Duivensites.nl
 
Niemand
Peter Tolk  21-2-2011
 

U kent Niemand. Niemand kent u. Niemand is een bevlogen duivenliefhebber.  Niemand wordt blij van grootse prestaties. Niemand heeft geld over. Niemand vindt het niet erg om eens wat extra te betalen. Niemand vindt het leuk om een digitale uitslag te ontvangen. Niemand heeft een computer met internet. Niemand wil best wel € 85,-- betalen voor een optimale beveiliging. Niemand weet dat we dat best wel kunnen missen. Niemand springt echt een gat in de lucht na weer een rekening.  Niemand zegt dat dit een goede promotie voor onze sport is.  Niemand snapt het. Niemand snapt niet dat niemand dit niet snapt. Niemand  doet nog volop mee in het arbeidsproces. Niemand moet inleveren. Kent u iemand die Niemand heet. Ik niet, …… ja alleen in sprookjes en in de reclames. Niemand,……. dat bent u zelf!!

Van Duiven Houden

Waar we wel van houden is onze mooie duivensport met z'n ins en outs. Eind 2010 konden we genieten van de serie "Van Duiven Houden". De reacties waren divers. Vanaf 28 februari 2011 om 15.15 uur wordt de serie herhaald. In een zestal afleveringen kunnen we wederom kennis maken met de wedstrijdduivensport en al zijn memorabele momenten.  Jammer genoeg is de heer Massop uit Woerden inmiddels overleden. Zijn inbreng zullen we niet snel vergeten. Mocht u positieve en opbouwende elementen uit deze serie naar voren willen brengen, dan kunt u mij dat melden op tolk.peter@gmail.com. We staan altijd open voor nieuwe suggesties. Wij staan wel op het standpunt, dat als uw berichtje beneden alle peil is, we gaan censureren of nog erger in het ronde archief, de prullenbak. Het is de bedoeling dat in het najaar contact gezocht gaat worden met de plaatselijke, regionale tv zenders voor het op een ander tijdstip (liefst prime-time) te kunnen gaan uitzenden.

Junior Promo hokjes

In de afgelopen tijd mochten we weer een aantal aanvragen noteren voor het kunnen leasen van een Junior promohokje. Men moet dan een bruikleen overeenkomst tekenen en lid worden van een postduivenvereniging. Men heeft dan de beschikking over het hokje gedurende twee jaar. Wil men na twee jaar dit hokje graag behouden, dan valt er met ons over te praten over een financiële vergoeding. Op 12 februari mocht Gerson de Pagter eindelijk zijn Junior Promohokje (gesponsord door Duivenforum) ontvangen. Het bleek nog een hele onderneming te zijn om het hokje te plaatsen. Met wat extra handjes uit de vereniging is het uiteindelijk gelukt. De hokkenbouwer kan, vergezeld van 4 heerlijke Zeeuwse bolussen, de terugreis van 3½ uur aanvaarden. In maart gaan de eerste jonge duiven het hok bemannen en we hopen dat Gerson een prachtige tijd tegemoet gaat als duivenliefhebber (we houden de foto's nog tegoed).  De volgende liefhebbers die op de rol staan voor het in ontvangst kunnen nemen van een Junior Promohokje zijn: Damian Kaman uit Wormerveer, Ramiro de Leeuw, Tellez uit Zaandam, Bo Willemsen uit Zevenaar en hoogstwaarschijnlijk de jongens Beukenkamp uit Olburgen.  Zij allen hebben een mentor aan hun zij. De actie Junior Promohokjes loopt nog volop. Vergeet u in dit verband niet de nationale geschenkenbon.  U kunt natuurlijk ook een Promo hokje sponsoren. De PPN doet dit voor een goede zaak en we willen dit natuurlijk wel volhouden. De Nederlandse duivensport is er immers mee gebaat.

Ook van een herintreder kreeg ik een mailtje. Het is  Jan van den Hurk. Hij beleeft veel plezier aan zijn nieuwe hobby en krijgt veel steun van Jos de Beulen( 80 jaar!!).  Jos vertelt hem nog veel dingen uit de "oude doos " . Zoals de gummi ringen naar een aparte plaats in het dorp brengen waar een klok stond (misschien kunnen  we hier later nog eens op terugkomen).

Scholenproject Reusel

De naam Reusel heeft voor de meest doorgewinterde duivencoach een aparte plaats ingenomen. Een bolwerk in de duivensport, niet alleen nu, maar al een groot aantal jaren. Henk van Limpt heeft de handschoen opgenomen en wil de viering van het 100-jarig bestaan van  de vereniging groots aanpakken. Hij wil met behulp van de ondersteuning van de PPN  een scholenproject opzetten. Via de PPN en natuurlijk met de sponsoring van P&P uit Mill is er inmiddels een hok geplaatst. Daarnaast  heeft Unikon een systeem geschonken en de firma HABRU een spoetnik. Verder stelt de CC Uden een camerabox ter beschikking om via www.liveduiven.nl de kinderen in de gelegenheid te stellen de live beelden zowel in als buiten het duivenhok te kunnen volgen. In de loop van maart 2011 wordt het hok "bevolkt " met een aantal duiven. Alle (drie) scholen in Reusel doen mee en men is zeer enthousiast. Zodra de eerste wedvluchten beginnen, kunnen de kinderen in groepjes een duif adopteren, zodat bij aanvang de duiven nog aanwezig zijn. Men heeft twee vaste begeleiders die tussen 16.00 uur en 17.00 uur de kinderen begeleiden met de verzorging. Er wordt dan een onderlinge competitie gehouden, Een Open Dag staat op 2 oktober gepland. Veel materialen uit verleden en de hedendaagse duivensport krijgen dan de aandacht. Voorts staat er nog een feestavond gepland, terwijl ook de media niet wordt vergeten (dagbladen, Brabant T.V. , duivenmedia). Kortom, men is er erg druk mee. Daarnaast wil Henk ook nog een boek gaan schrijven over de duivensport in Reusel. Ook kan de jeugd "chatten " over de duivensport in al haar facetten.  Bent u ook geïnteresseerd in dit scholen project, u kunt contact opnemen met Henk van Limpt. U hoort er zeker meer over. Mannen, succes!!

Evaluatie

Hoe gaat het met onze eerste geplaatste hokjes. In de afgelopen jaren zijn er al een groot aantal promo hokjes geplaatst bij scholen, kinderboerderijen en jeugd. Henk Wassink was bereid gevonden om dit eens te gaan onderzoeken. Hoe staat het ermee?
Als eerste heeft hij contact gezocht met kinderboerderij Strubbel te Laren. Er bevinden zich hier twee kleine promohokjes (zie foto). De hokjes staan er redelijk bij en worden goed schoongemaakt. Vijf stagelopers hebben dit op zich genomen, m.n. Edith, Maikel, Lea en Layla. Twee vrijwilligers Ellen en Anne leveren ook hun aandeel in de verzorging, terwijl ook Stephanie en Linda hand- en spandiensten verrichten.  Helaas  weet men niet zo veel van postduiven. Het schoonmaken, voeren en van vers drinkwater voorzien is geen probleem. Er is geen duivencoach of zo u wilt mentor aanwezig, die hen precies vertelt wat er gedaan moet worden.  Er vliegen momenteel zo'n 20 postduiven rond en deze duiven zijn erg schuw. Komt men dichterbij dat vliegt het hele spul de lucht in. Hier ontbreekt dus duidelijk de hand van een ervaren duivenliefhebber. Zijn er duivenliefhebbers in Laren die enkele uurtjes van hun vrije tijd willen opofferen om hen wegwijs te maken in de duivensport? Het tam maken en m.n. het teveel aan postduiven is een aandachtspunt. Wie uit Laren pakt die handschoen op? Men ontvangt u met open armen.

De Prins Willem Alexander school uit Veldhoven laat zien dat het ook anders kan. Onder leiding van Harry van Hof (mentor) wordt er elk jaar met enthousiasme gewerkt met postduiven. Momenteel staat het hokje leeg  op de kinderboerderij, maar in het voorjaar wordt het hoogstwaarschijnlijk weer bevolkt met postduiven. In het afgelopen jaar zijn er drie kinderen enthousiast geworden door het goede stimulerende werk van Harry.  Brian van de Wiel was de eerste fan van de postduivensport. Momenteel is hij verhuisd naar een woonvorm in Veghel en helpt daar een oudere liefhebber met de duiven. Lesley van der Weide heeft thuis, samen met opa, een aantal witte duifjes en dat gaat uitstekend. Rob Braken uit Bergeijk heeft een behulpzame vader, want die heeft voor hem een hokje gebouwd en daarin zitten nu enkele sier- en postduiven, Rob verzorgt ze helemaal alleen.  Hier ziet men wat een goed mentorschap kan inhouden en de resultaten ervan.  Men wil graag nog langer gebruik maken van dit hokje. Bij zulke goede  resultaten  moet dit geen enkel probleem opleveren. Harry , ga zo door!!

Tot slot

U zult ons dit jaar tevergeefs op de beurs in Houten zoeken. Door zeer weinig mankracht zijn we momenteel niet in staat om die te bemannen. Maar niet getreurd, het werk van de Promotie Postduivensport Nederland kan natuurlijk gewoon wel doorgaan. Als de liefhebbers hun beste beentje voorzetten en hun enthousiasme kunnen overbrengen op de leek, dan komen we heel ver. U kunt de leek wijzen op de televisie uitzendingen, u kunt ze wijzen op hoe mooi de sport is, nodig ze uit bij de thuiskomst van de wedstrijdduiven, nodig ze uit bij de kweek van de duiven… Laat zien dat bij u het hart op de juiste plaats zit.

Namens de PPN,
Peter Tolk

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.