Duivensites.nl
 
De trein naar succes: Perron 3 (deel 3)
Gert Jan Beute  5-11-2010
 

Laten we er van uitgaan dat de duiven gezond aan de kweek beginnen (koppeldatum rond 5 december), dan komen de eieren vlot. Wees niet bang als het wat langer duurt dan bij uw concurrenten, want de verhalen van 20 koppels gezet in de winter en binnen 10 dagen alles op eieren en 40 jongen naderhand geloof ik niet.

Nee, in de wintertijd gaat de kweek heus niet zo super als in hoogzomer, geloof mij. Maar na zo’n 14 dagen zitten de meeste koppels wel op eieren. Hou het hele spul goed in de gaten. Waar èèn ei ligt moet u er even een kunst eitje naast leggen, door het stevige broeden (vooral in de vrieskou) kan zo’n ei kapot springen en dan heb je helemaal niets van het geliefde koppel. Zoals al in deel 2 van perron 3 geschreven zetten wij gelijk met de koppeling de broedschaal reeds in de bak, en enkele dagen na de koppeling leggen we ook wat tabakstelen in de schalen.

Belangrijk vind ik dat er genoeg tabakstelen (of ander product) op het hok te vinden is. Maar leg zelf even een basis in de schalen, enkele duiven zijn niet van die bob de bouwers en dan hebben we er later weer problemen mee met de eieren. Wanneer de eieren eenmaal in de schalen liggen is het niet onverstandig een kuurtje tegen het geel te geven, ik denk dat de meeste liefhebbers dit standaard doen.

Maar moet het beslist? Nee, als de duivendokter zegt dat er geen enkele besmetting is hoeft u niet te kuren, maar….. gaat u niet naar de dokter, dan is het misschien niet onverstandig. Dat u in de tijd tussen koppelen en het leggen van de eieren moet zorgen voor goed en divers grit hoef ik u niet te vertellen dunkt me, dat weten we nu wel (duiven hebben geen tanden, vermalen het voer doormiddel van grit en het is belangrijk in de bouw van een schaal om het eitje). Wanneer de duiven zo’n 10 dagen op de eieren zitten kunt u ze eens bekijken, zijn er rare eieren bij? Misschien enkele onbevrucht? Misschien wel èèn of meerdere kapot? U kunt er dan op inspringen. Of u verlegt de eieren van een goed koppel naar het koppel met de onbevruchte eitjes, of u laat het koppel opnieuw op eieren komen. Dat opnieuw op eieren komen adviseer ik niet bij de vliegduiven, het hok met vliegduiven komt dan in een moeilijke situatie, u wilt de jongen spenen van het ene koppel, en het andere koppel heeft nog kleine jongen, dus bij de vliegers niet doen.

Heeft u een vliegkoppel wat in de soep loopt (kapotte eieren of onbevrucht), geef zo’n koppel een jong van een ander vliegkoppel of zelfs twee jongen van een kweekkoppel. Wanneer de jongen speenklaar zijn eind januari, willen we graag alles tegelijk wegpakken of in ieder geval binnen de week.
17 Dagen na het 2e ei zullen de jongen uitkomen, in de wintertijd komt het wel eens voor dat een koppel op het eerste ei gaat broeden, let op, u heeft dan een verschil van anderhalve dag tussen de twee jongen. Hou dit goed in de gaten, het kleintje uit het 2e ei moet wel voldoende pap krijgen anders blijft het achter en selecteert u het uit. Is er na zo’n week nog verschil in grootte, pak dan de grootste èèn keer even weg voor een voerbeurt, de kleine krijgt 1 maaltijd extra veel en de dag erna is hij weer bij.

Bij ons op de hokken staat de bak in principe altijd vol met voer tijdens het jongen azen, ze kunnen dus pakken wat ze willen en wanneer ze willen. Ik ben er mee eens dat het misschien beter is 4 x per dag te voeren tijdens de winterkweek, maar door tijdgebrek hier staat de bak gewoon vol met voer. Tijdens de opfok van de jongen zorgen we voor alles wat het duivenhartje wenst (net als de 330 andere dagen in het jaar). Dus een paar keer per week maak ik toch de Beute-Smurrie van Pinda’s, Kaas, Herstel-Power en Beute-Sport. De selectie van uw jonge duiven begint natuurlijk in het nest, dus is er na zo’n 14 dagen een jong wat echt niet meekomt kunt u het beter verwijderen, kampioensduiven zijn er heel weinig en de kans dat een achterblijver een topper gaat worden is dus eigenlijk nul.

Bij de kwekers laat ik in principe de jonge duiven vrij lang lopen, ze zullen goed voor zichzelf kunnen zorgen, soms liggen er al weer eieren naast de grote jongen. Maar bij de vliegduiven gaat het hier allemaal wat eerder. We hebben wel eens de jongen van ongeveer 14 dagen weggepakt met de duivinnen en dan de doffers gelijk op weduwschap, maar sinds een paar jaar pak ik èèn jong weg met de duivin en laat het andere jong door de doffer groot brengen. Wanneer er maar èèn jong bij een koppel ligt, blijft het bij de doffer, omdat de duivinnen meegaan met de andere jongen naar het jonge duivenhok, ziet ze niet meer welk jong van haar is en zal dus alles voeren. Het eerder wegpakken van de duivinnen doen we om te proberen het leggen van de 2e ronde te voorkomen (en dus de rui tegen te gaan).

Volgende week gaan we weer verder met Perron 3 (ja dat gaat een lange zit worden hahahaha). Deze week wat kort, maar dan kunt u hem twee keer lezen toch?

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.