u staan?

Perron 1 (goede duiven)

Wat is het belangrijkste in de duivensport? Goede duiven? De methode? Het klimaat? Het hok op zich? Of u de trainer, coach en penningmeester van het totaal? We gaan ze allemaal nog eens behandelen, alle perrons van de trein naar succes komen aan bod en aan u de kans om op te stappen...

Hoe ziet een goede duif er uit?

Jos van Limpt (alias de Klak) vertelde eens dat een goede duif altijd zijn zondagse pak aan heeft en daar had hij natuurlijk gelijk in. Hij bedoelde dat een goede duif altijd strak zat, geen tekenen van zwakte toonde en altijd in supervorm leek te zijn. Maar verder? Hoe ziet een goede duif er nu uit? Op de pure Vitesse vluchten zie je soms een duif die een matige stuit heeft, te korte vleugels of een flauw oog (kleur), maar het zit dan wel goed in het koppie, het verstand zeg maar. Maar speel je verder met je duiven dan 100 km, wil je ze ook graag eens op een dagfond zetten of een vluchtje laten vliegen van meer dan 5 uurtjes… dan moeten het goede duiven in de hand zijn.

Superduiven (dus duiven die in de nationale top zitten) hebben geen ernstige fouten, hier vinden we geen open stuiten waar een fiets in geparkeerd kan worden. We vinden geen lange achtervleugels en zeker geen kippenvleugels. Maar ook duiven die uit twee delen lijken te bestaan zien we nooit bij echte toppers, zo ook geen domme pupillen of achteruit kijkers. Neen, Superduiven zijn perfecte duiven met dikke spieren die trillen als de vibrator van moeder de vrouw. Superduiven hebben mooie verspringingen tussen voor en achtervleugel en hebben goede ventilatie tussen de laatste vier slagpennen. Superduiven liggen verder altijd goed in de hand (in evenwicht), hebben een zachte pluim (en dan mogen er best getekende of verwrongen pennen bij zitten) En superduiven hebben altijd een kleine bewegelijke pupil en een wat “kwaadaardige blik”

Alle duiven die in de hand al niet goed genoeg zijn, dus die niet voldoen aan de uiterlijke kenmerken van topduiven anno 2010 moeten er uit. Hier kun je nog prima mee spelen, ze komen ook wel thuis, je pakt zelfs prijs…maar de nationale top pak je er niet mee.

Is het nu zo dat alle duiven die super in de hand zijn ook echte toppers zijn of worden? NEEN, natuurlijk niet. In het kopje kunnen we niet kijken, de motivatie die de liefhebber op de duiven brengt kunnen we niet zien. De gezondheid van de duif in het volgend jaar kunnen we nog niet weten en het hokklimaat, de verzorging van de liefhebber etc. kunnen we niet zien aan een duif. Maar omdraaien kunnen we het wel: een duif die niet aan de voorwaarden voldoet zal nooit een topper worden op nationaal niveau (incl. dagfond). Dus bent u een pure Vitesse speler ? selecteer alleen op de mand, bent u een allround of eendaagse fondspeler? Laat de handkeuring zwaar mee tellen.

Goede duiven komen uit goede duiven!

Nu in 2010 zien we steeds meer de moderne sportduif die het verschil maakt. Diverse liefhebbers haalden de laatste 2/3 jaar nieuwe duiven en werden plots weer die kampioen die ze vroeger waren. Moderne duiven (super in de hand met kwade blik) en dan nog uit de succeslijnen maken het verschil tussen de amateur en de prof.

Dus als u de trein naar succes nemen wilt, begin dan met de moderne sportduif ! En waren halen we die? Bij spelers die nu (2010) de dienst uitmaken. En heel belangrijk! Zoek naar afstammelingen in de eerste of tweede generatie van de topper zelf, niet van zijn broer of oom. Toppers moet je halen uit Johan Cruijff zelf of uit zijn kinderen niet uit nazaten van Hennie Cruijff de broer van...

De laatste uitslag dit jaar van het hok Beute en Zn uit Wilhelminaoord was in de afdeling Friesland-Zuid tegen 3064 duiven op Isnes 1,2,3,4,5, etc 21 prijzen op 26 gezette duiven en heel belangrijk: het waren 5 jonge duiven gekweekt uit perfecte ouders! Uit perfecte lijnen anno nu!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.