Duivensites.nl
 
Postduiven Promotie Nederland
Peter Tolk  31-5-2011
 

U heeft al een aantal maanden geen stukje meer over de PPN gelezen. Deels heeft dit te maken met drukke werkzaamheden en nog maar een klein ploegje commissieleden. De komende weken zal er wat meer info over het reilen en zeilen van de PPN verschijnen. Wij zijn gewoon doorgegaan en hebben inmiddels al weer wat hokjes in Nederland geplaatst. U zult daar meer over lezen. Hier en daar hebben wij duivencoaches bereid gevonden om het één en ander u betreffende de promohokjes voor te schotelen. Het eerste stukje komt van Nico van Veen, die de noordelijke helft van Nederland voor zijn rekening neemt. Hieronder volgt zijn relaas:

Willemien en Jansje van Veen - Urk

Een van de promotiehokjes van de PPN staat in Urk bij de familie van Veen. Het wordt gebruikt door Willemien van 8 en Jansje van 6 jaar. Zij hebben bij de verzorging van hun duiven hulp van hun broertje Paulus van 11 jaar.

Verder is een groot deel van het 11 leden tellende gezin betrokken bij de duivensport. Dat zijn vader Lubbert, moeder, drie zonen en twee dochters. Twee van de zonen vliegen als de gebroeders van Veen op een eigen hok. Pa financiert de duivensport van zijn kinderen, maar bij de verzorging van de duiven speelt hij geen rol.

In het najaar van 2009 was de familie van Veen op de najaarsbeurs in Rosmalen. Bij de stand van de PPN stond een promotiehokje. Dochter Willemien was direct heel enthousiast en vroeg haar vader of hij dit hokje voor haar wilde kopen. Toen Lubbert ging informeren bleek het dus om een promotiehokje te gaan dat in bruikleen geplaatst kon worden. In het voorjaar van 2010 werd het hokje neergezet en kon Willemien met haar zusje Jansje met de duivensport beginnen. Er werden jonge duiven van haar broers verkregen en ook van een aantal clubleden waaronder van Klaas Hoekstra. In dat eerste jaar werd al meteen een 1e gewonnen bij de jeugd, wat een 4e was in de gehele vereniging.

Het hokje van de PPN staat er nu voor het tweede jaar. Daar het te klein werd om er zowel oude als jonge duiven in te huisvesten werd er een stukje aangebouwd in ongeveer dezelfde stijl. Dat de duiven het er naar hun zin hebben is duidelijk zichtbaar. Gevraagd naar wat ze het meest aanspreekt van de duivensport geven de meisjes als antwoord de vriendschap met hun duiven. Wat hiermee bedoeld werd was duidelijk toen ik met ze naar de duiven ging. Na het vliegen van hun trainingsrondjes landen de duiven op rug en schouders van Willemien, haar zusje Jansje en broertje Paulus. Ook op het hoofd van moeder landde geregeld een duif. Duivensport is hier duidelijk familiesport!

Inmiddels is bijna de hele familie zo enthousiast over de duiven, dat het hokje van PPN en aanbouw plaats zal moeten gaan maken voor een geheel nieuw hok van zo’n negen meter dat boven op een eveneens nieuw te bouwen schuur zal komen. Hier zullen de meisjes samen met hun broers gaan vliegen, maar wel ieder op een eigen hok.

De PPN heeft met het plaatsen van dit hokje dus zeker hun doel bereikt, namelijk de aanwas van nieuwe leden voor onze sport.

Tot zover. Rest mij nog te vermelden dat de stukjes wat kleiner van omvang zullen zijn, dit in het kader van de verslagen van de wedstrijdvluchten.

Namens de PPN,
Peter Tolk

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.