Duivensites.nl
 
Duivensport een manier van leven (5 - najaar 2010)
Nico Jan Koenders  15-12-2010
 

Veel vragen op forums gaan in het stille seizoen over duivenhokken. Als de prestaties niet naar wens waren wordt vaak de oorzaak gezocht in het hok. Maar wat is nu een goed hok?
Als we bij tien kampioenen kijken naar de hokken zal er waarschijnlijk niet één hetzelfde zijn. Hieruit kun je concluderen dat het ultieme hok niet bestaat. Het hok van kampioen A zal misschien niet zo perfect zijn wanneer het bij een ander stond.

Je kunt wel zeggen aan welke voorwaarden een hok moet voldoen. De verluchting moet zo geregeld zijn dat je de duiven niet ruikt wanneer je het hok binnenkomt. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met teveel duiven maar dan moet je de bezetting aanpassen. Men moet er voor proberen te zorgen dat de temperatuur redelijk stabiel blijft overdag en s’nachts.
Zorg voor voldoende verse lucht als de zon door middel van veel glas je hok verwarmt. Veel glas is dus alleen een probleem als je niet goed verlucht.

Voordat je begint je hok te verbouwen is het raadzaam contact te zoeken met specialisten die ervaring hebben in het bouwen van hokken waarop goed gespeeld wordt. Als je voorheen wel goed speelde met andere duiven en de prestaties nu te wensen overlaten ligt het dus niet aan je hok maar aan de mindere duiven. Een verbouwing zal je dan ook niet verder helpen.

Naar mijn idee wordt slecht presteren teveel toegeschreven aan randzaken en wordt te weinig gepraat over de enige hoofdzaak goede duiven. Je kunt alles de schuld geven waarom het niet gaat.  Maar als de duiven niet goed genoeg zijn doet de rest er ook niet toe. De tijd die je anders kwijt zou zijn aan bijvoorbeeld de verbouwing van je hok kun je beter besteden door op zoek te gaan naar een liefhebber met goede duiven.

Stille seizoen...

Hoe stil het winterseizoen verloopt heb je zelf in de hand. Er zijn verenigingen die iedere maand een activiteit in hun lokaal organiseren. Op welke manier maakt niet uit maar door iets te doen blijf je contact houden en kun je ideeën uitwisselen. Doordat je ieder maand in contact komt met clubgenoten kun je ervaringen delen die je anders niet zou bespreken omdat je elkaar niet zou zien.

Gezamenlijk een duivenfilm bekijken is niet alleen gezellig maar kan je ook op ideeën brengen om je eigen situatie te verbeteren.  Er zijn zelfs voorbeelden dat men een avond organiseert met de plaatselijke vogelvereniging. Vogelliefhebbers hebben toch een andere benadering van hun hobby terwijl de kweek voor beiden veel raakvlakken heeft. Een vogelliefhebber is meer bezig met de uiterlijke conditie van zijn vogels en hierdoor herkent hij bepaalde problemen eerder. Hiervan kunnen wij leren om dingen eerder te zien. Andersom kunnen zij ook leren van onze ervaring. De gehechtheid aan het territorium geeft een bepaalde boost aan de gezondheid waardoor de conditie verbeterd. Dit kan de kweekresultaten verbeteren.

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.