Duivensites.nl
 
Kijk op de week (24-10-10)
Johan Hamstra  24-10-2010
 

Zo, daar zijn we alweer na een week van werken, werken en nog eens werken. Vorige week zondag werd ik met zeer mooie woorden verwelkomt in mijn eerste column op een andere. Als ik dat voorwoord zo lees denk ik van...., nee, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

Zeeuwse krenten

Met veel genoegen heb ik daar een uitgave van "Zeeuwse Krenten" kunnen lezen geschreven door de Zeeuwse kampioen René van de Zande. Persoonlijk vindt ik dit hele leuke stukken die mooi, en zeker nuchtig zijn geschreven!

De verkoop voor Samenloop voor Hoop

In het begin stuk van mijn weekverhaal wil ik als eerste een ieder, zoals schenkers, kopers maar natuurlijk ook TopPigeons bedanken voor dat wat mede door deze mensen allemaal mogelijk is gemaakt. De verkoop heeft uiteindelijk een totaal van € 5645,- opgebracht wat neerkomt op een € 209,- gemiddeld per bon. Persoonlijk ben ik meer dan in mijn nopjes met dit behaalde en denkelijk zullen de mensen achter de gehele organisatie van de Samenloop versteld staan wat ik namens ons duivenmannen en vrouwen heb kunnen verwezenlijken. Nogmaals mijn welgemeend dank in deze!

Voetballen

Deze week was er geen voetbal voor de kleine man gezien de herfstvakantie. Dus, daar moeten we een weekje op wachten. Trouwens, ook wel eens lekker hoor om een zaterdag niet langs de lijn te hoeven staan!

Lappen

Vorige week zondag, mooi open weer en de wind uit de voor mij zo geliefde oosthoek. Reden genoeg om de jongen te pakken en ze voor de achtste keer weg te brengen. Tevens gingen er een vijftal van de oudere laatjes mee die er aan konden geloven. Er werd weer naar Stellendam gereden waar de oudere jongen er 1 voor 1 uitgingen en de vijf laatjes kregen tegelijk de vrijheid. Van de laatjes ontbreekt er 1 en de overige, die ondanks de straffe wind weer 1 voor 1 het luchtruim kregen ontbreekt er weer geen. Deze zijn nu een achttal keren weggeweest en hier zal ik dan ook mee stoppen. Trouwens, er is nu gewoon ook verders geen mogelijkheid meer om ze te lappen. Door de weeks kan ik ze niet meer loslaten omdat het gewoon te vroeg donker al is en dadelijk over een weekje dan zal de klok verzet worden en is het helemaal gedaan.

Oké, in eerste instantie wilde ik nog gaan doen dat Monique de jongen er in de middag uit zou laten en ik uit me werk ze enkel maar binnen hoefde te halen. Maar ja, ik ben nu eenmaal zo als dat er duiven los zijn ik zelf ook graag thuis wil zijn. Dus wat het lappen van de jongen betreft is het over. Er zitten er nog een achttal die helemaal nog niet weggeweest zijn en deze had ik eigenlijk als een soort reserve gekweekt. Maar als ik kijk onder welke omstandigheden de jongen gelapt zijn en op welke manier (van de 8 keer 7 maal met een fikse oosten wind) ben ik er van de 23 slechts 3 verspild. Dus al met al zeker geen reden tot klagen en dat zal ik zeker ook niet doen in deze. Daarom dan ook dat de reserve gekweekte jongen dit weekend verkocht zijn en deze zullen morgenavond van eigenaar verhuizen. Je kan alles wel aanhouden maar je moet ergens een grens trekken. Natuurlijk vindt ik het zonde dat deze laatjes weggaan. Maar ook ik moet reeel zijn en naar mijn beschikbare ruimte kijken.

En geloof me, op een hokje van 2.80 x 1.80 meter voor de oude, 2.20 x 1.20 meter voor de jaarlingen en dan nog die veredelde schoenendoos van 0.80 x 2.50 meter voor de kweekduifjes kan ik nu niet echt zeggen dat ik ruimte in overvloed bezit.  

Wel geleerd van het voorjaar van 2010

Persoonlijk heb ik er wel van geleerd van het beginnen met de jaarlingen in het voorjaar. Vorig jaar (eind 2009) waren deze namelijk door de ondertussen voor vele gekende familieomstandigheden niet goed afgericht en zijn ze afgelopen voorjaar zo, zonder af te richten de mand in gegaan. Deze vlucht viel totaal verkeerd zowel bij mij als op vele andere hokken. Daarom zullen de aankomende jaarlingen aankomend seizoen voorafgaande aan de "echte" reismand eerst nog enkele malen zelf weggebracht gaan worden. Maar gelukkig is dat nog ver weg en kan ik u aangeven dat de winterrust hier nu echt is ingegaan. 

Winterrust

Ja, inderdaad, de winterrust is ingetreden in het duivengebeuren ten huize Hamstra. Dit betekend dat de tussendeur is verwijderd tussen het grote- en het voor mij kleine hokje en de duiven dus gebruik kunnen maken van het het gehele hok inclusief de ren. Tweemaal per week een verfrissend bad en de kleppen zijn dicht.

Ook het voeren is aangepast

Ja, ook de manier van voeren is nu aangepast. Kregen ze vanaf na de vluchten tot nu eenmaal daags een halfuurtje vollebak voorgeschoteld, nu, nadat er in zijn geheel geen duif meer buitenkomt en alles bij en door elkander loopt zal er uit de hand gevoerd gaan worden tot er enkele gaan drinken. Ja, ik ga ze vanaf nu wat korter houden dan anders. Al is het woord korter houden misschien iets verkeerd uitgedrukt in deze. Want als je ze gewoon gaat voeren tot er een enkele gaan drinken hebben en krijgen ze eigenlijk gewoon genoeg van dat wat ze nodig hebben. Wel is het zo in deze, wat eigenlijk het gehele jaar wel door belangrijk is dat je altijd en eeuwig je ogen goed geopend moet houden. En geloof me, ik ben geen allesweter of hoe je dit ook wil noemen maar dat ik mijn ogen goed geopend hou is een ding wat zeker is. Misschien zie ik wel eens teveel al is dat mijn inziens nooit van toepassing in onze sport. Je moet nu eenmaal goed opletten.

Een voorbeeld in deze

Als ik kijk en luister hoeveel hokken er op dit ogenblik met problemen kampen zou je er haast bang van worden. Oude kweekduiven die nooit geent worden of zijn krijgen plots problemen. Laatjes waar de eigenaar van denkt, dat komt wel...... Ja, vele hokken hebben problemen nu! Dus mensen, wees verstandig en laat ieder jaar gewoon alles enten. Oké, ik weet dat er nu denken van ...... maar geloof me, een gewaarschuwd mens telt voor .......

Met dit schrijven wil ik het er eigenlijk maar bij laten, dust ot de volgende Kijk op...

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.